“Οι προσπάθειες ολόκληρων γενεών δεν πρέπει να χαθούν. Οι περιουσίες των πολιτών και των δήμων δεν πρέπει να εξαφανιστούν. Μέχρι το 2025 η Ελλάδα θα έχει σύστημα Κτηματολογίου, όπως αποφάσισε ο Πρωθυπουργός, και δεν θα είμαστε πλέον η τελευταία χώρα στην Ευρώπη χωρίς δηλωμένα και καταγεγραμμένα ακίνητα. Κάνουμε όλες τις απαραίτητες διορθώσεις όπου χρειάζεται για να βοηθήσουμε τους πολίτες να διεκδικήσουν τη γη που τους ανήκει. Οι πόρτες της κυβέρνησης και των αρμόδιων φορέων παραμένουν ανοιχτές, ώστε όλοι μαζί να απλοποιήσουμε τη ζωή, καταργώντας χρονοβόρες διαδικασίες”, σημείωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους συλλόγους, τα επιμελητήρια, τους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους, τους πολιτικούς μηχανικούς και τα ΜΜΕ να συνεργαστούν για να διασφαλιστεί η καθιέρωση του Κτηματολογίου στα Χανιά και κατ’ επέκταση σε όλη τη χώρα.
Κατά τη διάρκεια διευρυμένης σύσκεψης στο Δημαρχείο Χανίων, ο υφυπουργός τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει η κτηματογράφηση στην περιοχή, σημειώνοντας ότι 329.000 ιδιοκτησιακά δικαιώματα σε ακίνητα στα Χανιά δεν έχουν ακόμη δηλωθεί.
“Συμφωνήσαμε σε ένα πλαίσιο συνεργασίας που θα επιλύσει ζητήματα και θα επιταχύνει τη διαδικασία τόσο για τους δήμους όσο και για τους ιδιωτικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένης της Εκκλησίας. Σήμερα, επαναφέραμε τον ψηφιακό χάρτη, maps.ktimatologio.gr, ο οποίος είναι προσβάσιμος σε κάθε πολίτη και επαγγελματία. Πλέον, ο καθένας μπορεί εύκολα να εντοπίσει το ακίνητο που επιθυμεί να δηλώσει και στη συνέχεια να το εξασφαλίσει ηλεκτρονικά, είτε προσκομίζοντας τίτλο ιδιοκτησίας είτε, αν δεν υπάρχει, το έντυπο Ε9 μαζί με υπεύθυνη δήλωση”, δήλωσε.
Ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία μεταξύ των τοπικών βουλευτών, Ντόρας Μακογιάννη, Σέβης Βολουδάκη και Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη, οι οποίοι, τηρώντας τη δέσμευση του πρωθυπουργού για ολοκλήρωση του Κτηματολογίου έως το 2025, κινητοποιήθηκαν για να ενθαρρύνουν τους πολίτες να δηλώσουν τα ακίνητά τους.
“Όσοι δεν δηλώσουν τα ακίνητά τους είναι πολύ πιθανό να καταλήξουν στα δικαστήρια για να αποδείξουν τα δικαιώματά τους, αν προκύψουν διαφορές, είτε με ιδιώτη που μπορεί να ισχυρίζεται ψευδή τίτλο είτε για να επικυρώσουν τις αξιώσεις τους προς το Δημόσιο, μια κατάσταση που θα μπορούσε να έχει αντιμετωπιστεί μέχρι τις 3 Νοεμβρίου 2024”, πρόσθεσε ο υφυπουργός και σημείωσε: “Δεν θέλουμε να τιμωρήσουμε κανέναν, αλλά αντιμετωπίζουμε σημαντικές καθυστερήσεις με πολλαπλές παρατάσεις στη συλλογή δικαιωμάτων. Ό,τι έγινε, έγινε, δεν δείχνουμε με το δάχτυλο, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και η τεχνολογία προσφέρει εργαλεία προς αυτή την κατεύθυνση”.
Όσον αφορά μια δήλωση ιδιοκτησίας που μπορεί να αντιμετωπίσει αντιρρήσεις από τις δασικές αρχές, ανέφερε: “Ένα δικαίωμα που εξασφαλίζεται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου στο Κτηματολόγιο ενισχύει τον πολίτη, διευκολύνει τις συναλλαγές ακινήτων και θα είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση των αντιρρήσεων και των δασικών χαρτών, που είναι, βέβαια, αρμοδιότητα άλλου υπουργείου”.
Στη συνάντηση τέθηκαν ερωτήματα και όπως σημείωσε ο κ. Κυρανάκης: “Ακούσαμε και είμαστε σε στενή συνεργασία με επαγγελματικούς φορείς, συμβολαιογράφους, δικηγόρους και μηχανικούς. Έρχεται ένα νέο νομοσχέδιο από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο θα επιλύσει μια σειρά από ζητήματα. Είμαστε πάντα ανοιχτοί στη νομοθέτηση μέτρων κοινής λογικής που διασφαλίζουν τα περιουσιακά δικαιώματα των πολιτών σε όλη την Κρήτη και την Ελλάδα”.
