Ο κ. Στουρνάρας κρούει, εν ολίγοις, τον κώδωνα του κινδύνου δις!
Το πρόβλημα των καθυστερήσεων στις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν ήταν… άγνωστο, κυρίως όσον αφορά χρηματοδοτούμενα έργα του ψηφιακού μετασχηματισμού για τον δημόσιο τομέα, τα οποία για διάφορους λόγους δεν τρέχουν με τις απαιτούμενες ταχύτητες. Οταν, όμως, θίγει το θέμα ένα πρόσωπο όπως ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, η υπόθεση αποκτά άλλη διάσταση.
Πόσο μάλλον από τη στιγμή που προσθέτει και άλλο ένα θέμα στη συζήτηση, βάζοντας φρένο στην «υπεραισιοδοξία» κάποιων για τις επενδύσεις. Ο κ. Στουρνάρας κρούει, εν ολίγοις, τον κώδωνα του κινδύνου δις! Τόσο για τους ρυθμούς απορρόφησης των κονδυλίων από το RRF όσο και για την απόκλιση των επενδύσεων στη χώρα, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η ανάλυση που κάνει δεν αφήνει περιθώρια πιθανών παρανοήσεων:
Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, η έγκαιρη απορρόφηση και εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων προς τον ιδιωτικό τομέα θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη των προβλεπόμενων ρυθμών αύξησης των ακαθάριστων επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου κατά την περίοδο 2024-2026.
Κι ενώ η Ελλάδα έχει μάλλον ικανοποιητικό ποσοστό απορρόφησης των πόρων του RRF (41%), οι εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις προχωρούν με βραδύτερο ρυθμό (14%), γεγονός που καθυστερεί την πραγματοποίηση επενδυτικών δαπανών.
Η Ελλάδα παρουσιάζει σημαντική απόκλιση από τον μέσο όρο της Ε.Ε. όσον αφορά τις επενδύσεις. Το 2022 σε πραγματικούς όρους ήταν κατά 50% περίπου χαμηλότερες σε σχέση με το 2008. Ο λόγος των επενδύσεων προς το ΑΕΠ, ο οποίος κυμαινόταν γύρω στο 24% πριν από το 2008, κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της κρίσης και διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στο 11,9% την περίοδο 2010-2020.
Το σταθερά χαμηλό επίπεδο συσσώρευσης παραγωγικού κεφαλαίου αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην αύξηση της παραγωγικότητας και τη σύγκλιση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. Οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένουν χαμηλότερες από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (14,3%, έναντι 22% στην Ε.Ε. το 2023).
Για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό και να επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Στουρνάρας προτείνει ένα ευρύ φάσμα φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων, όπως:
- εξάλειψη διαρθρωτικών αδυναμιών (καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, γραφειοκρατία, έλλειμμα ψηφιακών δεξιοτήτων), κατάργηση περιοριστικών πρακτικών,
- προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων,
- υιοθέτηση καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και νέων τεχνολογιών,
- ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού συστήματος,
- χρήση εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων και
- διερεύνηση δυνατοτήτων χρήσης ιδιωτικής χρηματοδότησης.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