Στρατηγική απόφαση της ERGO Ασφαλιστική είναι να στηρίζει τόσο τις ΜμΕ όσο και τους ελεύθερους επαγγελματίες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας της Ελλάδας, επισημαίνει ο Στέφανος Στεφανίδης, διευθυντής Τομέα Ασφαλιστικών Λειτουργιών Ασφαλίσεων Ζημιών της εταιρείας.
Και συνεχίζει λέγοντας “έχουμε αναπτύξει ποικίλες προσεγγίσεις για την κάλυψη όλων των ασφαλιστικών αναγκών τους, όπως προτιμολογημένα ασφαλιστικά προγράμματα για τις μικρές επιχειρήσεις αλλά και corporate customized λύσεις για τους μεγαλύτερους οργανισμούς”.
Υπογραμμίζει δε πως οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες σε συνεργασία με τους αντασφαλιστές τους μελετούν τα δεδομένα πίσω από τις οικονομικές απώλειες που συνδέονται με το κλίμα και τα φυσικά φαινόμενα, αναπτύσσοντας εργαλεία και μοντέλα, έτσι ώστε να προετοιμαστούν για τις μελλοντικές φυσικές καταστροφές.
– Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε ολοένα και συχνότερα μάρτυρες των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής καθώς τα περιστατικά φυσικών καταστροφών έχουν αυξηθεί σημαντικά σε συχνότητα και σφοδρότητα. Υπάρχει πρόβλεψη για αυτά τα φαινόμενα στα διάφορα πακέτα ασφάλισης;
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει συχνότερα και σφοδρότερα, με αυξανόμενες απώλειες στο κεφάλαιο – ανθρώπινο, φυσικό και οικονομικό. Ας αναλογιστούμε τις καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες στην Ελλάδα το 2023 οι οποίες προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στα συστήματα και τις υποδομές. Όλα τα παραπάνω μας οδηγούν στην επώδυνη διαπίστωση ότι η ευημερία και, εν τέλει, η επιβίωσή μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη φύση.
Οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες σε συνεργασία με τους αντασφαλιστές τους μελετούν τα δεδομένα πίσω από τις οικονομικές απώλειες που συνδέονται με το κλίμα και τα φυσικά φαινόμενα, αναπτύσσοντας εργαλεία και μοντέλα, έτσι ώστε να προετοιμαστούν για τις μελλοντικές φυσικές καταστροφές.
Η ERGO Ασφαλιστική χρησιμοποιώντας εξειδικευμένες τεχνικές ανάληψης και τιμολόγησης, εξασφαλίζει στον πελάτη πλήρεις ασφαλιστικές προτάσεις και δίκαιη τιμολόγηση του ασφαλιστηρίου του. Έχοντας επενδύσει σε τεχνογνωσία, εργαλεία και έμψυχο δυναμικό, αναπτύσσει νέες, πολυπαραμετρικές μεθόδους τιμολόγησης, που επιτρέπουν στα προϊόντα της να παραμείνουν ανταγωνιστικά.
Η ασφάλιση έναντι των κινδύνων από φυσικές καταστροφές είναι μέρος ενός ευρύτερου πλαισίου συνολικής διαχείρισης εξειδικευμένων καλύψεων. Οφείλουμε επίσης να επισημάνουμε ότι το κόστος ασφάλισης περιουσίας είναι εξαιρετικά προσιτό. Ενδεικτικά αναφέρω ότι για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. ευρώ, το μέσο ασφάλιστρο κάλυψης πυρκαγιάς, σεισμού και φυσικών καταστροφών κυμαίνεται μεταξύ 10-15 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα με την περιοχή, τη χρονολογία και τα υλικά κατασκευής του. Τα προγράμματα της ERGO Ασφαλιστικής προσφέρουν τις κατάλληλες καλύψεις για όλες τις ανάγκες. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει η σιγουριά της προστασίας ενάντια στα απρόοπτα γεγονότα.
