Πώς η Αθηνά (Νουνού) Μεθενίτη και τα παιδιά της Θανάσης, Ανδρέας και Κωνσταντίνος Μαρτίνος δημιούργησαν τη γιγαντιαία ναυτιλιακή δύναμη
Η οραματίστρια και τολμηρή Νουνού Μαρτίνου εμπνεύστηκε και υλοποίησε ένα παιδικό της όνειρο: να γίνει καραβοκύρισσα και τα κατάφερε. Ιδρυσε την Thenamaris, που εξελίχθηκε σε ένα φυτώριο εφοπλιστών, όχι μόνο για την οικογένεια, αλλά και για ακόμα περίπου πενήντα στελέχη που εργάστηκαν στα γραφεία της εταιρίας.
Τα τρία αγόρια της οικογένειας έγιναν εφοπλιστές και έπειτα από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες συμπεριελήφθησαν στη λίστα του Forbes, με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου:
Ο Κωνσταντίνος Μαρτίνος βρίσκεται στην πέμπτη θέση ανάμεσα στους Ελληνες κροίσους, με περιουσία 2,3 δισ. δολάρια και στην 1.438η θέση παγκοσμίως.
Ο Ανδρέας Μαρτίνος, με περιουσία 1,8 δισ. δολάρια, είναι στην 1.764η θέση.
Ο Αθανάσιος Μαρτίνος, με περιουσία 1,5 δισ. δολάρια, είναι στην 2.046η θέση.
Από το 1964, που άρχισε η μητρική εταιρεία, ο ναυτιλιακός στόλος των Μαρτίνων γιγάντωσε. Σήμερα, τρία αδέλφια διαθέτουν ισάριθμες εταιρίες: α) την Thenamaris, που διευθύνει ο Κωνσταντίνος Μαρτίνος και διαχειρίζεται 90 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 10.547.774 εκατ. dwt, β) τη Minerva, που διευθύνει ο Ανδρέας Μαρτίνος, την οποία ίδρυσε το 1997 και έχει 76 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 8.998.221 εκατ. dwt και γ) την Eastern, που διευθύνεται από τον Θανάση, την οποία ίδρυσε το 1991, και διαχειρίζεται 79 πλοία και η συνολική χωρητικότητα ανέρχεται σε 6. 601.269 εκατ. dwt.
Συνολικά, οι τρεις εταιρίες της οικογένεια Μαρτίνου διαθέτουν 245 πλοία, που η συνολική τους χωρητικότητα φτάνει τα 55 εκατ. dwt. Αν σε αυτά τα πλοία προστεθούν και τα πλοία της Astra Shipmanagement, που διαχειρίζονται τα παιδιά της αδελφής τους Ελένης Μαρτίνου, Αρης και Στέφανος Κοροπούλης, τότε η ευρύτερη οικογένεια διαθέτει στόλο που αποτελείται από 260 πλοία!
Οι ισχυρότερες οικογένειες της ναυτιλίας που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα έχουν καπετάνισσα την Αθηνά (Νουνού) Μαρτίνου και πλέον συγγενεύουν με τους γάμους που έκαναν τα εγγόνια της με τις οικογένειες του Γιώργου Στ. Λιβανού, του Δημήτρη Προκοπίου και του Σωκράτη Κόκκαλη.
Με καταγωγή από τη Στεμνίτσα
Ο φιλόδοξος αργυροχρυσοχόος Θανάσης Μαρτίνος από τη Στεμνίτσα Αρκαδίας ήρθε στην Αθήνα το 1895 και στέριωσε σε ένα μικρό μαγαζάκι στην οδό Πανδρόσου. Τα αργυρά κοσμήματα και οι παραδοσιακές φορεσιές που έφτιαχναν με τη γυναίκα του ήταν μαγνήτης για τους τουρίστες.
Το 1926 αγόρασε ένα παλιό κτίριο-κόσμημα στην Πανδρόσου 50. Σε αυτό το παλαιοπωλείο, ο Ιωάννης Μαρτίνος και η δυναμική Αθηνά (Νουνού) Μεθενίτη, από γενιά οπλαρχηγών της Επανάστασης του 1821, έμελλε να δημιουργήσουν μια πολύτεκνη οικογένεια, με τέσσερα παιδιά: Τον Αθανάσιο, τον Ανδρέα, τον Κωνσταντίνο και την Ελένη.
