ΟΙ ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ 6ΜΗΝΟΥ, ΤΑ PROJECTS, Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ – Η ΑΡΧΗ ΕΝΟΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ 74 ΕΤΩΝ, Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΡΙΣΗ, ΤΟ RESTART
Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ
Η ιστορία του ηλεκτρισμού στη μεταπολεμική Ελλάδα θεωρείται συνυφασμένη, στο μεγαλύτερο μέρος της, με την πορεία της ΔΕΗ.
Μια εταιρία η οποία ιδρύθηκε από το ελληνικό κράτος τον Αύγουστο του 1950 με αποστολή να καταστήσει προσιτό το ηλεκτρικό ρεύμα στον μέσο πολίτη, στη φθηνότερη δυνατή τιμή (ενοποιώντας το τότε κατακερματισμένο δίκτυο από την παρουσία ενός φερόμενου συνολικού αριθμού 415 επιχειρήσεων παραγωγής και παροχής ενέργειας, 357 ιδιωτικών 58 δημοτικών ή κοινοτικών, σε ένα εθνικό διασυνδεδεμένο σύστημα), αν και τις επόμενες δεκαετίες δεν κατάφερνε πάντα να πετυχαίνει το σκοπό της, καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που οι καταναλωτές πάθαιναν… ηλεκτροσόκ ανοίγοντας τον φάκελο με τον λογαριασμό. Κάτι που συνεχίσθηκε και στις μέρες μας, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, για το σύνολο των πελατών, των νοικοκυριών ή των επιχειρήσεων, όλων των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος στη λιανική.
Οι υποσχέσεις για «φθηνό ρεύμα» λόγω και της στροφής στην παραγωγή «πράσινης» ενέργειας από ΑΠΕ δεν τηρήθηκαν στην πράξη (παρότι η αγορά πλέον έχει «ανοίξει» και δεν υφίσταται το μονοπώλιο της παλαιάς ΔΕΚΟ), ωστόσο η αποκλιμάκωση των τιμών, σε συνδυασμό με τα πλάνα της επόμενης μέρας που υλοποιούν οι όμιλοι του κλάδου στη χώρα, δημιουργεί την ελπίδα για ένα καλύτερο «ενεργειακό μέλλον»…
Forward στο σήμερα: Μάιο του 2024, 73 χρόνια και εννέα μήνες από τη σύστασή της, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, έχοντας περάσει από τις γνωστές «περιπέτειες» που οδήγησαν στην προ ετών επιδείνωση της οικονομικής κατάστασής της και την έφεραν στα όρια της κατάρρευσης (ποιος ξεχνά τα σενάρια, καλοκαίρι του 2019, μέχρι και για «ξαφνικό θάνατο»;), με συνέπεια να χρειαστεί «ενέσεις» ρευστότητας, πατά πια γερά στα πόδια της.
Εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 2001, τέθηκε υπό ιδιωτικοποίηση μια 20ετία αργότερα (με τη συμμετοχή του δημοσίου να περιορίζεται στο 34,12%), συγκεντρώνοντας κεφάλαια ύψους 1,35 δισ. ευρώ από ΑΜΚ, Νοέμβριο του 2021, με την είσοδο πλήθους μεγάλων διεθνών επενδυτών, άλλαξε «μοντέλο», με πρόεδρο και CEO του ομίλου από τον Αύγουστο του 2019 έναν μάνατζερ με διεθνή εμπειρία, τον Γιώργο Στάσση, που υλοποιεί ένα πολύ φιλόδοξο business plan.
Στο ενεργητικό της διοίκησης καταγράφεται μια σειρά από «χρυσά» νέα deals, αθροιστικής αξίας που μπορεί να ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ, τα οποία… ανεβάζουν την τάση για τη ΔΕΗ στην αγορά της ενέργειας. Συμφωνίες με διαφορετικά χαρακτηριστικά η μια από την άλλη, οι οποίες ολοκληρώθηκαν σε διάστημα μόλις 5-6 μηνών, σε ένα σερί από το finish του 2023 ως την άνοιξη του 2024, και συμβάλλουν στην εδραίωση ενός νέου status για τη ΔΕΗ, εκτινάσσοντας τις προοπτικές της, με εκτίμηση για επαναλαμβανόμενο EBITDA στα 1,7 δισ. ευρώ στη φετινή χρήση.
Εκ μέρους της ΔΕΗ έχει διαψευσθεί η πρόθεση εξαγοράς της NOVA (ένα deal που υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί στα 1,5-2 δισ. ευρώ), ενώ έχει καταστεί σαφές ότι η είσοδός της στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών συσχετίζεται με την ανάπτυξη ενός δικτύου οπτικών ινών. Τα σενάρια, ωστόσο, εμπλέκουν και το mega fund CVC, που διατηρεί μετοχική παρουσία στη ΔΕΗ (10%) και κάποιοι «βλέπουν» μελλοντικές συνέργειες.
