Η Κίνα έχει αναδειχθεί ως η κυρίαρχη δύναμη στην ταχέως αναπτυσσόμενη παγκόσμια βιομηχανία καθαρής τεχνολογίας, όπως επισημαίνεται σε νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) που δημοσιεύθηκε σήμερα, 6 Μαΐου. Η έκθεση δείχνει μια αξιοσημείωτη αύξηση κατά 70% των παγκόσμιων επενδύσεων σε καθαρές τεχνολογίες όπως τα ηλιακά φωτοβολταϊκά (PV), οι μπαταρίες, η αιολική ενέργεια, οι ηλεκτρολύτες και οι αντλίες θερμότητας το περασμένο έτος, με την Κίνα να αποτελεί τα τρία τέταρτα αυτών των επενδύσεων.
Κυριαρχώντας σε ποσοστό άνω του 80% της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας για ηλιακά φωτοβολταϊκά στοιχεία και μπαταρίες, η Κίνα κατέχει επίσης την πρώτη θέση ως ο κορυφαίος εξαγωγέας μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων (EV), αποτελώντας περίπου το 70% του παγκόσμιου συνόλου το 2023. Επιπλέον, η Κίνα ελέγχει σχεδόν το 90% της παγκόσμιας δυναμικότητας για ενεργά υλικά καθόδου και πάνω από το 97% για ενεργά υλικά ανόδου, που είναι απαραίτητα για την παραγωγή υψηλής ποιότητας μπαταριών ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρικά οχήματα και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.
Παρά το γεγονός ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ κατέχουν περίπου το 5% της παγκόσμιας παραγωγής μπαταριών, αναμένεται ότι η συνδυασμένη δυναμικότητα αυτών των τριών περιοχών, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, θα διατηρήσει πάνω από το 90% του παγκόσμιου μεριδίου μέχρι το 2030. Παράγοντες όπως το χαμηλότερο εργατικό κόστος και οι σημαντικές κρατικές επιδοτήσεις έχουν τοποθετήσει την Κίνα στην πρώτη γραμμή του τομέα της καθαρής τεχνολογίας. Το κόστος κατασκευής εγκαταστάσεων κατασκευής μπαταριών, αιολικών και φωτοβολταϊκών είναι σημαντικά υψηλότερο στις ΗΠΑ και την Ευρώπη – έως και 130% σύμφωνα με την ανάλυση του ΙΕΑ σε πάνω από 750 εργοστάσια, καθιστώντας τις φωτοβολταϊκές μονάδες 35-65% φθηνότερες στην Κίνα από ό,τι στη Δύση.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε τις ανησυχίες της στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ σχετικά με τη σχέση ΕΕ-Κίνας, τονίζοντας ζητήματα όπως η υπερβάλλουσα παραγωγική ικανότητα που προκαλείται από το κράτος, η άνιση πρόσβαση στην αγορά και οι εξαρτήσεις. Οι ανησυχίες αυτές πρόκειται να συζητηθούν περαιτέρω κατά τη διάρκεια επίσημης συνάντησης στο Παρίσι μεταξύ των ηγετών της ΕΕ και του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΟΕ Fatih Birol τόνισε την ανάγκη για μεγαλύτερες επενδύσεις σε ορισμένες τεχνολογίες και πρότεινε ότι η παραγωγή καθαρής ενέργειας θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί περισσότερο γεωγραφικά. Απηχώντας αυτά τα συναισθήματα, ο Dries Acke, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της SolarPower Europe, επεσήμανε τους κινδύνους που εγκυμονεί η συγκέντρωση της κατασκευής φωτοβολταϊκών σε μία περιοχή, η οποία, όπως πιστεύει, απειλεί τη σταθερότητα της αγοράς λόγω της τρέχουσας υπερπροσφοράς.
Ο Jules Besnainou, εκτελεστικός διευθυντής της Cleantech for Europe, αναγνώρισε τις προκλήσεις της ΕΕ όσον αφορά την κλιμάκωση των καθαρών τεχνολογιών, παρά το γεγονός ότι είναι πρωτοπόρος στην καινοτομία. Τόνισε τη σημασία της εστίασης στην επέκταση των παραγωγικών δυνατοτήτων σε βασικούς τομείς και της αποτελεσματικής χρήσης των δημόσιων πόρων για τον μετριασμό των κινδύνων.
Ο Christophe Grudler, Γάλλος βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέφρασε την ανάγκη της ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα όσον αφορά τις στρατηγικές τεχνολογίες, αναφέροντας τον νόμο για την καθαρή μηδενική βιομηχανία (NZIA) ως πιθανό εργαλείο για την τόνωση της ευρωπαϊκής παραγωγής. Ο Grudler ζήτησε επίσης την επέκταση του μηχανισμού προσαρμογής των συνόρων άνθρακα στα τελικά προϊόντα και τάχθηκε υπέρ μιας πιο προσεκτικής προσέγγισης της οικονομικής επιρροής της Κίνας.