Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ανταπόκριση στις προσκλήσεις του υπουργείου για υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με την πρόοδο των έργων. Τόνισε ότι βασική προτεραιότητα για το Υπουργείο είναι η έγκαιρη απορρόφηση των πόρων.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά την πρωτοβουλία “Τουριστική Ανάπτυξη”, έχουν υποβληθεί επενδυτικές προτάσεις συνολικού ύψους 338 εκατ. ευρώ για τέσσερις δημοσιευμένες προσκλήσεις, προϋπολογισμού 211 εκατ. ευρώ. Η υπουργός τόνισε τη δέσμευση του υπουργείου να μεγιστοποιήσει κάθε ευκαιρία για να εξοπλίσει τον ελληνικό τουρισμό ώστε να πρωταγωνιστήσει στη νέα εποχή.
Αναλυτικότερα: “Ο τουρισμός θα πρέπει να είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς της τουριστικής ανάπτυξης, όπως είναι η τουριστική βιομηχανία και η τουριστική βιομηχανία:
Για την πρόσκληση που αφορά στην αναβάθμιση των χιονοδρομικών κέντρων, η οποία ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου, υποβλήθηκαν 16 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους περίπου 147 εκατ. ευρώ, τα οποία καλύπτουν σχεδόν όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Τα αιτήματα αυτά υπερβαίνουν σημαντικά τον διατιθέμενο προϋπολογισμό κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ. Κάθε επιχορήγηση στήριξης, ύψους 10 εκατ. ευρώ, απευθύνεται σε χιονοδρομικά κέντρα όπως το “Ανήλιο-Μέτσοβο” και τα “3-5 Πηγάδια” στη Νάουσα.
Όσον αφορά την πρόσκληση για την αναβάθμιση των τουριστικών λιμανιών, τα οποία έκλεισαν τον Ιανουάριο: Υποβλήθηκαν 41 επενδυτικές προτάσεις από φορείς διαχείρισης τουριστικών λιμένων (μαρίνες, καταφύγια και αγκυροβόλια), συνολικού ύψους περίπου 184 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας και τον διαθέσιμο προϋπολογισμό. Ο υπουργός θα υπογράψει σύντομα την έγκριση των αιτήσεων ενίσχυσης για τις μαρίνες του Δήμου Λαυρεωτικής, του Αγίου Κοσμά και της Ρόδου, οι οποίες έλαβαν θετικές αξιολογήσεις από τη γνωμοδοτική επιτροπή.
Επιπλέον, για την πρόσκληση που αφορά στην ενίσχυση της προσβασιμότητας στις παραλίες: Έχουν υποβληθεί 37 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους περίπου 6 εκατ. ευρώ. Η πρόσκληση είχε αρχικά οριστεί να κλείσει στις 31 Μαρτίου, αλλά παρατάθηκε έως τις 30 Απριλίου λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε λίγο πριν από την καταληκτική ημερομηνία.
Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί και σε άλλα έργα, όπως αναφέρθηκε. Ο διαγωνισμός για την πρώτη προκήρυξη σχετικά με την προώθηση του αγροτουρισμού και της γαστρονομίας έχει ολοκληρωθεί και η διαγωνιστική διαδικασία για την πρόσκληση για τη διαχείριση προορισμών πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της. Επιπλέον, έχουν ήδη ανοίξει οι προσφορές για τη δημιουργία της πλατφόρμας του Εθνικού Παρατηρητηρίου για τη Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη.
Τέλος, στο πλαίσιο της δράσης για την τουριστική ανάπτυξη, αναμένεται να δημοσιευθούν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024 τα εξής Η προκήρυξη για τις Μελέτες Ωριμότητας των τουριστικών λιμένων, η προκήρυξη για τις ψηφιακές πλατφόρμες προβολής του ορεινού τουρισμού, του αγροτουρισμού, του θαλάσσιου και καταδυτικού τουρισμού, καθώς και η προκήρυξη για την επωνυμία και προώθηση του δικτύου του διατροφικού και αγροτουρισμού.