Εκλογές ΣΕΒ, 18/6/2024: Η αντίστροφη μέτρηση και τα προγνωστικά για την ανάδειξη νέου προέδρου – Οι θέσεις των υποψηφίων
Του Μιχάλη Κοσμετάτου
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις φετινές εκλογές στον ΣΕΒ, όπου πρώτη φορά -με ιστορία 119 ετών- επικρατεί κάποια αγωνία για την ανάδειξη του νέου προέδρου.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι, όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο, ότι θα στηθούν κάλπες. Κάτι γνωστό από τις αρχές Απριλίου, όταν η Ιουλία Τσέτη ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της και, ουσιαστικά, την απόφασή της να διεκδικήσει τον θώκο από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, προτού ακόμη ο απερχόμενος από το προεδρικό αξίωμα Δημήτρης Παπαλεξόπουλος καταστήσει σαφές, εκείνες τις ημέρες, πως δεν θα επεδίωκε μια τρίτη συνεχόμενη θητεία…
Ο «άγραφος κανόνας» ο οποίος συνόδευε επί δεκαετίες την πορεία του συνδέσμου στον χρόνο, υπενθυμίζεται, ήθελε μέχρι φέτος τα μέλη του κορυφαίου φορέα εκπροσώπησης των επιχειρηματιών της χώρας να συναινούν σε μία υποψηφιότητα και να καταλήγουν σε μια άτυπη συμφωνία.
Αυτό δεν ισχύει τώρα. Σε 18 ημέρες από σήμερα (στις 18/6), θα πραγματοποιηθεί η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του ΣΕΒ, στο Μέγαρο Μουσικής, που θα περιλαμβάνει τις αρχαιρεσίες για την εκλογή του νέου Δ.Σ. και του νέου Γενικού Συμβουλίου, και εκεί θα δοθεί η οριστική απάντηση στο ερώτημα «Σπύρος Θεωδορόπουλος ή Ιουλία Τσέτη;».
Ο πρόεδρος της Bespoke και αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, με μια σειρά επιτυχημένων επενδύσεων να καταγράφεται επί σειρά πολλών ετών στο ενεργητικό του στον κλάδο των τροφίμων, όπως βεβαίως και το «χρυσό» deal των 2 δισ. δολ. για την πώληση της Chipita (ολοκληρώθηκε αρχές του 2022) στον αμερικανικό πολυεθνικό όμιλο της Mondelez, αποτελεί ένα από τα πιο βαριά ονόματα της ελληνικής επιχειρηματικότητας και διατηρεί πολλές πιθανότητες, για κάποιους ίσως τις περισσότερες, για την εκλογική νίκη στον «τελικό» της 18ης Ιουνίου.
Ισχυρή, ωστόσο, παραμένει και η αντίπαλός του στην «κούρσα» της διαδοχής του νυν προέδρου, η CEO του ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (Uni-Pharma, InterMed ) και γενική γραμματέας του ΣΕΒ.
Πού θα γύρει η ζυγαριά θα διαπιστωθεί όταν προσέλθουν τα άμεσα μέλη (συνολικά, περίπου 700) του ΣΕΒ στην κάλπη, σε μια ασυνήθιστη για τον σύνδεσμο διαδικασία, μια και το είδος των εκλογών, που ακολουθούν χρονικά τις ευρωεκλογές, δεν προσφέρεται για δημοσκοπήσεις.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι δυο τους, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος και η Ιουλία Τσέτη, επιδίδονται σε ένα άτυπο «debate», καθώς με διάφορους τρόπους φροντίζουν να δημοσιοποιούν και να επικοινωνούν, γενικώς, προς τα έξω τις θέσεις τους γύρω από τα επίκαιρα θέματα του ΣΕΒ και όσα απασχολούν τις σύγχρονες ελληνικές επιχειρήσεις, και να μιλούν για τα σχέδιά τους ή για τις παρεμβάσεις που σκοπεύουν να κάνουν προς αυτές τις κατευθύνσεις, εφόσον εκλεγούν. Με συνεντεύξεις τους, δηλώσεις τους και σε συναντήσεις τους με επιχειρηματίες, από εταιρείες μέλη του ΣΕΒ…
Η ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΚΑΙ Η BESPOKE
Νέο συμβόλαιο με εργαζομένους, παραγωγή και ανταγωνιστικότητα
Στο πρόσωπο του Σπύρου Θεοδωρόπουλου αναγνωρίζεται, όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, ότι διαθέτει εμπειρία και δυναμική ως επιχειρηματίας, καθώς και ότι γνωρίζει τα θεσμικά ζητήματα, ειδικά τα εργασιακά, από τους πιο σημαντικούς και απαιτητικούς τομείς.