Ο Αθ. Μαρτίνος, τα παιδιά και τα εγγόνια
Ο Αθανάσιος Ι. Μαρτίνος σπούδασε στο Αμερικάνικο Κολλέγιο, γυμνάσιο και λύκειο, και στη συνέχεια Ναυτιλιακά και Οικονομικά στο Λονδίνο. Νυμφεύτηκε τη Μαρίνα Μαρτίνου και απέκτησαν δύο κόρες, τη Γεωργία και τη Μαρίνα. Είχε και την Αθηνά, αλλά χάθηκε άδικα σε νεαρή ηλικία.
Ο Ανδρέας Μαρτίνος νυμφεύτηκε την Αλεξάνδρα Μαρτίνου, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, την Αταλάντη, τον Κίκο και την Αλίκη. Η Αταλάντη παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Κόκκαλη. Η Αλίκη παντρεύτηκε τον σκηνοθέτη Ντένη Ηλιάδη. Ο Ανδρέας Ιωάννης, γνωστός με το όνομα Κίκος, νυμφεύτηκε τη Μαρίνα Γ. Λιβανού.
Ο Κωνσταντίνος Μαρτίνος νυμφεύτηκε τη Λία Μαρτίνου και έχουν τρία παιδιά: την Ιωάννα, τον Νικόλα και τον Ιωάννη. Ο Νικόλας διαχειρίζεται τα πλοία της Thenamaris και είναι νυμφευμένος με την κόρη του Δημήτρη Προκοπίου, Ελένη.
Ο Ιωάννης είναι νυμφευμένος με τη Μάγια Ζαφειροπούλου. Ιδρυσε και διευθύνει τη ναυτιλιακή εταιρία Signal. Η Ελένη Μαρτίνου παντρεύτηκε τον επιχειρηματία Ευγένιο Κοροπούλη και έχουν δύο παιδιά, τον Αρη και τον Στέφανο.
Η Αθηνά (Νουνού) Μαρτίνου
Η Αθηνά (Νουνού) Μαρτίνου έχει δημιουργήσει τον δικό της μύθο, και σίγουρα τον μακροβιότερο, ως κορυφαία γυναίκα της ναυτιλίας. Το 1964 μπήκε στη ναυτιλία. Το 1971 ίδρυσε τη ναυτιλιακή εταιρία Thenamaris και το 1975 ο στόλος αποτελούνταν από 36 πλοία.
Η Αθηνά Μαρτίνου έχει ιδιαίτερες δεξιότητες στο κυνήγι και στο ψάρεμα. Ζει μόνιμα στην Ανάβυσσο τον χειμώνα και το καλοκαίρι στη Σχοινούσα. Καλλιεργεί φιστίκια Αιγίνης και διαθέτει σκοπευτήριο.
Ο σύζυγος της Αθηνάς Μαρτίνου ήταν ο αντικέρ Ιωάννης Μαρτίνος (1907-1977) από τη Στεμνίτσα Αρκαδίας, ο οποίος από την οδό Πανδρόσου 50 τροφοδότησε με σημαντικά αρχαία αγάλματα και αντικείμενα τα περισσότερα μουσεία και τις συλλογές εφοπλιστών. Θεωρείται από τους βασικούς προμηθευτές αρχαίων αντικειμένων στον Αντώνη Μπενάκη, που δημιούργησε το Μουσείο Μπενάκη.
Η Αθηνά (Νουνού) Μεθενίτη είναι κόρη του Κωνσταντίνου Μεθενίτη και της Εμας Κοκκολάτου. Ο Κωνσταντίνος Μεθενίτης ήταν εγγονός του Κώτσου Μεθενίτη, ο οποίος με τα παλικάρια του συμμετείχε στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, στο πλευρό των οπλαρχηγών Δυοβουνιώτη και Κριεζώτη, ενώ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια να κρατηθεί ελεύθερη η Αθήνα από την επέλαση των δυνάμεων του Κιουταχή το 1826.
Ο εγγονός του Κώτσου, Κωνσταντίνος Μεθενίτης, από την Ελευσίνα, δικηγόρος στο επάγγελμα, παντρεύτηκε την Εμα Κοκκολάτου, με ρίζες από την Κωνσταντινούπολη και την Κεφαλλονιά.
Αδέρφια της Αθηνάς Μαρτίνου ήταν ο Κλεόβουλος Μεθενίτης, καπετάνιος του εμπορικού ναυτικού, και ο δικηγόρος του Ναυτικού Δικαίου και εφοπλιστής Μελέτης Μεθενίτης, από τους πιο σημαντικούς συλλέκτες έργων τέχνης.
