Ο Άρειος Πάγος αναμένεται να δικαιώσει 120. 000 εργαζομένους των stage
Δημοσιονομική βόμβα αναμένεται να προκαλέσει απόφαση του Αρείου Πάγου η οποία θα δικαιώσει χιλιάδες εργαζόμενους των stage αναγνωρίζοντας τους την εξαρτημένη δουλειά πλήρους απασχόλησης.
Πιο συγκεκριμένα 120.000 οι εργαζόμενοι με προγράμματα stage που δεν τους καταβλήθηκαν (πληρώνονταν με μισθό μαθητείας 500 ευρώ , χωρίς ασφάλιση ενώ το δικαστήριο λέει πως δικαιούνταν κανονικό μισθό, δώρα, κλπ) δημιουργεί ένα ακόμη πονοκέφαλο στην κυβέρνηση. Το θέμα είναι πιο σοβαρό αν αναλογιστεί κανείς πως η απόφαση δικαίωσης των stage , δεν είναι αυτή τη φορά επιπέδου Πρωτοδικείου αλλά Αρείου Πάγου.
Δεκτοί οι ισχυρισμοί των εργαζομένων
Άλλωστε η περίπτωση με την οποία ασχολήθηκε το Β Τμήμα του Αρείου Πάγου, κάνει δεκτούς τους σχετικούς ισχυρισμούς των εργαζομένων στα stage , τους οποίους είχε απορρίψει το Μονομελές Πρωτοδικείο, αναιρεί την αντίθετη απόφαση και στη στέλνει στο ίδιο δικαστήριο, το οποίο με άλλη σύνθεση θα πρέπει να την κρίνει εκ νέου. Εξέλιξη που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.
Η απόφαση
Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που αποκαλύπτει η εφημερίδα “Ελευθεροτυπία”, αναγνωρίζει ότι οι συμβάσεις stage δεν αφορούσαν ούτε εργασιακή εμπειρία ούτε μαθητεία, αλλά σε πολλές περιπτώσεις υπέκρυπταν εξαρτημένη εργασία με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου. H απόφαση δεν θέτει θέμα επαναπρόσληψης, αλλά αναγνωρίζεται ότι θα έπρεπε να αμείβονται με μισθό αντίστοιχο των τακτικών υπαλλήλων των ίδιων θέσεων σε δήμους, περιφέρειες και δημόσιες υπηρεσίες.
Η απόφαση 885/14 με εισηγητή τον αρεοπαγίτη Δημ. Μουστάκα, αναγνωρίζεται πως δεν πρόκειται περί συμβάσεων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, όπως υποστήριζαν ο ΟΑΕΔ και το υπουργείο Εργασίας, που δικαιολογούσαν τις προσλήψεις με το σκεπτικό ότι οι απασχολούμενοι θα αποκτούσαν προσόντα για τη μετέπειτα εξέλιξη στην εργασία τους.
Δεν αναγνωρίζεται επίσης ότι πρόκειται για συμβάσεις μαθητείας, δηλαδή εξοικείωσης του συμβασιούχου με τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δημοσίου, απορρίπτοντας και τον ισχυρισμό περί παροχής κατάρτισης.
Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου ανοίγει ο δρόμος για να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι σε προγράμματα stage τη διαφορά του δικού τους μισθού έναντι των τακτικών υπαλλήλων της ίδιας θέσης, χωρίς ωστόσο να τίθεται ζήτημα επαναπρόσληψής τους. Για παράδειγμα, 13ο και 14ο μισθό, επιδόματα, οδοιπορικά, οικειοθελείς παροχές.
Με δεδομένο ότι οι μισθοί τους ήταν της τάξης των 500 ευρώ, πλέον μπορούν να διεκδικήσουν τη διαφορά, ενώ τίθεται και ζήτημα αναγνώρισης των ημερών εργασίας στο ΙΚΑ, καθώς δεν πρόκειται για περίοδο μαθητείας αλλά για σχέση εξαρτημένης εργασίας.
Α. Μητρόπουλος: Σημαντική απόφαση
Σημαντική, χαρακτήρισε την απόφαση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος. Μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο “ΒΗΜΑ FM”, ο κ. Μητρόπουλος υποστήριξε πως “επαναβεβαιώνει ο Άρειος Πάγος τα κριτήρια ερμηνείας των εργασιακών σχέσεων.
Η παραγραφή είναι η “μεγάλη”, η πενταετής και όχι το τρίμηνο που ισχύει όταν απολύεται κάποιος. Όταν ζητάς την επαναπρόσληψη ή να κριθεί άκυρη η απόλυσή σου, έχεις μια τρίμηνη προθεσμία. Αλλά τώρα, όταν ζητάς δεδουλευμένες αποδοχές σε σύγκριση με μια άλλη εργασιακή σχέση, η παραγραφή είναι η “μεγάλη”, η πενταετής.