Η «ΑΠΟΒΑΣΗ» ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Η εξαγορά των δραστηριοτήτων της ιταλικής Enel στη Ρουμανία, με τίμημα 1,24 δισ. ευρώ, Οκτώβριο του 2023, αποτελεί, όπως σχολίασε σε αντίστοιχη ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, την πρώτη σημαντική επέκτασή της στο εξωτερικό, μια κίνηση-ορόσημο για τη στρατηγική ανάπτυξής της, με την απόκτηση ενός ισχυρού χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως και του τομέα διανομής και εμπορίας, σε μια αγορά όπου ο ελληνικός όμιλος αποκτά ηγετική θέση με αυτή τη συναλλαγή.
«Στόχος της ΔΕΗ είναι να μετατραπεί σε κορυφαία εταιρία καθαρής ενέργειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη» είχε αναφέρει ο κ. Στάσσης με αφορμή το συγκεκριμένο deal. Μετά την εξαγορά, η ΔΕΗ αύξησε τον αριθμό των πελατών της σε σχεδόν 9 εκατ. και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ (υδροηλεκτρικά, αιολικά, φωτοβολταϊκά κλπ) αυξάνεται σε περίπου 4,4 GW.
Με δεδομένο δε ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Enel στη Ρουμανία προέρχεται από ΑΠΕ, αυξάνει το ποσοστό «πράσινου EBITDA» στο συνολικό EBITDA της ΔΕΗ και βελτιώνει τους δείκτες ESG. Υπενθυμίζεται ότι το στρατηγικό σχέδιο του ομίλου ΔΕΗ προβλέπει επενδύσεις 9,3 δισ. ευρώ για την πενταετία 2022-2026, ποσοστό ύψους 15% εκ των οποίων θα κατευθυνθεί εκτός συνόρων.
MYTILINEOS ΚΑΙ ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ
Ενα deal που προκάλεσε έκπληξη στο αρχικό άκουσμα της πληροφορίας ότι η ΔΕΗ διεκδικούσε από ισχυρούς ανταγωνιστές την εξαγορά της No 1 εγχώριας αλυσίδας λιανικής πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2024, με τίμημα 200 εκατ. ευρώ.
Η ηγεσία της ΔΕΗ χαρακτήρισε την απόκτηση της Κωτσόβολος από την προηγούμενη μητρική της, τη βρετανική Currys, μια στρατηγική κίνηση μετασχηματισμού, που επιτρέπει στον όμιλο να υλοποιήσει ταχύτερα το σχέδιό του να εξελιχθεί σε έναν ολοκληρωμένο πάροχο προϊόντων και υπηρεσιών, μέσα από ένα δίκτυο 97 καταστημάτων, σε Ελλάδα και Κύπρο, 27 megastores και άλλων υποδομών ή assets (αποθήκες, ιδιόκτητος στόλος οχημάτων, πολυκαναλικό δίκτυο πωλήσεων κ.λπ.).
Το Big Deal ήρθε, όμως, με διαφορά λίγων ημερών, πάλι τον Απρίλιο, με τη Mytilineos Energy & Metals. Η υπογραφή συμφωνίας, πλαίσιο-ορόσημο για την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης, μεταξύ των δυο πλευρών αφορά την ανάπτυξη και την κατασκευή χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων μέχρι 2.000 MW σε Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία, με αξία έως 2 δισ. ευρώ και ορίζοντα υλοποίησης τα επόμενα τρία χρόνια.
Πρόκειται για περίπου 90 φωτοβολταϊκά έργα που κατέχει η Mytilineos και βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης (η Mytilineos αναλαμβάνει την ανάπτυξη και την κατασκευή τους, και θα αποκτώνται από τον όμιλο ΔΕΗ με την ολοκλήρωση της σύνδεσής τους με τα ηλεκτρικά δίκτυα των τριών χωρών).
ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ
Οι άλλες ισχυρές συμμαχίες
Ενδιάμεσα, Φεβρουάριο του 2024, RWE και ΔΕΗ, μέσω της κοινής εταιρίας τους ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή Α.Ε., στην οποία συμμετέχουν η RWE Renewables Europe & Australia (51%) και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες (49%), έλαβαν την τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή επιπλέον ενός φωτοβολταϊκού έργου, ισχύος περίπου 450 MWp (432 Mwac), τελευταίο στο χαρτοφυλάκιο των 940 MWp (870 MWac) του Αμύνταιου, με επένδυση ύψους 255,4 εκατ. ευρώ.
Εγινε, επίσης, γνωστό τον ίδιο μήνα ότι Eurobank και Πειραιώς χρηματοδοτούν το μεγάλο φωτοβολταϊκό έργο 550 ΜWp της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Πτολεμαΐδα, συνολικού προϋπολογισμού 368 εκατ. ευρώ, που εντάσσεται στον πυλώνα «Πράσινη Μετάβαση» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).
Δεκέμβριο του 2023 η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και οι όμιλοι Κοπελούζου και Σαμαρά υπέγραψαν συμφωνία για την απόκτηση μετοχών της εταιρίας Θρακική Αιολική 1 Α.Ε. που διαθέτει την άδεια παραγωγής για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο 216 ΜW ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.
Τον ίδιο μήνα, ΔΕΗ και όμιλος Intrakat ανακοίνωσαν τη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας – πλαισίου συνεργασίας για την από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ΑΠΕ ισχύος έως 2,7 GW. Η αξία της επένδυσης στη δυνητική πλήρη ανάπτυξή της εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 1 δισ. ευρώ!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