Ο Κλεόβουλος και ο Μελέτης Μεθενίτης
Ο Κλεόβουλος Μεθενίτης, για τους συγγενείς και φίλους Μπίμπης, γεννήθηκε στη Γλυφάδα, από τους Κωνσταντίνο και Ματίλντα Μεθενίτη. Ο Κλεόβουλος, αφού τελείωσε το γυμνάσιο, εισήχθη στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων Υδρας, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα. Ως καπετάνιος του Εμπορικού Ναυτικού δούλεψε αρκετά χρόνια και στη συνέχεια έγινε πλοιοκτήτης. Το 1959 νυμφεύτηκε τη Βάσω Παρλιάρου, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Δημήτρη, ο οποίος πέθανε στις 12 Δεκεμβρίου 1989, και τον Ντίνο, ο οποίος έχασε τον γιο του Μελέτιο σε ηλικία 32 ετών.
Ο Μελέτης Μεθενίτης τελείωσε τη Νομική Αθηνών και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου στο Ναυτικό Δίκαιο. Εργάστηκε ως ναυτοδικηγόρος στο Λονδίνο και είχε κοινό ναυτιλιακό γραφείο με τον Νίκο Βαρδινογιάννη, σε ένα διαμέρισμα δύο δωματίων, στη Λίβερπουλ Στριτ. Σε αυτό το γραφείο έκλεισε το πρώτο συμβόλαιο για λογαριασμό του Νίκου Βαρδινογιάννη για να μεταφέρει φορτία στη Ροδεσία, που ήταν σε αποκλεισμό.
Το 1963-64, με τις οικονομίες του αδερφού του Κλεόβουλου και του πατέρα του Κωνσταντίνου Μελέτη, αγόρασαν δύο φορτηγά πλοία, 3.000 τόνων. Τα ονόμασαν «Ντίνο» και «Μιμή» για χάρη του πατέρα τους και της μητέρας τους, αλλά και της κόρης του. Το 1987 έκλεισε το γραφείο και ασχολήθηκε με τη συλλογή πινάκων και φωτογραφιών που είχαν σχέση με τη ναυτιλία.
Η Νουνού Μαρτίνου είναι υπερήφανη για τη ναυτιλιακή κυριαρχία των παιδιών της, Θανάση, Ανδρέα και Ντίνου, όπως και για τα δέκα εγγόνια της -Αταλάντη, Κίκος, Αλίκη, Γεωργία, Μαρίνα, Ιωάννα, Νικόλας, Γιάννης, Αρης, Στέφανος-, που όλοι ασχολούνται με τις ναυτιλιακές δραστηριότητες. Η εγγονή της Γεωργία Μαρτίνου, κόρη του Θανάση, εκλέγεται βουλευτής με τη Ν.Δ. στην Περιφέρεια Αττικής.
Η ΤΡIΤΗ ΓΕΝΙA
Στη ρότα της επιτυχία
Η Γεωργία Αθ. Μαρτίνου, η οποία διετέλεσε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, γεννήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 1975. Είναι κόρη του εφοπλιστή Θανάση και της Μαρίνας Μαρτίνου. Φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και στη συνέχεια στη Σχολή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και εν συνεχεία σπούδασε Μαθηματικά στο Imperial College στο Λονδίνο, ενώ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πληροφορική στο University College London (UCL).
Επιστρέφοντας από τις σπουδές της εργάστηκε στην εφοπλιστική εταιρία της οικογένειας Μαρτίνου, ενώ δραστηριοποιήθηκε και στον τομέα της Πληροφορικής. Το 2010 εξελέγη πρώτη σε σταυρούς προτίμησης δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και ανέλαβε τα καθήκοντα αντιδημάρχου Καθαριότητας και Πρασίνου.
Στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012, καθώς και σε αυτές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015 εξελέγη στο ελληνικό Κοινοβούλιο με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Επανεξελέγη στις εκλογές του 2019 στην Περιφέρεια Α’ Ανατολικής Αττικής. Η Μαρίνα Αθ. Μαρτίνου είναι παντρεμένη με τον Παντελή Χατζή και έχει τρία παιδιά.
Ο Ιωάννης Κ. Μαρτίνος είναι CEO και ιδρυτής της Signal Group, ενός ομίλου εταιριών που συνδυάζει την πλοιοδιαχείριση και την τεχνολογική καινοτομία. Προτού ιδρύσει τη Signal Group, το έτος 2014, ο Ιωάννης εργαζόταν στην Thenamaris. Κατά τη διάρκεια της 12ετούς παραμονής του στην εταιρία ο Ιωάννης ανέλαβε αρκετούς τεχνικούς διοικητικούς ρόλους και το 2013 ανέλαβε τη θέση του γενικού συνδιευθυντή της εταιρίας. Ο Ιωάννης διαθέτει πτυχίο Μηχανολόγου Μηχανικού από το Tufts University και Αεροναυπηγού από το MIT.
