Δημοσιονομική πειθαρχία και χαλάρωση της λιτότητας το δίλημμα του νέου υπουργού Οικονομικών.
Στον ανασχηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης επικεντρώνει και σήμερα το ενδιαφέρον του ο Γερμανικός Τύπος με τη Suddeutsche Zeitung να υπογραμμίζει πως η υπουργοποίηση του Γκίκα Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών αποτελεί παραχώρηση προς τους δανειστές.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η Suddeutsche Zeitung υπογραμμίζει ότι ο Γκίκας Χαρδούβελης δεν είναι – όπως και ο προκάτοχός του Γιάννης Στουρνάρας – πολιτικός, αλλά οικονομολόγος και οπαδός των μεταρρυθμίσεων.
Σχετικά με τον ανασχηματισμό η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι τα υπόλοιπα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης εκπέμπουν άλλα μηνύματα, «τα οποία απευθύνονται στο εσωτερικό».
«Έτσι, έφυγαν από την κυβέρνηση υπουργοί οι οποίοι εξόργιζαν τους ψηφοφόρους με την πολιτική λιτότητας που ακολουθούσαν. Αυτό ισχύει για τον υπουργό Υγείας και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης» επισημαίνει η Suddeutsche Zeitung, η οποία αποδίδει τη μετακίνηση του Νίκου Δένδια από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης στο υπουργείο Ανάπτυξης στο γεγονός ότι ο κ. Δένδιας «ακολουθούσε μια σκληρή στάση έναντι της Χρυσής Αυγής, η οποία δεν άρεσε σε εκείνο το κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας που ελπίζει να ξανακερδίσει τους ψηφοφόρους του ακροδεξιού χώρου».
Από την πλευρά της η Stuttgarter Zeitung αναφέρεται και αυτή στο νέο υπουργό Οικονομικών, ο οποίος – όπως υπογραμμίζει – «κάθε άλλο παρά λαϊκιστής είναι».
Σε δημοσίευμα της με τίτλο «Η Ελλάδα αναζητεί νέους δρόμους» η Stuttgarter Zeitung αναφέρει ότι ο Γκίκας Χαρδούβελης διατυπώνει μια πολύπλοκη αλήθεια.
«Ο πρωθυπουργός Σαμαράς και ο επί των Οικονομικών υπουργός του βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα δίλημμα: από τη μία πλευρά, θα πρέπει να διατηρήσουν την πειθαρχία στο πεδίο των δαπανών, καθώς μόνο έτσι θα διασφαλίσουν από τους δανειστές διευκολύνσεις στο ζήτημα του χρέους. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει η κυβέρνηση να άρει την πίεση της λιτότητας και να χαλαρώσει τη φορολογική πολιτική προκειμένου να πάρει μπροστά η οικονομία και να αποκτήσουν οι Έλληνες προοπτική.
Οι δύο αυτές στρατηγικές φαίνονται αντιφατικές, οδηγούν, ωστόσο, στον ίδιο στόχο. Η ελάφρυνση του χρέους συνιστά προϋπόθεση για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της μακροπρόθεσμα», καταλήγει η Stuttgarter Zeitung.