– Η συχνότητα των ακραίων φαινομένων που προκαλούν τεράστιες καταστροφές και κατά συνέπεια προϋποθέτουν μεγάλες αποζημιώσεις, προβληματίζει τις ασφαλιστικές εταιρείες; Είναι έτοιμος ο ασφαλιστικός κλάδος να ανταποκριθεί στις καταβολές αποζημιώσεων;
Η ραγδαία αύξηση της συχνότητας και της σφοδρότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής προβληματίζει αναπόφευκτα όχι μόνο την τοπική ασφαλιστική αγορά αλλά και την παγκόσμια.
Τον προηγούμενο χρόνο στη χώρα μας, αντιμετωπίσαμε εντός λίγων μηνών τις καταστροφικές επιπτώσεις πυρκαγιών και πλημμυρών, εκτοξεύοντας τα ποσά αποζημιώσεων σε επίπεδα που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.
Για να σας δώσω μια τάξη του πόσο ραγδαία αλλάζουν οι συνθήκες σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει η ΕΑΕΕ, τα τελευταία έξι χρόνια έχουν καταβληθεί 665 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις για καταστροφές από φυσικές φαινόμενα, σε σύνολο 951 εκατ. ευρώ που είχαν καταβληθεί από το 1993 έως και σήμερα. Ενώ το 2023, δηλαδή σε μία μόνο χρονιά, οι εκτιμήσεις των αποζημιώσεων της ασφαλιστικής αγοράς για δασικές πυρκαγιές και ακραία καιρικά φαινόμενα ξεπερνά τα 420 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε ένα από όλα αυτά τα γεγονότα, η ελληνική ασφαλιστική αγορά ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις της, αποπληρώνοντας τις αποζημιώσεις των ασφαλισμένων που επλήγησαν, έχοντας μάλιστα τη δυνατότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια να αναλάβει περισσότερους κινδύνους.
Οι ασφαλιστικές εταιρίες λειτουργούν κάτω από ένα πολύ αυστηρό ευρωπαϊκό εποπτικό πλαίσιο (Solvency II) και επιτηρούνται αυστηρά από την Τράπεζα της Ελλάδος, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι μπορούν να ανταποκριθούν στους κινδύνους που αναλαμβάνουν.
Εδώ θα ήθελα να τονίσω πως οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες διαθέτουν συνολικά εποπτικά ίδια κεφάλαια 3,8 δισ. ευρώ, διπλάσια των απαιτούμενων με βάση το θεσμικό πλαίσιο Solvency II, με δείκτη φερεγγυότητας από τους υψηλότερους στη Ευρώπη (184,6% σύμφωνα με την Έκθεση της ΤτΕ). Η τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει ο ασφαλιστικός κλάδος σε συνδυασμό με την αποτελεσματική εποπτεία εντός του πλαισίου “Φερεγγυότητα ΙΙ” μας δίνει τη δυνατότητα να αναλάβουμε ουσιαστικό αναπτυξιακό ρόλο.
– Στην Ελλάδα πλέον έχει νομοθετηθεί έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ των πολιτών εφόσον ασφαλίσουν την κατοικία τους όπως και η και η υποχρεωτική ασφάλιση όλων των εταιρειών με τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ. Είναι αρκετά αυτά τα κίνητρα;
Σε μια εποχή που οι κίνδυνοι είναι αυξημένοι, η χώρα μας καλείται να εδραιώσει μια νέα κουλτούρα ασφαλιστικής συνείδησης, προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας, η οποία θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη και ανθεκτικότερη απέναντι στις νέες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Όλα τα κίνητρα που έχουν ανακοινωθεί κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση
Η έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ αποτελεί μία σημαντική πρωτοβουλία, λειτουργώντας ως έμμεση, αλλά ουσιαστική μείωση του κόστους ασφάλισης παρόλα αυτά η ασφαλιστική Αγορά δεν φαινεται να δέχεται αύξηση της ζήτησης για την ασφάλισή κατοικίας λόγω των κινήτρων ΕΝΦΙΑ. Μετα την ολοκλήρωση του κινήτρου οι ασφαλισμένες κατοικίες φαινεται να μην επιδεικνύουν κάποια σημαντική αύξηση.
