Την παράταση της αποστολής των συνοριοφυλάκων της Frontex στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα, ανήγγειλε, σήμερα η Επίτροπος, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης και εσωτερικών υποθέσεων, Σεσίλια Μάλμστρομ.
Σε δήλωση που εξέδωσε από τις Βρυξέλλες, η Σουηδέζα Επίτροπος τονίζει ότι η επιχείρηση «Rabit», η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Frontex από τις 2 Νοεμβρίου 2010 και λήγει στις 2 Μαρτίου, θα συνεχιστεί μέσω της επιχείρησης «Ποσειδών ». Η επιχείρηση «Ποσειδών» τελεί υπό την αιγίδα της Frontex ήδη από το 2006, έχοντας ως αποστολή τη φρούρηση των θαλάσσιων ελληνοτουρκικών συνόρων.
«Η άμεση ενεργοποίηση της επιχείρησης «Ποσειδών», που θα διαδεχθεί την επιχείρηση «Rabit» θα διασφαλίσει τη συνέχεια στην αποτελεσματική φύλαξη των ελληνοτουρκικών συνόρων και θα αντιμετωπίσει την παράνομη μετανάστευση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου», αναφέρει η Σουηδέζα Επίτροπος.
Η κ. Μάλμστρομ, τονίζει ότι η επιχείρηση «Rabit» σταθεροποίησε την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και αποτελεί «παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».
Επιπλέον, η κ. Μάλμστρομ καλεί τα κράτη-μέλη να συνεχίσουν να στηρίζουν και να μετέχουν ενεργά στη συγκεκριμένη επιχείρηση, σημειώνοντας ότι βασίζεται «στις προσπάθειες της Ελλάδας να διαφυλάξει τα σύνορά της, να βελτιώσει τη συνεργασία της με την Τουρκία στο θέμα της μετανάστευσης και να διασφαλίσει ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες υποδοχής για όλους τους μετανάστες».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρεται στη δήλωση της κ. Μάλμστρομ, προτρέπει τις ελληνικές Αρχές να βελτιώσουν τις συνθήκες υποδοχής και κράτησης των μεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα και να μεριμνήσουν ιδιαιτέρως για τις ευάλωτες ομάδες (π.χ. οικογένειες, παιδιά, εγκύους και θύματα κακοποίησης).
Υπενθυμίζεται, παράλληλα, πως για το σκοπό η Ελλάδα έλαβε οικονομική βοήθεια (9,8 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2010). «Παρακολουθούμε στενά την ανθρωπιστική κατάσταση, η οποία συνεχίζει να εγείρει ανησυχίες », τονίζει η κ. Μάλμστρομ.
Σημειώνετα εξάλλου στη δήλωση, ότι την περασμένη εβδομάδα, έφθασαν στην Ελλάδα οι πρώτες ομάδες στήριξης προς τους αιτούντες άσυλο, οι οποίες συντονίζονται από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Στήριξης Ασύλου.
Τέλος, αναφέρεται ότι η συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία στα θέματα της μετανάστευσης είναι ουσιαστικής σημασίας. «Χαιρετίζω την πρόσφατη υιοθέτηση από τα κράτη-μέλη της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ – Τουρκίας.
Η Επιτροπή θεωρεί την Τουρκία σημαντικό εταίρο και σύντομα θα προχωρήσει στο διάλογο για το θέμα της θεώρησης των διαβατηρίων, για τη μετανάστευση και τη διαχείριση των συνόρων», καταλήγει η δήλωση της Επιτρόπου Μάλμστρομ.