Τι βλέπει το Barron’s και απογειώνει τη μετοχή κατά 20%
Το εγκώμιο της Εθνικής Τράπεζας πλέκει το αμερικανικό περιοδικό Barron’s επισημαίνοντας πως η μετοχή της τράπεζας είναι σε θέση να επωφεληθεί από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, την που παράγει υγιή κερδοφορία σε Νοτιοανατολική Ευρώπη και Τουρκία.
«Αν και το ίδιο της το όνομα μπορεί να δημιουργεί άσχημους συνειρμούς (σσ θυμίζοντας Ελλάδα), εν τούτοις οι επενδυτές θα ήθελαν να βάλουν κάποια απ’ τα λεφτά τους στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος» αναφέρει στη στήλη του «International Trader».
Η τράπεζα έχει εγγράψει σημαντικές ζημιές κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά πλέον υποχωρούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και έχει επιστρέψει σε κερδοφορία, κάτι που την θέτει μπροστά σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, αναφέρει.
Η μετοχή θα μπορούσε να ενισχυθεί κατά περίπου 20% στους επόμενους 12 μήνες, σημειώνει το περιοδικό στην ηλεκτρονική του έκδοση.
Υπενθυμίζει τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, που δίνουν τιμή-στόχο στα 4,54 δολάρια από τρέχουσα τιμή στα 3,83 δολάρια για το δικαίωμα της Εθνικής που διαπραγματεύεται στη Wall Street.
Η Εθνική διαπραγματεύεται σε επίπεδα 1,2 φορές τη λογιστική της αξία, στις 26 φορές επί των εκτιμώμενων κερδών του 2014 και στις 12 φορές επί της εκτιμώμενης κερδοφορίας του 2015, σημειώνει το Barrons.
Με έτος ίδρυσης το 1841, γράφει το Barron’s, η Εθνική ελέγχει το 25% της λιανικής τραπεζικής στην Ελλάδα και το 25% των καταθέσεων. Διέγραψε την αξία πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ από ελληνικά ομόλογα που κατείχε κατά το PSI και ανακεφαλαιοποιήθηκε πέρυσι. Άντλησε αρκετά κεφάλαια απ’ τους ιδιώτες επενδυτές ώστε να αποφύγει μία πλήρη κρατικοποίηση αλλά χρειάστηκε να καλύψει άλλη μία τρύπα τον προηγούμενο μήνα αντλώντας 2,5 δισ ευρώ από νέα αύξηση κεφαλαίου μέσω της πώλησης νέων κοινών ονομαστικών μετοχών.
Η πώληση έγινε με 15% discount της τρέχουσας τιμής και μείωσε το μερίδιο του κράτους απ’ το 84% στο 57%.
Όπως σημειώνει το περιοδικό, μετά την κεφαλαιακή “ένεση” το Core Tier 1 της τράπεζας με βάση την “Βασιλεία ΙΙΙ” προσδιορίζεται στο 11,7%, ένα “πολύ αξιόλογο επίπεδο το οποίο είναι ίδιο με αυτό των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών”. Τα μετρητά επίσης δίνουν στην τράπεζα την ικανότητα να αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου.
Η προληπτική προσέγγιση της τράπεζας είναι χαρακτηριστική των επιθετικών κινήσεων που έχει κάνει η διοίκηση για να καθαρίσει τον ισολογισμό. Με τη βοήθεια πωλήσεων και μείωσης των λειτουργικών εξόδων – μειωμένων κατά 25% σε σχέση με το 2009 – η Εθνική γύρισε σε κερδοφορία το 2013. Κέρδισε 57 σεντς ανά ADR πέρυσι και μετά τη νέα έκδοση προβλέπεται να κερδίσει 15 σεντς ανά ADR φέτος και 31 σεντς το 2015.
Σύμφωνα με το Barron’s, η Εθνική έχει και άλλα ισχυρά σημεία. Η Finansbank, της οποίας το 99% κατέχει η Εθνική, συνεισφέρει πολλά στον όμιλο. Είναι η δεύτερη πιο ισχυρή κεφαλαιακά τράπεζα της Τουρκίας αλλά και “αγελάδα” που παράγει μετρητά για την ελληνική μητρικά. Η Εθνική είχε καθαρά κέρδη 181 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο, εκ τω οποίων τα 63 εκατ. ευρώ αναλογούσαν στην Finansbank. Αυτό αντικατοπτρίζει ένα αξιόπιστο επίτευγμα την ώρα που οι αναδυόμενες αγορές δεν προτιμώνται και στην Τουρκία υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα και αυξημένα επιτόκια.
Όπως γράφει το περιοδικό πιθανόν αργότερα η Εθνική να πουλήσει ένα μειοψηφικό μερίδιο της Finansbank προκειμένου να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση ακόμα περισσότερο. Και έλλειψη αγοραστών για ποιοτικά τραπεζικά στοιχεία απ’ την Τουρκία δεν υπάρχει. Ωστόσο η Εθνική θα ήταν σοφό να συμπεριλάβει μία ρήτρα που θα της επιτρέπει να επαναγοράσει αυτό το μερίδιο στο μέλλον.
Την ίδια ώρα το βιβλίο δανείων της τράπεζας συνεχίζει να βελτιώνεται. Οι προβλέψεις ύψους 362 εκατ. ευρώ είναι μικρότερες κατά 15% σε σχέση με πέρυσι. Και καθώς η ελληνική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει αυτές οι προβλέψεις θα υποχωρήσουν και άλλο, εκτιμά το Barron’s.
«Οι καταθέσεις αυξάνονται και η σχέση δάνεια προς καταθέσεις είναι στο 93%, μειώνοντας έτσι την εξάρτηση απ’ τη χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος. Η Εθνική δείχνει να είναι σε ισχυρή θέση».