Τα επόμενα βήματα της διοίκησης Γιώργου Στάσση
Υψηλότερα ανεβάζει η διοίκηση της ΔΕΗ τον στόχο για τα EBITDA του 2024. Πρόσφατα, ο πρόεδρος και CEO του ομίλου Γιώργος Στάσσης είχε εκτιμήσει πως τα κέρδη/EBITDA το 2024 θα διαμορφωθούν στα 1,7 δισ. ευρώ. Στόχος ο οποίος είχε ανακοινωθεί κατά την παρουσίαση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2023 και που βάσει των μεγεθών Q1, που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα στα 459 εκατ. ευρώ, οδηγούν τους αναλυτές να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους στα 1,8 δισ.
«Η ΔΕΗ ξεκίνησε το έτος δυναμικά, με ισχυρή λειτουργική κερδοφορία, η οποία μας επιτρέπει να αναβαθμίσουμε τις προοπτικές μας για το 2024. Εχουμε αυξήσει τις επενδύσεις μας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στη δραστηριότητα της διανομής, σύμφωνα με τον στόχο μας να γίνουμε ηγετικός παίκτης καθαρής ενέργειας και κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών στη νοτιοανατολική Ευρώπη, διατηρώντας παράλληλα ισχυρή χρηματοοικονομική θέση» σημείωνε ο επικεφαλής του ομίλου.
Τα βήματα για την επίτευξη αυτού του στόχους είναι:
Η συνέχεια της ένταξης στον όμιλο των ρουμανικών δραστηριοτήτων
H ΔEH FiberGrid έχει ήδη περάσει δίκτυο οπτικών ινών σε 185.000 νοικοκυριά και αναμένεται η εμπορική λειτουργία τους.
Εκλεισε χρηματοδοτικά το έργο της ανάπτυξης του δικτύου Ευρώπης – Σαουδικής Αραβίας (EastMed Corridor – EMC) και επίκειται η εκκίνηση των διαδικασιών της κατασκευής. Η ΔΕΗ συμμετέχει με 25% στην κοινοπραξία. Η Centers, θυγατρική της STC Σαουδικής Αραβίας, κατέχει ποσοστό 72,159% και η TTSA CY ποσοστό 2,841%. Η υποδομή αποσκοπεί στη μεταφορά δεδομένων ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Σαουδική Αραβία. Τη χρηματοδότηση του project, το οποίο αγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνουν οι Bank Al Jazira -το μεγαλύτερο μέρος- και σχήμα ελληνικών τραπεζών, από τις Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank.
Αρχισε η ενσωμάτωση της Κωτσόβολος. Ενισχύεται το χαρτοφυλάκιο των έργων ΑΠΕ με 2 GW.
Πρώτα βήματα για την ανάπτυξη Data Centers και AI υποδομών.
Τάση από τις ΑΠΕ και το buyback
Ο όμιλος διαθέτει πλέον ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 20 GW. Με οργανική ανάπτυξη προβλέπεται να αναπτυχθούν έργα στην Ελλάδα και τη Ρουμανία συνολικής ισχύος 11,3 GW και σε συνεργασίες έργα 8,9 GW. Πρόκειται για συμφωνίες που έχουν γίνει με Intrakat (2,7 GW), RWE (2 GW) και Motor Oil (2 GW). Τα έργα αυτά θα αναπτυχθούν στην Ελλάδα.
Επίσης, έχουν υπογραφεί συμφωνίες με το group Mytilineos για ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2 GW σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Ιταλία και Κροατία.
Παράλληλα, θα ανανεωθεί το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών (buyback). Ειδικότερα θα φτάσει στην απόκτηση του 10% των μετοχών, αλλά θα διαφοροποιηθεί σε σχέση με το υφιστάμενο: Το 1/3 των μετοχών θα διανεμηθεί σε στελέχη, το 1/3 θα μπορεί να αξιοποιηθεί για μελλοντικές εξαγορές και το υπόλοιπο 1/3 θα μπορεί να ακυρωθεί, ώστε με τον τρόπο αυτό να δοθεί η ευκαιρία μεγαλύτερης συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο μετόχων.
Ισχυρό όπλο, η ρευστότητα/ταμείο, καθώς διαθέτει 2,5 δισ. σε μετρητά και 2,5 δισ. σε γραμμές χρηματοδότησης. Διεθνής ήδη ο σχεδιασμός για την «επόμενη ημέρα», μέσω της παρουσίας στην αγορά της Ρουμανία (και βλέψεις για Βουλγαρία κ.α.), εξυπηρετεί και τους εθνικούς στόχους, ώστε η Ελλάδα και εταιρίες της να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της ευρύτερης περιοχής.
Προς την επίτευξη του τελευταίου στόχου, η ΔΕΗ βρήκε πρόσφατα έναν υπερατλαντικό σύμμαχο.
Ο λόγος για τις ΗΠΑ, οι οποίες υποστηρίζουν τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στην περιοχή και αυθεντικός εκφραστής αυτής της στρατηγικής είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Τζέφρι Πάιατ. Ο Αμερικανός αξιωματούχος έχει δημόσια εκφράσει τη στήριξη προς τη ΔΕΗ. Οι πληροφορίες θέλουν τον Γιώργο Στάσση, κατόπιν και σχετικής συνεννόησης με την ελληνική κυβέρνηση, να αξιοποιεί στο έπακρο την ενεργειακή διπλωματία και να χτίζει σχετικές σχέσεις με τον Τζέφρι Πάιατ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