Ο Νικόλας Κ. Μαρτίνος διευθύνει την Thenamaris και είναι νυμφευμένος με την Ελένη Προκοπίου, κόρη του εφοπλιστή Δημήτρη Προκοπίου της Centrofin. O Νικόλας, ο οποίος είναι γνωστός και από τον χώρο της μουσικής, δεδομένου ότι έχει παίξει ως DJ σε κοσμοπολίτικα clubs της Μυκόνου και του εξωτερικού και έχοντας υπογράψει τη μουσική και την παραγωγή στο single «Looking for Love».
H Ιωάννα Κ. Μαρτίνου είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών. Σπούδασε στη Βοστόνη Ιστορία Τέχνης και Fine Arts στο πανεπιστήμιο Tufts και στο Boston Museum School of Fine Arts. Ασχολείται με την οικογενειακή ναυτιλιακή επιχείρηση, όπου δραστηριοποιείται και στον τομέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (CSR) της Thenamaris. Συμμετέχει ως εθελόντρια στην επιτροπή της Εταιρίας Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ και από το 2017 στις δράσεις της Axion Hellas.
Ο Ανδρέας Ιωάννης ή Κίκος είναι γιος του Ανδρέα Μαρτίνου και είναι νυμφευμένος με την κόρη του Γιώργου Στ. Λιβανού και εγγονή του μεγαλύτερου Ελληνα εφοπλιστή της εποχής του Σταύρου Λιβανού. Διευθύνει τη ναυτιλιακή εταιρία Minerva. Ο Ανδρέας ο νεότερος κινδύνευσε να πέσει θύμα απαγωγής το 2013.
Η Αταλάντη Α. Μαρτίνου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας της Τέχνης και της Αρχιτεκτονικής του Brown University στο Rhode Island. Σήμερα ζει στην Αθήνα, είναι παντρεμένη με τον Ντίνο Κόκκαλη και συμμετέχει στο πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης από το 2014.
Η Αλίκη Α. Μαρτίνου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Σπούδασε Φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο Brown των ΗΠΑ και επιστήμες περιβάλλοντος στο πανεπιστήμιο Imperial στην Αγγλία. Εχει εργαστεί για τον οργανισμό WasteWatch, που δραστηριοποιείται στην παγκόσμια διαχείριση απορριμμάτων. Ειδικεύεται στην εταιρική κοινωνική ευθύνη. Είναι παντρεμένη με τον σκηνοθέτη Ντένη Ηλιάδη.
Ο Αρης Κοροπούλης είναι γιος της Ελένης Μαρτίνου και άρχισε ως ναυλομεσίτης στον κλάδο του ξηρού φορτίου στην εταιρία EastMed, στη συνέχεια εντάχθηκε στο τμήμα ξηρού φορτίου της Thenamaris.
Ο Στέφανος Κοροπούλης είναι κι αυτός γιος της Ελένης και μαζί με τον αδερφό του δημιούργησε τη ναυτιλιακή εταιρία Astra. Εργάστηκε ως διευθυντής στο τμήμα πώλησης και αγοράς (S&P) της EastMed. Τα δύο αδέρφια ακολούθησαν μια αυτόνομη πορεία, αλλά συνεχίζουν να μοιράζονται στενούς δεσμούς με τις τρεις εταιρίες των θείων τους.
ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΕΡΓΟ
Τα ιδρύματα για συλλογικό καλό
Το Κοινωφελές Ιδρυμα Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου ιδρύθηκε το 2016 με Προεδρικό Διάταγμα και είναι ΝΠΙΔ. Σκοπός του ιδρύματος είναι η δημιουργία δομών και προγραμμάτων σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, η θρησκεία, η επιστημονική έρευνα και το κοινωνικό έργο.
Το κοινωφελές έργο της οικογένειας Μαρτίνου υλοποιείται και μέσω της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Εργου ΑΙΓΕΑΣ, η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2015 και εμφανίζει πλούσιο έργο σε τομείς αντίστοιχους με αυτούς του ιδρύματος.
Το Ιδρυμα «Αθηνάς Ι. Μαρτίνου» αποσκοπεί στη δημιουργία ενός κοινωφελούς κύματος εξέλιξης και ανάπτυξης, με αφετηρία την ανιδιοτελή προσφορά και τελικό προορισμό το συλλογικό καλό. Ιδρύθηκε το 2021 με προσανατολισμό το όραμα της Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και τη συνέχιση του φιλανθρωπικού της έργου προς τον συνάνθρωπο και την ελληνική κοινωνία. Το ίδρυμα πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας, της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού και του περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