Νέο «Εξοικονομώ» με… superbonus κίνητρο και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς-express
Οι δεσμεύσειςΟΛΗ Η ΛΙΣΤΑΑναλυτικά, οι δεσμεύσεις ανά πεδίο είναι οι εξής:Υποδομές – βιομηχανίαΦορολογικές παρεμβάσεις – Διαφάνεια – ΣυμβάσειςΜεταρρύθμιση της φορολογίας αυτοαπασχολουμένωνΚτηματολόγιο – ΠλειστηριασμοίΗλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για την αναγκαστική είσπραξη οφειλώνΕΝΕΡΓΕΙΑ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΕπενδύσεις 5G, H-Cloud και ΑΠΕΥγεία – ΠρόνοιαΧρηματοδότηση της φαρμακοβιομηχανίας μέσα από το clawback και προπληρωμένες κάρτες παροχώνΤο REPowerEU – οι νέες παρεμβάσειςΤα φοροκίνητρα ανακαινίσεων και η κλιματική μετάβαση
Δημιουργία νέων βιομηχανικών μονάδων και εκσυγχρονισμός υφιστάμενων μονάδων που λειτουργούν στην Αττική
Οι στόχοι για Κτηματολόγιο, Ε-65, απονομή δικαιοσύνης, νοσοκομεία, λιμάνια, δρόμους, κλιματική αλλαγή, γραφειοκρατία, ΣΔΟΕ
Με «superbonus» φορολογικό κίνητρο έκπτωσης των δαπανών που πραγματοποιούνται για την υλοποίηση ειδικών παρεμβάσεων με στόχο την ενεργειακή απόδοση και προνομιακά δάνεια προωθούνται τα νέου τύπου «Εξοικονομώ».
Ερχεται, επίσης, μεταρρύθμιση της φορολογίας των αυτοαπασχολουμένων, με προοδευτική μείωση του τέλους επιτηδεύματος αλλά και αντικατάσταση του τέλους χαρτοσήμου με νέο ψηφιακό φόρο, αλλά και νέου τύπου ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για την αναγκαστική είσπραξη οφειλών. Τα παραπάνω περιλαμβάνουν οι μεταρρυθμίσεις του α’ εξαμήνου.
Προβλέπουν, επίσης, πως θα πρέπει να ολοκληρωθεί το 60% του Ε-65, να υπογραφούν όλες οι συμβάσεις προμηθειών και μελετών αποκατάστασης σε 200 σημεία σε μήκος 2.100 χλμ. του περιφερειακού οδικού δικτύου, να αποκατασταθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο, στο πλαίσιο των έργων για την κακοκαιρία «Daniel» αλλά και του σχεδίου εφαρμογής του νέου ΟΣΕ.
Ακόμα, η νομοθεσία θα καλύπτει τη δημιουργία νέων βιομηχανικών μονάδων και τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων που λειτουργούν στην Αττική, καθώς και τη μετεγκατάσταση και επέκταση υφιστάμενων εγκαταστάσεων στην Αττική.
Πρέπει να γίνει, επίσης, σειρά παρεμβάσεων για τη πάταξη της γραφειοκρατίας. Ορίζεται πως πρέπει να πληρωθούν επενδύσεις σε φαρμακευτική έρευνα 250 εκατ. ευρώ μέσω του συμψηφισμού με τις επιστροφές clawback.
Οι δεσμεύσεις
Από το Κτηματολόγιο και την απονομή δικαιοσύνης, έως τις δαπάνες νοσοκομείων, κρίσιμες υποδομές, τον ΟΣΕ, την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες και πολλά άλλα επιχειρηματικά, λιμενικά και άλλα έργα περιλαμβάνονται στη λίστα των 42 μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων που πρέπει να γίνουν μέσα στο α’ εξάμηνο του 2024.
Εχουν συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες και συνδέονται με δόσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αφορούν, όμως, και τη γενικότερη παρακολούθηση της χώρας από τους θεσμούς και από τις αγορές. Δείχνουν πόσο αυξάνεται η δυσκολία όσο πλησιάζουμε προς το 2026 και το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης.
Προς το παρόν, καταγράφεται η πρόοδος είτε με ποσοστό υλοποίησης ή με ανάθεση συμβάσεων, ψήφιση νόμων και άλλα ενδιάμεσα στάδια. Το 2026 θα πρέπει όλα να έχουν παραδοθεί μέχρι κεραίας για να μην υπάρξει αίτημα παράτασης ή (ακόμα χειρότερα) απώλεια μέρους από τα 36 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα.
