Η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών με βάση τον δείκτη μισθών δεν θα επηρεάσει τις υφιστάμενες συντάξεις, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Πάνος Τσακλόγλου, σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική Τηλεόραση. “Η επιτροπή για την κατασκευή του δείκτη μισθών, όπως ορίζει ο νόμος, βρίσκεται υπό συγκρότηση”, ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου. “Οι αναπροσαρμογές, που υπαγορεύονται από αυτή την αλλαγή του δείκτη, αναμένεται να επηρεάσουν τις συντάξεις από το 2025 και μετά, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, η οποία καλύπτει τις συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό των ανταποδοτικών συντάξεων, το ανώτατο όριο των ασφαλιστέων αποδοχών και τις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών”.
Όσον αφορά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε: “Η πίεση που ασκείται στο συνταξιοδοτικό μας σύστημα λόγω του δημογραφικού είναι σημαντική, ένα φαινόμενο που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης των περισσότερων χωρών είναι διανεμητικά, δηλαδή οι εισφορές των σημερινών εργαζομένων χρηματοδοτούν τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων. Τα συστήματα αυτά λειτουργούν καλά όταν η αναλογία εργαζομένων και συνταξιούχων είναι ευνοϊκή. Ωστόσο, καθώς η ισορροπία αυτή μεταβάλλεται, και προκύπτουν προβλήματα. Διάφορες χώρες έχουν εφαρμόσει μέτρα που σχετίζονται είτε με την ίδια τη συνταξιοδοτική δαπάνη είτε με τη διαφοροποίηση του ασφαλιστικού κινδύνου. Στην Ελλάδα, πρόσφατα μέτρα και αναλογιστικές μελέτες δείχνουν ότι παρά το γεγονός ότι συνεχίζει να δημιουργεί σημαντικά δημοσιονομικά ελλείμματα, το σύστημά μας φαίνεται να επιτυγχάνει μακροπρόθεσμη σταθερότητα με τους υφιστάμενους κανόνες. Όσον αφορά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αυτά επανεξετάζονται κάθε τρία χρόνια- στην πιο πρόσφατη επανεξέταση έγιναν ελάχιστες αλλαγές, γι’ αυτό και δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα όρια αυτά μέχρι το 2027”.
Ο κ. Τσακλόγλου σημείωσε επίσης για το ΤΕΚΑ: “Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της ΕΕ για τη γήρανση, ενώ τα ποσοστά αναπλήρωσης στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθούν ελαφρώς τις επόμενες δεκαετίες, θα αυξηθούν σημαντικά μόλις αρχίσουν οι συντάξεις του ΤΕΚΑ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μια σχετικά συντηρητική προσέγγιση, εκτιμώντας τις πραγματικές αποδόσεις των περιουσιακών στοιχείων των ταμείων αυτών σε περίπου 2%. Ωστόσο, τα ιστορικά στοιχεία του ΟΟΣΑ υποδηλώνουν ότι τα συνταξιοδοτικά συστήματα που χρηματοδοτούνται από κεφάλαια συνήθως επιτυγχάνουν ποσοστό πιο κοντά στο 3%. Αν και η διαφορά φαίνεται μικρή, σε βάθος 40 ετών θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικά διαφορετικές σωρευτικές αποδόσεις”.
Όσον αφορά την απασχόληση των συνταξιούχων, ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε τις πρόσφατες αλλαγές: “Σύμφωνα με το προηγούμενο σύστημα, οποιαδήποτε απασχόληση, ακόμη και για μία ώρα, είχε ως αποτέλεσμα την περικοπή της σύνταξης κατά 30% – προηγουμένως, η περικοπή αυτή έφτανε το 60%. Σύμφωνα με τη νομοθεσία που ψηφίστηκε πέρυσι, οι συνταξιούχοι που επιθυμούν να εργαστούν μπορούν πλέον να λάβουν ολόκληρη τη σύνταξή τους, ενώ υπάρχει και ένα ταμείο για τον e-EΦΚΑ, το οποίο ανέρχεται στο 10% των αποδοχών τους από μισθωτή εργασία, ενώ αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει και για τους αυτοαπασχολούμενους. Τα πρώτα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά και ξεπερνούν κατά πολύ τις προσδοκίες μας. Παλαιότερα υπήρχαν περίπου 36.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σχεδόν 80.000 συνταξιούχοι έχουν εγγραφεί στην αντίστοιχη πλατφόρμα του e-EFKA, αριθμός που συνεχίζει να αυξάνεται. Το μέτρο αυτό δεν αυξάνει μόνο το τρέχον εισόδημα των συνταξιούχων, αλλά και τις μελλοντικές τους συντάξεις, αφού συνεισφέρουν στην κοινωνική ασφάλιση, γεγονός που θα ενισχύσει τις μελλοντικές τους συντάξεις”.
Όσον αφορά την εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία, ο κ. Τσακλόγλου διευκρίνισε: “Το μέτρο αυτό δεν είναι γενικευμένο, αλλά εφαρμόζεται σε κλάδους συνεχούς ροής ή σε εκείνους όπου υπάρχει έκτακτη ανάγκη. Η υπερωριακή απασχόληση είναι κατά 40% ακριβότερη για τον εργοδότη, συνεπώς εφαρμόζεται μόνο όταν προκύπτουν ειδικές ανάγκες, ενώ κλάδοι όπως ο τουρισμός και η εστίαση εξαιρούνται από το μέτρο αυτό”.
Σχετικά με τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, ο κ. Τσακλόγλου δήλωσε: “Η απασχόληση είναι πολύ περιορισμένη: “Αν και τα ποσοστά ανεργίας έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία πέντε χρόνια, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η γεωργία, ο τουρισμός και τμήματα της μεταποίησης. Όπου υπάρχει ανάγκη που δεν μπορεί να καλυφθεί από το εγχώριο εργατικό δυναμικό, προσπαθούμε να την αντιμετωπίσουμε μέσω μετακινήσεων με αμοιβαία επωφελείς διακυβερνητικές συμφωνίες, προς όφελος τόσο της οικονομίας μας όσο και των μεταναστών εργαζομένων”