Η ζήτηση για χαλκό οδηγείται σημαντικά από τις εξελίξεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των ηλεκτρικών οχημάτων και της τεχνητής νοημοσύνης (AI), ωθώντας την τιμή του εμπορεύματος κοντά σε μια κορυφή ρεκόρ.
Από την αρχή του έτους, οι τιμές του χαλκού έχουν αυξηθεί κατά 29%, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο COMEX να φτάνουν τα 4,75 ευρώ ανά λίβρα στις 15 Μαΐου, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022, όταν οι τιμές έφτασαν σε ιστορικό υψηλό.
Η προσφορά εξαγοράς από την BHP για την Anglo American ανέδειξε τον προσοδοφόρο χαρακτήρα του τομέα εξόρυξης χαλκού. Η στροφή προς τη βιώσιμη ενέργεια, η διάδοση των ηλεκτρικών οχημάτων και η έξαρση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που ωθούν τη ζήτηση για χαλκό. Ωστόσο, η έλλειψη επενδύσεων στην εξόρυξη βασικών μετάλλων θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιθανή έλλειψη τα επόμενα χρόνια.
Ο ρόλος της Κίνας στην αλυσίδα εφοδιασμού χαλκού
Τα πρόσφατα μέτρα τόνωσης της οικονομίας από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης υπερμακροπρόθεσμων ομολόγων ύψους 950 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε υποδομές, έχουν επηρεάσει άμεσα την άνοδο των τιμών του χαλκού. Ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας χαλκού στον κόσμο, η Κίνα είναι ένας κρίσιμος παίκτης στην αγορά χαλκού. Τον Μάρτιο, τα κινεζικά χυτήρια χαλκού συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 5% έως 10% λόγω της μείωσης των τελών επεξεργασίας, γεγονός που οδήγησε στη συνέχεια σε υψηλό ενός έτους της τιμής, η οποία ξεπέρασε τα 3,80 ευρώ ανά λίβρα.
Επιπλέον, η σημαντική αποδυνάμωση του δολαρίου ΗΠΑ οδήγησε τις τιμές του χαλκού να υπερβούν υψηλό 14 μηνών, φθάνοντας πάνω από τα 4 ευρώ ανά λίβρα στις αρχές Απριλίου, κυρίως λόγω κερδοσκοπικών αγορών και προσδοκιών για μειώσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Παγκόσμια ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης
Η παγκόσμια βιομηχανική στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα ηλεκτρικά οχήματα και την αναπτυσσόμενη βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης ενίσχυσε σημαντικά τη ζήτηση για χαλκό. Σύμφωνα με την S&P Global, “μακροπρόθεσμα, οι τιμές του χαλκού αναμένεται να αυξηθούν λόγω της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, παρά τις βραχυπρόθεσμες ανησυχίες”. Προβλέπουν ότι η ζήτηση χαλκού θα διπλασιαστεί μέχρι το 2035, φτάνοντας τα 50 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, με σημαντική ζήτηση από τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ευρώπη και την Ινδία.
Η Statista αναφέρει ότι η συνολική παραγωγή των ορυχείων χαλκού ήταν περίπου 22 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι το 2023, μια αύξηση από 16 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2010. Προβλέπεται ότι η παραγωγή μπορεί να φθάσει τα 30 εκατομμύρια μετρικούς τόνους έως το 2036, ωστόσο αυτό εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερο από την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης.
Επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στη ζήτηση χαλκού
Η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης επιταχύνει επίσης τη ζήτηση χαλκού, ιδίως στην κατασκευή κέντρων δεδομένων. Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται την Trafigura, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση χαλκού κατά ένα εκατομμύριο μετρικούς τόνους έως το 2030. Η Bank of America προβλέπει ότι ένα μείγμα ελλείψεων στην προσφορά και αυξανόμενης ζήτησης θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του χαλκού στα 5,16 ευρώ ανά λίβρα έως το 2026, δηλαδή σε αύξηση 11% από τα σημερινά επίπεδα.
Η βιομηχανία εξόρυξης χαλκού ενδέχεται να αντιμετωπίσει επιβράδυνση το επόμενο έτος. Η Goldman Sachs ανέφερε ότι οι επενδύσεις σε εταιρείες εξόρυξης το 2022 ήταν σχεδόν 50% χαμηλότερες από ό,τι το 2010. Οι διαταραχές, ιδίως στη Λατινική Αμερική, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα όλο και πιο σημαντικό έλλειμμα εφοδιασμού από το 2024 και μετά.
Γεωπολιτικές επιπτώσεις στη ζήτηση χαλκού
Ο έντονος ανταγωνισμός για το χαλκό, ζωτικής σημασίας για τα ηλεκτρικά οχήματα και τα κέντρα δεδομένων, αναδεικνύεται από μια μάχη εξαγοράς ύψους σχεδόν 40,82 δισ. ευρώ και τα στρατηγικά συμφέροντα εθνών όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα για τη διασφάλιση των προμηθειών χαλκού. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ασχολείται ενεργά με πιθανούς επενδυτές σε παγκόσμιο επίπεδο για να αποτρέψει την πτώση στρατηγικών ορυκτών υπό κινεζικό έλεγχο, δίνοντας έμφαση σε επενδύσεις σε έθνη όπως η Ζάμπια.
Συνοπτικά, η κλιμακούμενη ζήτηση για χαλκό, η οποία καθοδηγείται από την τεχνολογική πρόοδο και τις πράσινες πρωτοβουλίες, σε συνδυασμό με τους στρατηγικούς γεωπολιτικούς ελιγμούς, υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο του μετάλλου στη σύγχρονη οικονομία.