Στα «ψιλά γράμματα» των δεσμεύσεων καταγράφονται πολλές κινήσεις που έχουν ειδική δυσκολία. Υπάρχουν, όμως, και πολλές κινήσεις που έχουν ανάγκη η ελληνική οικονομία και η αγορά, και το μεγάλο στοίχημα είναι να γίνουν στην… ώρα τους.
ΟΛΗ Η ΛΙΣΤΑ
Αναλυτικά, οι δεσμεύσεις ανά πεδίο είναι οι εξής:
Υποδομές – βιομηχανία
1. Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε-65: Τρίκαλα – Εγνατία Οδός: Το 60% της αξίας των κατασκευαστικών εργασιών για τον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας Ε-65 πρέπει να ολοκληρωθεί. Αφορά την ολοκλήρωση του τμήματος Τρίκαλα – Εγνατία Οδός, με έγκριση από ανεξάρτητο μηχανικό.
2. Βελτίωση οδικής ασφάλειας: Ανάθεση συμβάσεων για την οδική ασφάλεια. Ανάθεση συμβάσεων για το 100% των τοποθεσιών που εξασφαλίζουν βελτίωση της οδικής ασφάλειας (σε τουλάχιστον 7.000 επικίνδυνες τοποθεσίες) και ήσσονος σημασίας βελτιώσεις για τα υπόλοιπα 2.500 χλμ.
3. Αποκατάσταση προσβασιμότητας μετά τις καταστροφικές επιπτώσεις της κακοκαιρίας «Daniel»: Υπογραφή όλων των συμβάσεων προμηθειών, υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένων των μελετών) και έργων που απαιτούνται για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου (παρεμβάσεις αποκατάστασης σε 200 σημεία σε μήκος 2.100 χλμ. του περιφερειακού οδικού δικτύου, αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου).
4. Υπογραφή όλων των συμβάσεων προμηθειών, υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένων των μελετών) και έργων που απαιτούνται για την αποκατάσταση και την ανθεκτικότητα του σιδηροδρομικού δικτύου στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel».
5. Σχέδιο εφαρμογής του νέου ΟΣΕ: Εγκριση σχεδίου εφαρμογής για τη νέα ενοποιημένη εταιρία σιδηροδρομικών υποδομών (νέος ΟΣΕ).
6. Παρεμβάσεις αναβάθμισης περιφερειακών λιμένων: Ολοκλήρωση της κοινοποίησης ανάθεσης συμβάσεων.
7. Σύναψη συμβάσεων για τουριστικούς λιμένες: Κοινοποίηση της ανάθεσης συμβάσεων με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.
8. Βιομηχανικά πάρκα: Εναρξη ισχύος όλων των απαραίτητων νομοθετικών πράξεων παράγωγου δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της ανασφάλειας δικαίου, της επίλυσης ζητημάτων διακυβέρνησης και της παροχής αποτελεσματικών κινήτρων για την επίλυση άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων
9. Θέσπιση εθνικής στρατηγικής για τις υποδομές ποιότητας στην Ελλάδα: Ανάπτυξη ενός σύγχρονου κανονιστικού, οργανωτικού και λειτουργικού πλαισίου για τις ποιοτικές υποδομές στην Ελλάδα. Νομοθεσία για την εγκατάσταση μεταποιητικών δραστηριοτήτων στην Αττική με σκοπό την εξάλειψη υπερβολικά υψηλών περιορισμών που δεν είναι αναλογικοί προς τους στόχους πολιτικής. Καλύπτει τη δημιουργία νέων βιομηχανικών μονάδων και τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων που λειτουργούν στην Αττική, καθώς και τη μετεγκατάσταση και την επέκταση υφιστάμενων εγκαταστάσεων στην Αττική.
10. Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος: Η μεταρρύθμιση αποσκοπεί στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην ελάφρυνση της διοικητικής και της κανονιστικής επιβάρυνσης για τις επιχειρήσεις. Η μεταρρύθμιση έχει, επίσης, ως στόχο τη βελτίωση της κατάταξης της Ελλάδας σε διεθνείς δείκτες, ιδίως της βαθμολογίας της Παγκόσμιας Τράπεζας Doing Business, και συγκεκριμένα όσον αφορά τη λήψη πιστώσεων, τη λήψη ηλεκτρικής ενέργειας, την καταχώριση ακίνητης περιουσίας, την απόκτηση άδειας κατασκευής, με τη μείωση των διαδικασιών, του χρόνου και του κόστους, και τη διασφάλιση σταθερού και προβλέψιμου νομοθετικού πλαισίου.
Φορολογικές παρεμβάσεις – Διαφάνεια – Συμβάσεις
Μεταρρύθμιση της φορολογίας αυτοαπασχολουμένων
1. Φορολογικά εργαλεία πιο φιλικά για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της Φορολογικής Διοίκησης και της είσπραξης φόρων: Ολοκλήρωση της αρχικής κωδικοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας και του πληροφοριακού συστήματος για τους φορολογουμένους.
2. Ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές και σημεία πώλησης: Ο στόχος είναι να συνδεθούν τουλάχιστον 400.000 POS με τις ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές έως τον Ιούνιο.
3. Τροποποιήσεις του πλαισίου φορολογικής πολιτικής: έναρξη ισχύος πρωτογενούς και παράγωγου δικαίου για τη μεταρρύθμιση της φορολογίας των αυτοαπασχολουμένων και την προοδευτική μείωση του τέλους επιτηδεύματος. Καθορισμός νέων υποχρεωτικών απαιτήσεων υποβολής στοιχείων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο δηλώνονται οι δαπάνες και τα έσοδα μέσω της πλατφόρμας myDATA. Εναρξη ισχύος πρωτογενούς και παράγωγου δικαίου για την αντικατάσταση του υφιστάμενου τέλους χαρτοσήμου με νέο ψηφιακό φόρο.
4. Ενίσχυση της λειτουργικής αυτονομίας της ΑΑΔΕ: Eναρξη ισχύος της εξουσιοδοτικής νομοθεσίας και υπογραφή ολοκληρωμένης συμφωνίας επιπέδου υπηρεσιών που θα επιβεβαιώνει τις αρμοδιότητες και την κατανομή πόρων μεταξύ της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης όσον αφορά τις άδειες λογισμικού πληροφορικής και αποθήκευσης, τις υπηρεσίες διαδικτύου και τη διαχείριση βάσεων δεδομένων.
5. Βελτίωση του πλαισίου AML/CFT: Ενισχυμένο πλαίσιο για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (AML) και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (CFT). Περιλαμβάνει τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για τη συλλογή των στατιστικών δεδομένων που τηρούν οι δικαστικές και οι εποπτικές Αρχές και οι Αρχές επιβολής του νόμου, καθώς και τη βελτίωση του ειδικού μητρώου για την τήρηση αρχείων με πληροφορίες σχετικά με τους πραγματικούς δικαιούχους.
6. Επαγγελματοποίηση του τομέα των δημόσιων συμβάσεων: Εναρξη ισχύος νέας νομοθεσίας που προβλέπει επαγγελματικούς άξονες εργασίας για το προσωπικό που ασχολείται με τις δημόσιες συμβάσεις, ειδικές ομάδες δεξιοτήτων και τη θέσπιση οικονομικών και μη οικονομικών κινήτρων.
Κτηματολόγιο – Πλειστηριασμοί
Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για την αναγκαστική είσπραξη οφειλών
1. Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για την αναγκαστική είσπραξη οφειλών: Θέσπιση και έναρξη ισχύος νομοθεσίας με σκοπό: (i) τη διεύρυνση των διαθέσιμων πληροφοριών σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία που εκπλειστηριάζονται στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών πληροφοριών που είναι διαθέσιμες στα δημόσια συμβολαιογραφικά αρχεία, και (ii) την εξάλειψη των παραγόντων αποτροπής λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών που σχετίζονται με ακίνητα (π.χ. λογαριασμοί υπηρεσιών κοινής ωφελείας).
2. Ανάθεση σύμβασης για μέτρα του χρηματοπιστωτικού τομέα: Ανάθεση συμβάσεων για τα εξής: (i) ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας για το Γραφείο Δημόσιων Πιστώσεων, (ii) ανάπτυξη μητρώου παρακολούθησης του ιδιωτικού χρέους και (iii) ανάπτυξη του Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων.
