“Υπέρ του Green Deal και της πράσινης μετάβασης, αλλά απαιτείται αντίστοιχη οικονομική στήριξη. Δεν βλέπω καλύτερο τρόπο για τη στήριξη των δημόσιων πολιτικών από τη συνέχιση και μετά το 2026 με ένα νέο χρηματοδοτικό πακέτο από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο επικεντρώνεται ακριβώς σε αυτές τις πολιτικές”, δήλωσε σήμερα ο Κωστής Χατζηδάκης στο ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε την αναγκαιότητα συνεχών προσπαθειών για την επίτευξη των κλιματικών στόχων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού, διασφαλίζοντας ότι θα γίνουν προσαρμογές σε τομείς όπως η γεωργία, ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά το εισόδημα των αγροτών.
Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε επίσης ότι οι σημαντικές προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ανεπαρκείς. “Η μεγαλύτερη έμφαση στην τήρηση και εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών είναι ζωτικής σημασίας, τοποθετώντας την ατζέντα για το κλίμα στην πρώτη γραμμή των διμερών συμφωνιών που έχει η Ευρώπη με τρίτες χώρες. Επιπλέον, η διασφάλιση ότι οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτά τα πρότυπα είναι απαραίτητη και οι Διεθνείς Τράπεζες Ανάπτυξης μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Ας προχωρήσουμε πέρα από τη θεωρία”, πρόσθεσε.
Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο πάνελ με τίτλο “Η πράσινη μετάβαση: Δίκαιες πολιτικές για τους ανθρώπους και το κλίμα”, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε τη σημαντική πρόοδο της Ελλάδας, ιδίως τη μείωση κατά 80% της χρήσης άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τη μείωση κατά 43% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με το 2005 και την ηγετική θέση παγκοσμίως στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας από ηλιακή και αιολική ενέργεια.
Ο υπουργός συζήτησε επίσης τις κύριες πτυχές του Σχεδίου Δίκαιης Μεταβατικής Ανάπτυξης με στόχο τη στήριξη των ελληνικών λιγνιτικών περιοχών στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Αναφέρθηκε στα προγράμματα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, τονίζοντας τα πολλαπλά οφέλη τους: μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των σχετικών εκπομπών, μείωση του κόστους των νοικοκυριών και δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον αντίκτυπο των νέων δημοσιονομικών κανόνων στις προσπάθειες των ευρωπαϊκών κρατών να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η δημοσιονομική πειθαρχία επιβάλλεται κυρίως από τις αγορές και ότι το νέο πλαίσιο επιτρέπει περισσότερα περιθώρια για πράσινες δημόσιες επενδύσεις από ό,τι πριν. Τόνισε την ανάγκη για δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης.
Όσον αφορά την ιδιωτική χρηματοδότηση, υπογράμμισε την ανάγκη να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς, όπως τονίζεται στην επικείμενη έκθεση Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.
Το Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών, το οποίο διανύει πλέον το 20ό έτος λειτουργίας του, παραμένει το σημαντικότερο ετήσιο οικονομικό γεγονός που φιλοξενεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη συμμετοχή πολιτικών, ακαδημαϊκών, εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών και επιχειρηματιών. Το φετινό συνέδριο επικεντρώθηκε στην πράσινη μετάβαση, την τεχνητή νοημοσύνη και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, θέτοντας το ερώτημα πώς τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα επηρεάσουν την προσέγγιση της Ευρώπης σε αυτά τα ζητήματα.
Στο περιθώριο του φόρουμ, ο κ. Χατζηδάκης παραχώρησε συνέντευξη στην πορτογαλική τηλεόραση.