Όσον αφορά την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων, όλοι γνωρίζουμε ότι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας αποτελείται από ΜμΕ, οι οποίες έχουν ετήσιο τζίρο χαμηλότερο των 2 εκατ. ευρώ, οπότε εδώ θα πρέπει να υπάρξει ένας διάλογος με την πολιτεία έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια και η προστασία των επιχειρήσεων με τις κατάλληλες λύσεις και εργαλεία σε συνεργασία με την ασφαλιστική βιομηχανία.
Η ασφάλιση προσφέρει τη σιγουριά και τη βεβαιότητα πως οτιδήποτε και αν συμβεί, δεν θα ανακοπεί η δυναμική της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Βασικό στοιχείο είναι να επιτευχθεί ο κατάλληλος συνδυασμός καλύψεων προσαρμοσμένος στις ανάγκες της εκάστοτε εταιρείας, ανεξαρτήτως μεγέθους, δραστηριότητας και επιχειρηματικού κλάδου.
Στην ERGO Ασφαλιστική αποτελεί στρατηγική μας απόφαση να στηρίζουμε τόσο τις ΜμΕ όσο και τους ελεύθερους επαγγελματίες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας της χώρας μας. Ως εκ τούτου, έχουμε αναπτύξει ποικίλες προσεγγίσεις για την κάλυψη όλων των ασφαλιστικών αναγκών τους, όπως προτιμολογημένα ασφαλιστικά προγράμματα για τις μικρές επιχειρήσεις αλλά και corporate customized λύσεις για τους μεγαλύτερους οργανισμούς.
– Στην τελευταία του έκθεση ο ΟΟΣΑ προτείνει τη θέσπιση της υποχρεωτικότητας στην ασφάλιση της περιουσίας και όλων των κτιρίων της χώρας ως απάντηση στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Είναι εφικτή μια τέτοια λύση;
Στην Ελλάδα, παρότι έχουμε από τα μεγαλύτερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης στην Ευρώπη, το ποσοστό ασφαλισμένων κατοικιών δεν ξεπερνά το 15%. Ως αποτέλεσμα σε κάθε φυσική καταστροφή το κράτος αναγκάζεται να παρεμβαίνει με επιδόματα και άλλες πρόνοιες για να βοηθήσει τους ζημιωθέντες. Αυτό γίνεται συνήθως με τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών και επιπλέον τις περισσότερες φορές οι αποζημιώσεις που δίνονται υπολείπονται του συνολικού μεγέθους της ζημιάς.
Ως ασφαλιστική βιομηχανία υποστηρίζουμε τη λύση που έχουν ακολουθήσει πολλές χώρες στην Ευρώπη και όχι μόνο, οι οποίες έχουν αντιληφθεί ότι ούτε το κράτος ούτε οι πολίτες από μόνοι τους θα μπορέσουν να επωμιστούν το κόστος κάλυψης μιας ενδεχόμενης μεγάλης φυσικής καταστροφής: τη θέσπιση ενός συστήματος καθολικής κάλυψης κατοικιών έναντι των φυσικών καταστροφών το οποίο θα βασίζεται σε συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).
Στην EE, οι ΣΔΙΤ θεωρούνται απαραίτητες και χρησιμοποιούνται από τα κράτη μέλη για την συγκέντρωση πόρων μέσω της αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην παροχή δημοσίων υπηρεσιών και υποδομών.
Επιτρέψτε μου, πριν αναφερθώ στην υποχρεωτικότητα της ασφάλισης για την Ελλάδα, να κάνω μια μικρή αναφορά σε όσα συμβαίνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη Γαλλία, η ασφάλιση πυρός κατοικίας είναι υποχρεωτική για ενοικιαστές και συνιδιοκτήτες. Υποχρεωτικά προστίθεται η κάλυψη φυσικών καταστροφών. Στην Ελβετία, η ασφάλιση κατοικίας είναι υποχρεωτική. Στην Ισπανία, είναι υποχρεωτική η προσθήκη της κάλυψης φυσικών καταστροφών σε κάθε ασφαλιστήριο πυρός κατοικίας. Υποχρεωτικό χαρακτήρα έχει επίσης η ασφάλιση κατοικίας για σεισμό στη Ρουμανία και την Τουρκία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η ασφάλιση δεν είναι υποχρεωτική, η διείσδυση είναι εξαιρετικά υψηλή, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι οι πολίτες αγοράζουν σπίτι κατά κύριο λόγο με στεγαστικό δάνειο.
