Η «συμφωνία της χρονιάς» που ψάχνει για τη NOVA, με οδηγό την υπόθεση της PHARMATHEN – Τα «κλειδιά» για το πλητηριο των 2 δισ.
Του Μιχάλη Κοσμετάτου
Το «deal της χρονιάς» για την ελληνική αγορά φαίνεται να διεκδικεί το 2024 ο Νίκος Σταθόπουλος, αν βέβαια πετύχει την πώληση της Nova με τους οικονομικούς όρους που ο ίδιος επιθυμεί. Στην αγορά ακούγεται, όπως πρώτη η «DEALnews» είχε αναφέρει, ένα ποσό κοντά στο «φράγμα» των 2 δισ. ευρώ ως στόχος, απαίτηση, ίσως, του επικεφαλής της B.C. Partners από τους υποψήφιους αγοραστές του δεύτερου σε μέγεθος τηλεπικοινωνιακού παρόχου της χώρας.
Προ μηνός, μάλιστα, ο κ. Σταθόπουλος επιβεβαίωσε δημόσια το πωλητήριο στη Nova, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ούτε καν να μιλήσει για κάποια υποβληθείσα, χειροπιαστή πρόταση. Θεωρητικά πάντα, καθώς ουδείς ως τώρα κάνει ανοικτά λόγο για συγκεκριμένα ποσά, ενώ οι φήμες ήθελαν τους επίδοξους επενδυτές να μην «ανεβαίνουν» πάνω από το 1,5 δισ. ευρώ. Ποιους, δηλαδή; Η ΔΕΗ έχει αρνηθεί κάθε ενδιαφέρον περί εξαγοράς της Nova από την ίδια, περιορίζοντας την εμπλοκή της στον κλάδο των telcos στη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου οπτικών ινών.
Το mega fund CVC φέρεται ότι είναι ενεργό στην υπόθεση, με τους δικούς του όρους (η μετοχική παρουσία του στη ΔΕΗ, με ένα μερίδιο 10%, αφήνει πάντως πιθανότητες για μελλοντικές συνέργειες, εφόσον προχωρήσει σε deal για τη Nova), συνεπώς εξακολουθεί να υπολογίζεται στους «μνηστήρες». Η κίνηση από Ελληνα καναλάρχη που περίμεναν κάποιοι δεν έγινε… ποτέ και απέμεινε να «σιγοκαίει» δίπλα στο «φλερτ» με το CVC το σενάριο για «σφήνα» από αραβικά κεφάλαια (η Etisalat, τηλεπικοινωνιακή εταιρία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και η Saudi Telecom) ως προς τη διαφαινόμενη εξαγορά της United Group (μητρικής της Nova).
Το καλοκαίρι, λένε πολλοί, προφανέστατα ύστερα από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, θα «δείξει» προς τα πού θα πάει το θέμα της πώλησης της Nova: αν θα ευοδωθεί η αποεπένδυση της B.C. Partners με τις απαραίτητες υπεραξίες, έναντι της επένδυσης του 1 δισ. ευρώ, ή αν οι εξελίξεις θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο…
Στο ενεργητικό του Νίκου Σταθόπουλου καταγράφονται οι «χρυσές» συμφωνίες για τη Pharmathen, κόντρα δε σε εκείνους οι οποίοι σχολιάζουν κάποιες κινήσεις του Ελληνα μάνατζερ στο παρελθόν και μιλούν για (παλαιότερες) αστοχίες.
Οσο για τον χαρακτηρισμό «deal της χρονιάς» για το 2024 στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα τον κατέχει για την εξαγορά της εταιρίας λογισμικού BETA CAE Systems από τον εισηγμένο στο Nasdaq αμερικανικό όμιλο Cadence Design Systems, αρχές Μαρτίου, με τίμημα 1,24 δισ. δολ.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ελληνας μάνατζερ έχει αποκαλύψει ότι εστάλη NDA (συμφωνία εμπιστευτικότητας) σε περισσότερους από 30 διεθνείς επενδυτές.
ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑ ΑΞΙΑ
Τι συνέβη στην περίπτωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας; Το 2015 η B.C. Partners εξαγόρασε το 80% των μετοχών της από την οικογένεια Κάτσου, τον Βασίλειο Κάτσο και την αδερφή του Νέλλη Κάτσου, που κράτησαν τότε το 20% και το management, με τίμημα 475-500 εκατ. ευρώ.
Το 2021 ακολούθησε το… δεύτερο μέρος του deal, με την πώληση του 100% της Pharmathen από τους δύο μετόχους της (οικογένεια Κάτσου – B.C. Partners) στην Partners Group, αντί 1,6 εκατ. ευρώ. Με απλά μαθηματικά, προκύπτουν οι υπεραξίες τις οποίες αποκόμισαν οι δύο πλευρές.
Με βάση τη συναλλαγή του 2015, η αποτίμηση της εταιρίας άγγιξε ή ξεπέρασε τα 600 εκατ. ευρώ και μέσα σε μια 6ετία ανάπτυξης υπερδιπλασιάστηκε. Θα υπάρξει κάτι παρόμοιο και με τη Nova;
Οι διαπραγματευτικές ικανότητες του «Mr B.C. Partners» αφήνουν τα περιθώρια για μια νέα προσοδοφόρα συμφωνία, δίχως μέχρι στιγμής να υπάρχει κάτι επίσημο.
Περί τίνος συζητούν, όμως, κάποιοι άσπονδοι φίλοι του κ. Σταθόπουλου και τον «κατηγορούν» για «παλιές αστοχίες»; Θυμούνται τις υποθέσεις του Καζίνου Πάρνηθας και ενός από τα ιστορικά ξενοδοχεία της Αθήνας.
Τα πετυχημένα deals τα οποία σχεδίασε και ολοκλήρωσε είναι περισσότερα στην καριέρα του και τα παραδείγματα πρόσφατα, με κυριότερο αυτό της Pharmathen. Αν καταφέρει το ίδιο ή ένα παραπλήσιο αποτέλεσμα και με τη Nova, θα έχει δώσει μια απάντηση που δεν θα επιδέχεται αντιρρήσεων και αμφιβολιών. Παρότι ο ίδιος μάλλον δεν θα αποδέχεται τον ισχυρισμό ότι «χρωστά» απαντήσεις σε κανέναν, για οτιδήποτε…
ΟΙ ΔΥΟ ΔΡΟΜΟΙ
Μέσα Απριλίου, ο επικεφαλής της B.C. Partners Νίκος Σταθόπουλος έδωσε το στίγμα των εξελίξεων, στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, λέγοντας ότι το fund του οποίου ηγείται βρίσκεται σε φάση αποεπένδυσης από τη United Group, και πρόσθεσε πως από τις οκτώ χώρες όπου βρίσκεται η United Group το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η Ελλάδα.
Κατά την άποψη του ιδίου, η διαδικασία που άρχισε έχει δύο δρόμους: Την αποεπένδυση από τη United σαν βασικός μεγαλομέτοχος και την αποχώρηση από μερικές χώρες.
Κι όπως λέει: «Εχουμε τετραπλασιάσει τον τζίρο της εταιρίας και οργανικά και μέσω εξαγορών και έχουμε τετραπλασιάσει τα κέρδη της εταιρίας. Είναι φυσιολογική εξέλιξη ενός equity fund ύστερα από πέντε χρόνια να αποεπενδύσει».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