Διευκρινίσεις σχετικά με το «πάγωμα» του επιτοκίου στη ρύθμιση φορολογικών χρεών για ένα έτος παρείχε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
Ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι «μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση τροπολογία που θα καθορίζει τα επιτόκια για τη ρύθμιση των φορολογικών χρεών των φορολογουμένων. Με την τροπολογία αυτή, τα επιτόκια των υφιστάμενων ρυθμίσεων θα αναθεωρηθούν για όσους έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση με αυξημένο επιτόκιο, καθώς και για όσους θα ενταχθούν στο μέλλον. Η τροπολογία θα έχει αναδρομική ισχύ από τις αρχές Απριλίου, όταν έγινε η σχετική ανακοίνωση από την Τράπεζα της Ελλάδος. Επίσης, όσοι έχουν ήδη πληρώσει την πρώτη δόση, θα δουν τη διαφορά να πιστώνεται στην επόμενη. Οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια, καθώς η τροπολογία θα καλύψει πλήρως το ζήτημα».
Αναφορικά με την υιοθέτηση του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS από τις επιχειρήσεις, το οποίο αφορά την καθημερινότητα εκατομμυρίων καταναλωτών στην Ελλάδα, ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι «μέχρι στιγμής, στην πλατφόρμα IRIS έχουν ενταχθεί περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι στο IRIS διακρίνονται δύο κατηγορίες επαγγελματιών: α) Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι πρέπει να εγγραφούν στο IRIS μέχρι την 30η Ιουνίου 2024. β) Οι εμπορικές επιχειρήσεις, με προθεσμία εγγραφής μέχρι την 31η Μαρτίου 2025, λόγω ορισμένων τεχνικών ζητημάτων που σχετίζονται με το τραπεζικό σύστημα, ώστε να μπορεί το IRIS να λειτουργεί και στα φυσικά καταστήματα».
Επιπλέον, αναφορικά με τα πρόστιμα για τη μη έγκαιρη σύνδεση στο σύστημα IRIS, ο υφυπουργός δήλωσε ότι «προβλέπεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ, το οποίο θα επιβάλλεται από το υπουργείο Ανάπτυξης στους παραβάτες». Τέλος, επανέλαβε ότι «το σύστημα IRIS και οι άμεσες πληρωμές ωφελούν τους καταναλωτές, καθώς δεν επιβαρύνονται με πρόσθετα κόστη στις συναλλαγές τους. Για τους εμπόρους, οι χρεώσεις είναι γενικά χαμηλότερες σε σύγκριση με άλλους τρόπους πληρωμής, καθώς μέσω του IRIS παρεμβαίνουν λιγότερα μέρη στις συναλλαγές».