“Θα δημιουργηθούν πράγματι θαλάσσια πάρκα, πρόκειται για μια δέσμευση καθαρά περιβαλλοντικού χαρακτήρα”, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. “Τη δέσμευση αυτή ανέλαβε η ελληνική πολιτεία στη μεγάλη διάσκεψη, την 9η Διάσκεψη για τους Ωκεανούς, που έγινε στην Αθήνα πριν από ένα μήνα. Είναι μια δέσμευση που έχει καθαρά περιβαλλοντικό χαρακτήρα”, σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης και εξήγησε ότι “αυτή τη στιγμή καθορίζουμε τα τεχνικά κριτήρια για το ποια είδη θα προστατευθούν και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στη χάραξη του πάρκου”.
Ερωτηθείς σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για αυτό, απάντησε ότι πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί εκτεταμένη τεχνική γνώση για το πού βρίσκονται τα φυτά, τα ζώα και τα πτηνά που χρειάζονται προστασία, γι’ αυτό και θα χρειαστούν αρκετοί μήνες. “Σε κάθε περίπτωση, επιτρέψτε μου να είμαι σαφής, προφανώς δεν θα κάνουμε πίσω. Είναι ξεκάθαρο. Θα προχωρήσουμε μπροστά και δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις. Πρόκειται για ένα καθαρά περιβαλλοντικό έργο, το οποίο πρέπει να μας ενώνει όλους”, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Ερωτηθείς αν το θέμα των θαλάσσιων πάρκων θα οριοθετηθεί και θα θεσμοθετηθεί εντός του 2024, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε ότι μόλις ολοκληρωθεί η τεχνική διαδικασία, θα προχωρήσει η οριοθέτηση, εκφράζοντας την ελπίδα και την προσδοκία να ολοκληρωθεί εντός του ’24.
“Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία αξιοποίησε την πολύ καλή και ειλικρινή ατμόσφαιρα στον ελληνοτουρκικό διάλογο “
Σχετικά με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι “αξιοποίησε το πολύ καλό και ειλικρινές κλίμα που υπάρχει στον ελληνοτουρκικό διάλογο” και πρόσθεσε: “Είναι σημαντικό να μπορούμε να συζητάμε θέματα που είναι αμοιβαία επωφελή, όπως τα μέρη της θετικής ατζέντας, με συμφωνίες που μπορούν να έχουν πρόσθετη αξία και για τις δύο χώρες και τους πολίτες τους. Από την άλλη πλευρά, θεωρώ ότι είναι κέρδος το γεγονός ότι μπορούμε να συζητάμε ακόμη και θέματα που είναι εξαιρετικά δύσκολα ή στα οποία διαφωνούμε, χωρίς να προκαλούνται εντάσεις και διαφωνίες. Νομίζω ότι εισερχόμαστε σε μια φάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων όπου θα έχουμε μια φυσιολογική σχέση”.
Τόνισε ότι “δεν θα φτάσουμε ποτέ σε σημείο απόλυτης σύγκλισης”, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει απόλυτη σύγκλιση ακόμη και με χώρες που είναι εξαιρετικά φιλικές και συμμαχικές. “Με την Τουρκία υπάρχουν ιστορικά βάρη, τα οποία όλοι γνωρίζουμε. Πιστεύω ότι έχουμε κάνει μια θεμελιώδη προεπιλογή, που θα καθίσουμε στο τραπέζι για να συζητήσουμε. Είμαι από τη φύση μου ένα πολύ συμβουλευτικό άτομο, γιατί πιστεύω ότι όταν κάθεσαι στο τραπέζι μπορείς να βρεις λύσεις ακόμη και για πολύπλοκα ζητήματα. Μέχρι στιγμής, προχωράμε βήμα προς βήμα. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι ζητήματα δεκαετιών μπορούν να επιλυθούν μέσα σε λίγους μήνες, αλλά από την άλλη πλευρά, εργαζόμαστε μεθοδικά, με σύνεση, μερικές φορές με αυστηρότητα και οπωσδήποτε με μια αρχή που είναι η πίστη μας στα εθνικά μας δίκαια”.
“Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι κάποια στιγμή μπορούμε να συζητήσουμε τα δύσκολα θέματα”, σημείωσε, τονίζοντας ότι αυτό στο οποίο στοχεύουμε είναι “όταν έχει εδραιωθεί το κλίμα ειλικρίνειας, όταν έχουν αποδώσει τα μέτρα της θετικής ατζέντας… όταν έχει εδραιωθεί η ειλικρίνεια, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα θέματα”.