Μετά τις ευρωεκλογές, όπως ανακοίνωσαν ο Υφυπουργός και τα στελέχη του Κτηματολογίου που τον συνοδεύουν στην Κρήτη, θα ξεκινήσει μια μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει σε όλη την Κρήτη κινητή μονάδα που θα βοηθήσει τους πολίτες σε απομακρυσμένες περιοχές και μικρούς δήμους να δηλώσουν τα ακίνητά τους, τονίζοντας τη σημασία της διασφάλισης των κόπων των προηγούμενων γενεών. “Η αδιαφορία κοστίζει και η αγνόηση των δια βίου προσπαθειών των γονέων και των προγόνων μας θα ήταν άδικη παράλειψη”, κατέληξε.
Η συνάντηση έδωσε στους ενδιαφερόμενους την ευκαιρία να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και να ενημερωθούν για τις συγκεκριμένες διαδικασίες που απαιτείται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του ερχόμενου Νοεμβρίου. “Υπενθυμίζουμε και ενθαρρύνουμε συνεχώς τους πολίτες να ολοκληρώσουν αυτές τις διαδικασίες κατά τους επόμενους μήνες- τόσο οι ηλικιωμένοι όσο και οι νέοι πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι περιουσίες τους θα δηλωθούν μέσω της απλής διαδικασίας που υπάρχει, επιτρέποντας στα Χανιά και σε ολόκληρη τη χώρα να δημιουργήσουν επιτέλους ένα Κτηματολόγιο. Ως εκ τούτου, πρέπει να υπενθυμίζουμε και να ενθαρρύνουμε συνεχώς τους πολίτες να εκπληρώσουν την ευθύνη τους απέναντι στις προηγούμενες γενιές”, δήλωσε ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης.
Ο Δήμος έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες μέσω των υπηρεσιών του, των μηχανικών και της νομικής υπηρεσίας για την ολοκλήρωση της αποτύπωσης και του χαρακτηρισμού όλων των δημοτικών ακινήτων, διασφαλίζοντας την ένταξή τους στο σύστημα και την πλατφόρμα. “Επιπρόσθετα, για θέματα όπως η οδοποιία και το κόστος της διαδικασίας, το υπουργείο είναι έτοιμο να δώσει σαφείς λύσεις που θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, όπως φάνηκε και από τη σημερινή συνάντηση, όπου υπήρξε ομόφωνη συμφωνία για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου”, πρόσθεσε.
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, και Σέβη Βολουδάκη, γνωστοποίησαν ότι όσο πιο γρήγορα καταρτιστεί το Κτηματολόγιο, τόσο πιο ωφέλιμο θα είναι για τη χώρα μας, η οποία σήμερα κατατάσσεται τελευταία στην ύπαρξη Κτηματολογίου. “Η ολοκλήρωση ενός πλήρους Κτηματολογίου είναι απαραίτητη για ένα σύγχρονο κράτος και είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσουν οι πολίτες τις περιουσίες τους. Μέχρι τώρα, ο ρυθμός των δηλώσεων στα Χανιά ήταν πολύ χαμηλός, αλλά με τα νέα ψηφιακά εργαλεία που εφαρμόζει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών
ενημέρωση των πολιτών, αυτό πρέπει να αλλάξει. Θυμηθείτε, η προθεσμία λήγει στις 30 Νοεμβρίου και δεν θα δοθεί καμία παράταση”, δήλωσε ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης.
Η κ. Βολουδάκη υπογράμμισε τις προσπάθειες του υπουργείου και της κυβέρνησης με συνεχείς ενημερώσεις και συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης κατανόηση ότι “δεν θα δοθεί άλλη παράταση και όλοι μας, Εκκλησία, Δήμοι και ιδιώτες, πρέπει να δηλώσουμε τα ακίνητά μας… Ως βουλευτές, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε την περιοχή μας, που έχει μείνει πίσω, να προχωρήσει η διαδικασία, βοηθώντας έτσι ολόκληρη τη χώρα”.
Ο Δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, έκανε λόγο για μια παραγωγική και ουσιαστική συνάντηση, σημειώνοντας ότι ο κ. Κυρανάκης κατανόησε πλήρως τα ζητήματα κόστους που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι που πρέπει να δηλώσουν δεκάδες εκατοντάδες ακίνητα, όπως αγρανάπαυση, πλατείες, βοσκοτόπια και ακίνητα εντός οικισμών. “Θα λάβει μέτρα για τη μείωση του κόστους για τους δήμους. Είναι επίσης σημαντικό ότι ο Υφυπουργός αποδέχθηκε πρόταση για τυποποίηση των διαδικασιών που αφορούν τις υπεύθυνες δηλώσεις των Δήμων και τις πιστοποιήσεις για ακίνητα χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας, οι οποίες θα συνοδεύονται, αν χρειαστεί, από αντίστοιχη πρόταση του δημοτικού συμβουλίου, διευκολύνοντας την εύκολη διαδικασία αποδοχής από το Κτηματολόγιο”, δήλωσε.
Νωρίτερα, ο υφυπουργός επισκέφθηκε τα γραφεία του Κτηματολογίου στον Μακρύ Τοίχο και συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Νικόλαο Καλογερή, με τον οποίο συμφωνήθηκε να αναληφθούν νέες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα με τη συνεργασία και το συντονιστικό ρόλο της περιφερειακής ενότητας Χανίων, ειδικά όσον αφορά τις δηλώσεις ιδιοκτησίας από τους δήμους, την Εκκλησία και άλλους φορείς, όπου επίσης καταγράφονται χαμηλά ποσοστά δηλώσεων ιδιοκτησίας.