H καθολική ασφάλιση κτιρίων εκτιμάται ότι μπορεί να μειώσει το κόστος για τους ιδιοκτήτες και να επιτρέψει στο κράτος την ανακατεύθυνση πολύτιμων πόρων σε κρίσιμες υποδομές. Μέσα από μία καθολική κάλυψη όχι μόνο θα αίρονταν σοβαρά εμπόδια ασφάλισης σε περιοχές υψηλής τρωτότητας (π.χ. δασικές, υψηλού σεισμικού κινδύνου, κ.λπ.) αλλά λόγω των οικονομιών κλίμακας που θα δημιουργούνταν, το μέσο ετήσιο ασφάλιστρο θα μπορούσε να μειωθεί σε σχέση με το τρέχον.
Η αντιμετώπιση των περιπτώσεων κατοικιών που πιθανόν δεν θεωρούνται ασφαλιζόμενες αναδεικνύει την ανάγκη για σύμπραξη μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
– Γιατί δεν υπάρχει στους Έλληνες η κουλτούρα ιδιωτικής ασφάλισης περιουσίας όπως στο εξωτερικό;
Είναι γνωστό ότι εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας, το ποσοστό της ετήσιας ασφαλιστικής παραγωγής επί του ΑΕΠ είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη, καθώς κυμαίνεται πέριξ του 2,5%, όταν κατά μέσο όρο στη Γηραιά Ήπειρο διαμορφώνεται κοντά στο 7%.
Δυστυχώς ο μέσος Έλληνας αντιμετωπίζει την ασφάλιση ως δαπάνη/έξοδο/κόστος κι όχι ως δικλείδα ασφαλείας για το μέλλον, άρα ως επένδυση. Δεν αντιλαμβάνεται την αξία της ασφάλισης. Σαν αποτέλεσμα στερείται εν πολλοίς αυτού που ονομάζουμε “ασφαλιστική συνείδηση”.
Η ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης απαιτεί συνεργασία μεταξύ πολλών φορέων, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης, των ασφαλιστικών εταιριών και της ίδιας της κοινωνίας. Η εκπαίδευση, η ενημέρωση και η προώθηση της συνειδητοποίησης της σημασίας της ασφάλισης είναι βασικά δομικά συστατικά προς την επίτευξη την επίτευξη αυτού του στόχου.
Ένα σημαντικό μέσο ενίσχυσης για την ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης είναι η παροχή πληροφοριών στο κοινό σχετικά με τη σημασία και την αξία της ασφάλισης. Εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερωτικές εκστρατείες μπορούν να αποτελέσουν αποτελεσματικές μεθόδους πληροφόρησης, μέσω των οποίων ο κόσμος θα κατανοήσει τα οφέλη της ασφάλισης. Κυβερνητικά κίνητρα και εκπτώσεις για ατομική και οικογενειακή ασφάλιση, μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ενθαρρυντικά προκειμένου οι πολίτες να οδηγηθούν σε συμβόλαια ατομικής ασφάλισης για τους ίδιους και τα μέλη των οικογενειών τους.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες οφείλουν να είναι να είναι διαφανείς σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις των ασφαλιστικών συμβολαίων που προσφέρουν, καθώς οι ασφαλισμένοι δικαιούνται να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και τις καλύψεις που τους παρέχονται.
Τέλος, να προσθέσω ότι εκστρατείες ενημέρωσης οι οποίες αναδεικνύουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι όταν δεν είναι ασφαλισμένοι μπορούν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό με καθοριστικό τρόπο. Αντιστοίχως, η εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε σχολεία θα λειτουργήσει ως εργαλείο ανάπτυξης της “ασφαλιστικής συνείδησης” στις νέες γενιές. Τα ενημερωτικά προγράμματα έχουν άλλωστε ένα πολλαπλασιαστικό παράγοντα, καθώς τα παιδιά συνήθως μεταφέρουν στους γονείς τους τις νέες πληροφορίες στις οποίες εκτίθενται.