Χειρίζεται, δηλαδή, έναν από τους πιο δύσκολους φακέλους για το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας, έχοντας κάνει πρόσφατα λόγο στις προτάσεις του για την ανάγκη σύναψης ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου των εργοδοτών με τους εργαζομένους, όπως συνέβη στην Ισπανία.
Σε συνάντησή του με εκπροσώπους του Τύπου, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος ανακοίνωσε τις τέσσερις προτεραιότητές του, επιβεβαιώνοντας ότι η μία από αυτές είναι τα εργασιακά και οι άλλες τρεις η ενίσχυση της παραγωγής στην Ελλάδα, η αναδιοργάνωση του ΣΕΒ και το ζήτημα της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.
Είναι δε ο μακροβιότερος αντιπρόεδρος του συνδέσμου, με παρουσία άνω των 20 ετών συνολικά στο Δ.Σ. του.
Προτάσεις για να θέσει αντίστοιχες υποψηφιότητες με τη φετινή φέρεται ότι είχε δεχθεί και στο παρελθόν, με εξασφαλισμένη τη συναίνεση του Συμβουλίου των Γερόντων του ΣΕΒ, αλλά επικαλέστηκε τότε «φόρτο εργασίας».
Την τελευταία διετία, αυτή η στάση του άρχισε να αλλάζει σταδιακά, με προάγγελο των σημερινών εξελίξεων το γεγονός ότι έγιναν συχνότερες οι δημόσιες εμφανίσεις του σε συνέδρια και ημερίδες, όπως και οι τοποθετήσεις του για θέματα από την ατζέντα της οικονομίας και τις επιχειρηματικότητας.
Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρόπουλος συνδυάζει τη θεσμική του ιδιότητα με την αμιγώς επιχειρηματική, υλοποιώντας ένα νέο φιλόδοξο πλάνο για τη δημιουργία ενός «νέου πρωταθλητή» στον κλάδο των τροφίμων -μετά την πώληση της Chipita-, με όχημα την Bespoke και ένα σερί εξαγορών (ΙΟΝ, Νίκας, Wonderplant, Εδεσμα-Αμβροσία κ.λπ.), με την προοπτική της εισαγωγής του ομίλου του στο Χρηματιστήριο.
ΜΕ «ΑΡΩΜΑ» ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Οι άλλες προτάσεις και το μήνυμα-απάντηση
Την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και βιομηχανιών και τη σημασία της εξαγωγικής δραστηριότητας τους για τη στήριξη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τόνισε πρόσφατα από την πλευρά της η Ιουλία Τσέτη, ανάμεσα σε άλλα, με στόχο της να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΣΕΒ, στο πλαίσιο εκδήλωσης.
Μίλησε, ακόμα, σε συνεντεύξεις της για μεγαλύτερη στήριξη της βιομηχανίας και των ΜμΕ για έναν ΣΕΒ που θα «αγκαλιάζει» ισότιμα όλες τις επιχειρήσεις, για την προσπάθεια να ακούγεται πιο δυνατά η φωνή της περιφέρειας κ.ά.
Ο ΣΕΒ τα τελευταία χρόνια, πάντως, πυκνώνει τις επισκέψεις κλιμακίων αποτελούμενων από στελέχη του σε διάφορες περιοχές της χώρας, με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων της περιφέρειας, ενώ στο Δ.Σ. του συμμετέχουν εκπρόσωποι περιφερειακών συνδέσμων. Επιπλέον, εντάσσει ως μέλη του δυναμικές επαρχιακές επιχειρήσεις.
Ο κ. Θεοδωρόπουλος επιβεβαίωσε ότι η πρότασή του για την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ είναι η Ράνια Αικατερινάρη (θα διαδεχθεί τον Ευθύμιο Βιδάλη), θέλοντας ίσως να στείλει και ένα μήνυμα-απάντηση προς την υποψηφιότητα της Ιουλίας Τσέτη ότι η διοίκησή του περιβάλλει με εμπιστοσύνη μια γυναικεία παρουσία σε μια τόσο σημαντική θέση ευθύνης στην οργανωτική δομή του ΣΕΒ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