Δήλωση «πόθεν έσχες» απαιτεί η Εφορία από τους επαγγελματίες που θα αποφασίσουν να αμφισβητήσουν το νέο σύστημα
Δήλωση «πόθεν έσχες» απαιτεί η Εφορία από τους επαγγελματίες που θα αποφασίσουν να αμφισβητήσουν το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, ζητώντας φορολογικό έλεγχο. Ελάχιστοι έχουν ήδη υποβάλει αίτημα, αλλά, όπως λένε οι ειδικοί, είναι και λίγες οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί.
Να σημειωθεί πως οι 730.000 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν δει προσυμπληρωμένο το ποσό του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης και ο κωδικός είναι «κλειδωμένος». Αλλαγές γίνονται μόνο στους κωδικούς του εντύπου Ε3, με τα έσοδα και τα έξοδα.
Ενας επαγγελματίας μπορεί να δηλώσει μικρότερο φορολογητέο εισόδημα αλλά ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει θα υπολογιστεί με βάση το τεκμαρτό. Αν θέλει να το παλέψει, λοιπόν, τότε θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος γι’ αυτό που θα ακολουθήσει.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αποκαλύψουν όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για την οικογένειά τους, ακόμα και για τα ανήλικα τέκνα τους, τα περιουσιακά τους στοιχεία και τις συνθήκες διαβίωσης (όπως τραπεζικούς λογαριασμούς, κάρτες, αν διαθέτουν τραπεζικές θυρίδες, μετρητά και κρυπτονομίσματα), αλλά και εάν ταξίδεψαν στο εξωτερικό, καθώς και τα έξοδα για ρεύμα, νερό, σταθερό και κινητό τηλέφωνο.
Μάλιστα, ο έλεγχος μπορεί να επεκταθεί σε βάθος πενταετίας και στα υπόλοιπα εισοδήματα που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος από κάθε πηγή ή αιτία, όπως εισοδήματα από ακίνητα, μερίσματα, τόκοι κ.λπ.
Αίτημα για διενέργεια ελέγχου
Στην περίπτωση που ο επαγγελματίας θεωρεί ότι αδικείται από την επιβολή του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτημα για διενέργεια ελέγχου. Η διαδικασία αυτή γίνεται σε δύο βήματα:
1. Πρέπει να δηλώσει στην εμπρόθεσμη φορολογική δήλωσή του ότι επιθυμεί να αμφισβητήσει το ελάχιστο εισόδημα, ζητώντας τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου (κωδικοί 443-444 του Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος).
2. Εφόσον έχει ήδη συμπληρώσει τον σχετικό κωδικό στο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο φορολογούμενος πρέπει το αργότερο εντός προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο με την περιουσιακή του κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ιδίου, της/του συζύγου/ΜΣΣ και των προστατευόμενων μελών, τα οποία θα αξιολογηθούν κατά τον φορολογικό έλεγχο.
Περιουσιακή εικόνα και συνθήκες διαβίωσης
Στο ερωτηματολόγιο που θα συμπληρώνεται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ο φορολογούμενος θα πρέπει να αποκαλύψει στην Εφορία:
– Τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, λογαριασμούς που άνοιξαν και έκλεισαν κατά το ίδιο φορολογικό έτος, αριθμούς λογαριασμών, δικαιούχους.
– Στοιχεία επενδύσεων /συμμετοχών και λοιπών χρεογράφων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ύψος του επενδεδυμένου κεφαλαίου, τρόπο απόκτησης (αγορά, κληρονομιά, δωρεά), έτος απόκτησης κ.ά.
– Εάν μισθώνει τραπεζικές θυρίδες.
– Επενδύσεις σε έργα τέχνης, συλλογές, τιμαλφή και λοιπά στοιχεία με έτος κτήσης, τρόπο απόκτησης, αξία αγοράς και στοιχεία ιδιοκτήτη.
– Αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη αναψυχής, ελικόπτερα κ.ά.
– Διαθέσιμα μετρητά.
– Διαθέσιμα κρυπτονομίσματα.
