Η πρώτη ελληνική εταιρία που έθεσε τον φιλόδοξο στόχο να εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και να γίνει μέλος του FTSE100, η Mytilineos, αποτελεί ένα από τα hot stories των χρηματιστών για την «επόμενη ημέρα».
Η διοίκηση του group παρουσίασε ένα σταθερό σύνολο αποτελεσμάτων, σε ένα εποχικά αδύναμο τρίμηνο (η δραστηριότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι οπισθοβαρής κατά τη διάρκεια κάθε οικονομικού έτους), και παρά το δυσμενές περιβάλλον τιμολόγησης στις αγορές ενέργειας και αλουμινίου, που έχει πλήξει την κερδοφορία των διεθνών ομολόγων της, σημειώνει η Optima Bank σε ανάλυσή της.
Για τους αναλυτές της χρηματιστηριακής της Εθνικής Τράπεζας, η πιθανή διπλή εισαγωγή στο LSE είναι μια ιστορική κίνηση για μια αμιγώς ελληνική εταιρία, δημιουργώντας έτσι έναν ενεργό «Ελληνα πρεσβευτή» στον δείκτη FTSE 100. Απόρροια της αναθεώρησης των στρατηγικών και της όλο και πιο διεθνοποιημένης παρουσίας σε συγκεκριμένες/στοχευμένες αγορές του εξωτερικού.
Οντως τα τελευταία χρόνια ο όμιλος έχει εξελιχθεί σε κάτι τελείως διαφορετικό. Εχοντας πραγματοποιήσει έργα δισεκατομμυρίων, έχει παρουσία πλέον σε παγκόσμια κλίμακα και συνασπίζεται με κολοσσούς σε μεγάλα επενδυτικά προγράμματα.
Αλματώδης η ανάπτυξη, ειδικότερα τα τελευταία έξι χρόνια και καθοριστική -για τα ξένα funds- ο μετασχηματισμός του 2022.
Το 2018 ήταν μια εταιρία που είχε EBITDA 284 εκατ. ευρώ. Το 2021 ανέβηκαν στα 359 εκατ. και έναν χρόνο αργότερα εκτινάχθηκαν στα 823 εκατ. Πέρσι έσπασαν το φράγμα του 1 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) το 2018 ήταν μόλις 0,99 ευρώ, έφτασαν τα 3,41 ευρώ το 2022 και τα 4,5 ευρώ το 2023.
Μάλιστα, το πρώτο 3μηνο του 2024 κατέγραψε αύξηση 12% στα κέρδη EBITDA, φθάνοντας τα 252 εκατ., αποτέλεσμα της «ωρίμανσης» σε group Energy & Metals. Χαρακτηριστικά όσα δήλωνε ο ίδιος ο επιχειρηματίας στην ανοιχτή γενική συνέλευση, πρώτη μετά τον Covid-19: «Η βασική εταιρία Mytilineos θα είναι πλέον η Energy & Metals. Αυτό είναι πιο κατανοητό στους επενδυτές. Μέταλλο χωρίς ενέργεια δεν υπάρχει. Αν το αλουμίνιο δεν είχε ενέργεια, δεν θα υπήρχε…». Τον στόχο του dual listing τον έθετε από τότε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης: «Στόχος είναι να ξεκλειδώσουμε περαιτέρω την αξία μας και να βγούμε κι άλλο μπροστά. Δεν προετοιμάζουμε το μέλλον. Το δημιουργούμε. Είμαστε μια εταιρία που αποτελεί περισσότερο από 3% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας και περίπου το 3% των ελληνικών εξαγωγών, με 5.000 εργαζομένους, σε περισσότερες από 30 χώρες, περισσότερους από 10.000 προμηθευτές και 2,35 δισ. ευρώ κοινωνικό προϊόν…».
Με την προοπτική της εισόδου στο LSE, σε ορίζοντα 12-18 μηνών, πολύ πιθανά να υλοποιηθεί μέσα στο 2025, χρονιά που θα συμπληρώνονται 30 χρόνια από την εισαγωγή της Μυτιληναίος στην Παράλληλη Αγορά. Πρακτικά από τη Μυτιληναίος, που 31 Ιουλίου 1995 -μόλις πέντε χρόνια μετά την ίδρυση της εταιρίας ως μετεξέλιξη παλαιάς οικογενειακής μεταλλουργικής επιχείρησης το 1908- πέρασε την πόρτα της Σοφοκλέους στο group Mytilineos, που ετοιμάζεται να διαβεί την πύλη του λονδρέζικου χρηματιστηρίου.
Το γιατί LSE και Λονδίνο έχει επιπλέον ενδιαφέρον, καθώς ο Ευάγγελος Μυτιληναίος «βλέπει» τη διαμόρφωση ισορροπιών στην «επόμενη ημέρα» της Ευρώπης. Με δηλώσεις του (στο BBC) εκτίμησε πως «ένας από τους κύριους λόγους που μπορεί να προτιμήσουμε το χρηματιστήριο του Λονδίνου, που δεν είναι τελική απόφαση, είναι επειδή πιστεύουμε ότι το LSE έχει δει τα χειρότερα. Βλέπουμε το LSE να ανεβαίνει τα επόμενα χρόνια. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το Λονδίνο θα παραμείνει ο κύριος οικονομικός κόμβος στην Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια».
Σε μία ιστορική περίοδο απίσχνασης της ευρωπαϊκής οικονομίας/επιχειρηματικότητας, με τη… φυγή ισχυρών εταιριών (κυρίως) προς τις ΗΠΑ, η ανάδειξη του λονδρέζικου City έχει τη σημασία της και σημειολογικά. Προφανώς και ως πρόεδρος της Eurometaux ο Ελληνας επιχειρηματίας, ίσως ο πιο διορατικός του σύγχρονου επιχειρείν της χώρας, μπορεί να διακρίνει τα αίτια και τις αφορμές της φθίνουσας πορείας, για την οποία πλειστάκις έχει προειδοποιήσει, απευθυνόμενος παράλληλα στις Βρυξέλλες για την ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων.
Στενή η σχέση του group με το Ηνωμένο Βασίλειο, αγορά όπου έχει κατασκευάσει ηλιακά πάρκα, καθώς και υποδομές για το εθνικό δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας, υψηλής τάσης, όπως το έργο Eastern Green Link 1. Παράλληλα έχει, ήδη, δέκα projects σε εξέλιξη, ενώ ισχυροποιείται και στην πέραν του Ατλαντικού αγορά (Καναδάς).
Προφανώς, η ελληνική παρουσία παραμένει ισχυρή, όπως καταδεικνύεται αφενός μέσω του mega deal με τη ΔΕΗ, τη συμμετοχή και τη διεκδίκηση σημαντικών έργων, λ.χ., της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων μέσω ΣΔΙΤ στη Θεσσαλονίκη. Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 200 εκατ.,του μεγαλύτερου στην κεντρική Μακεδονία.
Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση εξετάζει διάφορα ενδεχόμενα για να ενισχύσει την παρουσία του group στο χρηματιστηριακό ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η προοπτική της εισαγωγής της ΜΕΤΚΑ -του βραχίονα/θυγατρικής, που δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό κλάδο,
με ιδιαίτερη εξειδίκευση σε δύσκολα έργα- το 2025 ή το 2026 είναι ένα από αυτά, δηλαδή με τη Mytilineos να περνά τις πύλες του London Stock Exchange με συμμετοχή ψηλά στο ranking του FTSE100, η πολύ πιθανή είσοδος της ΜΕΤΚΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