3. Κτηματολόγιο: Ολοκλήρωση κατά 95% του συνόλου των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας στην Ελλάδα που έφτασε στο στάδιο της δημόσιας ανάρτησης.
4. Μετάβαση στη νέα οργανωτική δομή του Ελληνικού Κτηματολογίου: Ανοιγμα και θέση σε λειτουργία των περιφερειακών Κτηματολογικών Γραφείων Θεσσαλονίκης και Κρήτης.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Επενδύσεις 5G, H-Cloud και ΑΠΕ
1. Δράσεις αναζωογόνησης των περιοχών που πλήττονται περισσότερο (περιοχές δίκαιης μετάβασης): Εγκριση των ειδικών πολεοδομικών σχεδίων με Προεδρικό Διάταγμα.
2. Προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας: Δημιουργία – επέκταση – αναβάθμιση των υποδομών των ερευνητικών κέντρων υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ). Επιλογή προτάσεων και ανάθεση συμβάσεων για κατασκευαστικές εργασίες.
3. Ανάθεση συμβάσεων ΣΔΙΤ για την κατασκευή και τη λειτουργία επτά αρδευτικών έργων: Θα πρέπει να αιτιολογείται ο σκοπός της επένδυσης σε σύγκριση με εναλλακτικές λύσεις, τόσο όσον αφορά τον στόχο (έκταση της αρδευόμενης γης, έναντι της βιώσιμης αναγέννησης της υπαίθρου) όσο και όσον αφορά τα μέσα (μείωση της ζήτησης νερού και λύσεις που βασίζονται στη φύση).
4. Αναδιάρθρωση και ενίσχυση των εσόδων του λογαριασμού ΑΠΕ-ΣΗΘΥΑ: Θέση σε λειτουργία νέας δυναμικότητας (GW) ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Produc-E Green: Εκδοση της άδειας άνθρακα σε επιβεβαιωμένο φορέα εκμετάλλευσης. Καθιέρωση συστήματος υποβολής εκθέσεων.
6. Μετάβαση στην τεχνολογία 5G, με διευκόλυνση της ανάπτυξης καινοτόμων απομακρυσμένων υπηρεσιών: Εναρξη ισχύος νομικού πλαισίου για τη μετάβαση σε συνδέσεις δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας μέσω της εγκατάστασης οπτικών ινών και του συνοδευτικού εξοπλισμού σε κτίρια, καθώς και υποθαλάσσιων καλωδίων στην περίπτωση των ελληνικών νησιών, ώστε να καταστεί δυνατή η μεγαλύτερη κάλυψη με ευρυζωνικές συνδέσεις gigabit.
7. Παροχή υποδομής και υπηρεσίας κεντρικού υπολογιστικού νέφους: Πλήρης ολοκλήρωση της εγκατάστασης. Δημιουργία μιας σύγχρονης υποδομής υβριδικού υπολογιστικού νέφους (H-Cloud), αποτελούμενης από δύο μισθωτές: έναν για το G-Cloud και έναν άλλο για το H-Cloud. Κάθε μισθωτής θα έχει την ιδιωτική συνιστώσα του νέφους και τη δημόσια συνιστώσα του νέφους σε ενιαίο περιβάλλον διαχείρισης και παροχής υπηρεσιών.
8. Προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας: TH²ORAX: Επιλέξιμο ολιστικό υβριδικό επιχειρησιακό αυτόνομο σύστημα (Trellis Holistic & Hybrid Operational Ruggedized Autonomous eXemplary system). Ανάθεση συμβάσεων για το έργο TH²ORAX. Οι συμβάσεις θα ανατεθούν βάσει της καλύτερης αναλογίας τιμής – ποιότητας.
Υγεία – Πρόνοια
Χρηματοδότηση της φαρμακοβιομηχανίας μέσα από το clawback και προπληρωμένες κάρτες παροχών
1. Μείωση του clawback κατά 150 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020 (τόσο για τα εξωνοσοκομειακά όσο και για τα ενδονοσοκομειακά φάρμακα). Η διαφορά μεταξύ της στοχευμένης μείωσης και της πραγματικής μείωσης για κάθε έτος δεν θα επιστρέφεται από τη φαρμακευτική βιομηχανία και το σχετικό ποσό θα βαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό μέχρι 150 εκατ.