– Ιδιοχρησιμοποιούμενες κατοικίες μαζί με τοναριθμό παροχής ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, αλλά και ετήσια δαπάνη για ρεύμα και νερό.
– Δαπάνες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.
– Χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, με το ετήσιο ποσό συναλλαγών.
– Ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτων και δικύκλων με αριθμό κυκλοφορίας, επωνυμία ασφαλιστικής, διάρκεια ασφάλισης και ετήσια ασφάλιστρα.
– Ασφαλιστικά προγράμματα ζωής, υγείας, συνταξιοδότησης, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων για όλα τα μέλη της οικογένειας.
– Ασφάλιση ακινήτων, με είδος ασφάλισης, επωνυμία της ασφαλιστικής, διάρκεια, διεύθυνση του ακινήτου και ασφάλιστρα.
– Δαπάνες για δίδακτρα, φροντιστήρια, διατροφή, αθλοπαιδιές.
– Στοιχεία για ταξίδια στο εσωτερικό και το εξωτερικό (προορισμός, διάρκεια σε ημέρες, στοιχεία καταλύματος, έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής).
Ο έλεγχος διενεργείται εντός 12 μηνών από την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου. Με την ολοκλήρωση του ελέγχου εκδίδεται πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου και τυχόν επιπλέον ποσό φόρου βεβαιώνεται ή ο φόρος που έχει βεβαιωθεί κατά το ποσό που δεν οφείλεται διαγράφεται ή επιστρέφεται κατά περίπτωση.
Πώς γίνεται το αίτημα για αντικειμενικούς λόγους
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις
Αίτημα για αντικειμενικούς λόγους υποβάλλεται απευθείας στην πλατφόρμα μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης και την έκδοση του εκκαθαριστικού και μέχρι την κοινοποίηση εντολής ελέγχου φορολογίας εισοδήματος ή μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της φορολογικής διοίκησης για έκδοση πράξης προσδιορισμού φόρου.
Οι αντικειμενικοί λόγοι που δύναται να επικαλεσθεί ο φορολογούμενος και τα δικαιολογητικά που συνυποβάλλονται για την απόδειξη αυτών είναι:
– Στρατιωτική θητεία, για την απόδειξη της οποίας εάν έχει λήξει η θητεία του φορολογουμένου προσκομίζεται πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης και εάν ο φορολογούμενος εξακολουθεί να υπηρετεί τη θητεία του συνυποβάλλεται βεβαίωση της Μονάδας που υπηρετεί.
– Φυλάκιση, για την απόδειξη της οποίας συνυποβάλλεται αποφυλακιστήριο από το κατάστημα κράτησης ή πιστοποιητικό κράτησης.
– Νοσηλεία σε νοσοκομείο ή κλινική, για την απόδειξη της οποίας συνυποβάλλεται βεβαίωση νοσηλείας σε δημόσιο νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική.
– Αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης, για την απόδειξη της οποίας συνυποβάλλεται βεβαίωση κυοφορίας, είτε από την ΗΔΙΚΑ είτε από δημόσιο νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική.
– Αδυναμία άσκησης δραστηριότητας κατά τους 12 μήνες μετά τον τοκετό ή την υιοθεσία ή την αναδοχή τέκνου.
– Εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής του δραστηριότητας.
– Ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους, για την απόδειξη της οποίας συνυποβάλλεται απόφαση της δημόσιας Αρχής με την οποία ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας ή η άδεια άσκησης επαγγέλματος ή σχετική βεβαίωση από τον αρμόδιο φορέα.
– Απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας Αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον, για την απόδειξη της οποίας συνυποβάλλεται η απόφαση της δημόσιας Αρχής.
– Αλλοι λόγοι ανωτέρας βίας, όπως σοβαρό πρόβλημα υγείας του φορολογουμένου ή τέκνου του λόγω ασθένειας ή ατυχήματος, για το οποίο δεν απαιτείται νοσηλεία, αλλά αποδεικνύεται με βάση ιατρική γνωμάτευση από νοσοκομείο ή κλινική ότι εμποδίζει για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του φορολογουμένου.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