“Οικουμενική εντολή” για τη διατήρηση του μνημειακού χαρακτήρα της Μονής της Χώρας
Όσον αφορά τη Μονή της Χώρας, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στην Άγκυρα και τόνισε τον μοναδικό χαρακτήρα του μνημείου. “Τα ψηφιδωτά που βρίσκονται στη Μονή της Χώρας αποτελούν την απόλυτη επιτομή του βυζαντινού πολιτισμού και της βυζαντινής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Είναι παγκόσμια εντολή ότι μπορούν να αποτελέσουν περιουσία της ανθρωπότητας και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε. Θα ήθελα να πω ότι λειτούργησε ως μνημείο πριν από το 2020, και αυτή είναι και η δική μας επιδίωξη. Θέσαμε το θέμα στις συζητήσεις που είχαμε χθες στην Άγκυρα”, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Τόνισε ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο πολιτιστικό αγαθό που πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα είναι προσβάσιμο σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως θρησκείας και υπογράμμισε τη σημασία “να μην καλυφθεί, να διατηρηθεί ένας μνημειακός χαρακτήρας των ψηφιδωτών”.
Προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας είναι η πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών
Σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Γεραπετρίτης, αναφερόμενος στο θέμα που προέκυψε κατά την ορκωμοσία του νέου Προέδρου της χώρας, σημείωσε ότι “σήμερα βρισκόμαστε σε μια θέση όπου είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με την εξέλιξη”, τονίζοντας τα πολύ γρήγορα αντανακλαστικά της ελληνικής πλευράς καθώς και την “καθολική αντίδραση εκ μέρους όλων των ευρωπαϊκών θεσμών εκ μέρους των μεγάλων χωρών” και σημείωσε ότι “αυτή τη στιγμή είναι απαίτηση του διεθνούς δικαίου, αλλά και συνταγματική απαίτηση της Βόρειας Μακεδονίας να υπάρχει πλήρης σεβασμός της Συμφωνίας των Πρεσπών”.
Σημείωσε επίσης ότι “είναι απολύτως σαφές ότι η πιστή και καλόπιστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών εκ μέρους της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε εξέλιξη στην ευρωπαϊκή της πορεία”, τονίζοντας ότι “θα είμαστε πολύ αυστηροί στην τήρησή της”.
Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ακόμη ότι η κύρωση των μνημονίων, η οποία προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα έρθει όταν το ελληνικό κράτος εκτιμήσει ότι υπάρχει πλήρης σεβασμός της Συμφωνίας, σημειώνοντας ότι “δεν έχει νόημα να ερχόμαστε και να ενσωματώνουμε μνημόνια στην εσωτερική έννομη τάξη, όταν είναι προφανές ότι η άλλη πλευρά δεν έχει καμία πρόθεση συμμόρφωσης”.
Χαρακτήρισε ακατανόητη τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την κατηγόρησε ότι ακολουθεί μια ανερμάτιστη πολιτική. “Αυτή τη δεδομένη στιγμή, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την κύρωση των μνημονίων, την ίδια στιγμή που είναι προφανές ότι από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει πρόθεση συμμόρφωσης και αυτό μάλλον αποτελεί δικαιολογία για το γεγονός ότι περιμέναμε μέχρι σήμερα και για άλλους λόγους που σχετίζονται με θέματα μη συμμόρφωσης, ακριβώς επειδή αντιλαμβανόμαστε ότι δεν υπάρχει πρόθεση. Σήμερα λοιπόν θα έρθουμε στην πραγματικότητα να επικυρώσουμε, ενώ η άλλη πλευρά δεν έχει αυτή την πρόθεση. Επιτρέψτε μου να πω ότι πρόκειται για μια πολιτική δύο μέτρων και δύο κανόνων. Αντιλαμβάνεστε, η αντιπολίτευση θέλει να πάμε επιθετικά, να ακυρώσουμε την επίσκεψη στην Άγκυρα που θα έχει καταστροφικές συνέπειες και από την άλλη πλευρά προληπτικά να αποδεχθούμε τα μνημόνια, ενώ δεν υπάρχει συμμόρφωση”, ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός.
Το θέμα Μπελέρι “αφορά πρωτίστως θέμα της Ευρώπης, την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας “.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ότι δεν είναι ενήμερος για το θέμα του π. Μπέλερι, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: “Είναι προφανές ότι το θέμα Μπελέρι δεν δημιουργήθηκε από την Ελλάδα. Άρα, θα πρέπει να έχει εξαιρετικά καλή γνώση του θέματος αυτού (ο κ. Ράμα). Είναι ένα θέμα που βρίσκεται στον πυρήνα του Κράτους Δικαίου, της Δημοκρατίας, των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, άρα όλοι καταλαβαίνουμε ότι είναι ένα θέμα που τον απασχολεί πρωτίστως. Δεν είναι ένα θέμα που αφορά την Ελλάδα. Είναι ένα θέμα που αφορά πρωτίστως την Ευρώπη και την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας”.
Τόνισε ότι “επειδή το πρώτο βήμα σε κάθε ενταξιακή πορεία μιας χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι θεμελιώδες, δηλαδή το κράτος δικαίου, η δημοκρατία, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των πολιτών, το πρώτο βήμα που πρέπει να έχει υπόψη του ο κ. Ράμα είναι ο απόλυτος σεβασμός των δικαιωμάτων των πολιτών”.