2. Πραγματοποίηση επενδύσεων σε φαρμακευτική Ε&Α για ποσό ύψους 250 εκατ. ευρώ: Οι επενδύσεις θα εφαρμοστούν μέσω του συμψηφισμού ισοδύναμου ποσού με τις επιστροφές clawback των προηγούμενων τριών ετών (100 εκατ. το 2021, 75 εκατ. το 2022, 75 εκατ. το 2023).
3. Πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη: Ανάθεση συμβάσεων για τα Κέντρα Υγείας σε αναδόχους για την ανακαίνιση τουλάχιστον 156 Κέντρων Υγείας (50% του συνόλου), που θα αναβαθμιστούν μέσω ενεργειακά αποδοτικών ανακαινίσεων και ενεργειακά αποδοτικών μέτρων όσον αφορά τη δημόσια υποδομή και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
4. Ψηφιακός μετασχηματισμός του τομέα της υγείας (DigHealth): Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (υποέργο 1).
5. Μεταρρύθμιση για τον προσωπικό ιατρό: Νομοθεσία με οικονομικά κίνητρα και προτεραιότητα στην απόκτηση ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας και πιστοποίηση των γενικών ιατρών. Επιπλέον, θα αυξηθεί ο συνολικός αριθμός των διαθέσιμων θέσεων κατά 1.700.
6. Ολοκλήρωση καθιέρωσης προπληρωμένων καρτών για την καταβολή κοινωνικών παροχών από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).
Το REPowerEU – οι νέες παρεμβάσεις
Τα φοροκίνητρα ανακαινίσεων και η κλιματική μετάβαση
Με «superbonus» φορολογικό κίνητρο που συνίσταται σε έκπτωση των δαπανών που πραγματοποιούνται για την υλοποίηση ειδικών παρεμβάσεων με στόχο την ενεργειακή απόδοση, αλλά και άλλες διευκολύνσεις εκτός επιδοτήσεων μαζί με κρίσιμες, νέες υποδομές και μεταρρυθμίσεις προωθείται το νέο πακέτο REPowerEU που έχει ως στόχους για το α’ εξάμηνο του 2024 τα εξής:
1. Χάρτης πορείας για καινοτόμες παρεμβάσεις ενεργειακής απόδοσης: Θέσπιση μέσων εκτός επιχορηγήσεων, προκειμένου να δοθεί περαιτέρω ώθηση στη ριζική ανακαίνιση ιδιόκτητων ή μισθωμένων κατοικιών, παράλληλα με τη ριζική ανακαίνιση βιομηχανικών κτιρίων. Προβλέπει είτε «superbonus» (δηλαδή φορολογικό κίνητρο που συνίσταται σε έκπτωση των δαπανών που πραγματοποιούνται για την υλοποίηση ειδικών παρεμβάσεων με στόχο την ενεργειακή απόδοση) είτε άλλα χρηματοδοτικά μέσα εκτός των επιχορηγήσεων (επιδοτούμενα ή εγγυημένα δάνεια κ.λπ.).
2. Νομοθετικό πλαίσιο για το ανανεώσιμο υδρογόνο και το βιώσιμο βιομεθάνιο.
3. Βελτιστοποίηση της χρήσης του χερσαίου και του θαλάσσιου χώρου για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Εναρξη ισχύος της κοινής υπουργικής απόφασης.
4. Κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς για τις τεχνολογίες δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα για την προώθηση της απανθρακοποίησης της βιομηχανίας.
5. Εναρξη ισχύος της κοινής υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό του ευνοϊκού πλαισίου για την εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης σε υφιστάμενους ή νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ.
6. Εναρξη ισχύος κοινής υπουργικής απόφασης/απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής για την ανάπτυξη συστήματος παροχής κινήτρων για τον διαχειριστή του συστήματος διανομής και τους καταναλωτές, με στόχο την αύξηση της εγκατάστασης και της χρήσης έξυπνων μετρητών.
7. Εργαλειοθήκη για την προώθηση της κοινής χρήσης της ενέργειας, της αυτοκατανάλωσης και των κοινοτήτων ανανεώσιμης ενέργειας.
8. Εγκατάσταση αποθήκευσης ενέργειας για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ: Κοινοποίηση ανάθεσης από τη ΡΑΕΕΥ για έργα συνολικής εγκατεστημένης δυναμικότητας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας 175 MW.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