Δεκτό επί της αρχής, κατά πλειοψηφία, έγινε κατά την πρώτη του ανάγνωση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που αφορά στην προσαρμογή των διατάξεων του εσωτερικού δικαίου με τις διατάξεις του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Υπέρ του σχεδίου νόμου τάχθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ η ΝΔ εμφανίστηκε θετική επί της αρχής, εκφράζοντας ωστόσο επί μέρους επιφυλάξεις. Το νομοσχέδιο καταψήφισαν ΚΚΕ και ΛΑΟΣ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης, δήλωσε ότι κατανοεί πολλές από τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από τους βουλευτές και δεσμεύτηκε ότι μέχρι τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου θα διορθωθούν ορισμένες διατάξεις που δημιουργούν “νομική ανασφάλεια”.
“Δεν πρόκειται για νόμο κυρωτικό, αλλά για σχέδιο νόμου που προσαρμόζει τις δικές μας νομικές διατάξεις στο Διεθνές Ποινικό Δίκαιο. Αποσυνδέστε, λοιπόν, τη λειτουργία ενός διεθνούς οργάνου με την ανάγκη να προαχθεί το ανθρωπιστικό δίκαιο”, επεσήμανε ο κ. Καστανίδης απαντώντας στις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν σε ό,τι αφορά μερικές έννοιες του Διεθνούς Δικαστηρίου. Και πρόσθεσε: “Ανεξάρτητα από το πώς λειτουργεί το ΔΠΔ, έχει σημασία να προστατεύσουμε τόσο τα συμφέροντα όσο και τα έννομα αγαθά ολόκληρων πληθυσμών. Υπάρχουν δυσκολίες όταν ένας νομοθέτης προσπαθεί να συνθέσει στο εθνικό του δίκαιο διαφορετικές νομικές έννοιες. Ίσως και να επιλέγουμε έννοιες που αν νομοθετούσαμε στο δικό μας ποινικό δίκαιο να μην τις εντάσσαμε”.