Το συνέδριο «Πολιτικές για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία στο μέλλον» πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕE, σήμερα 16 και αύριο 17 Ιουνίου 2014 στο συνεδριακό χώρο του Ζαππείου.
Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο Έλληνας υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, επεσήμανε πως τα στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά: Κάθε χρόνο πάνω από 4.000 εργαζόμενοι πεθαίνουν λόγω ατυχημάτων που συμβαίνουν στην εργασία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πάνω από τρία εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν ένα σοβαρό ατύχημα στην εργασία τους που έχει ως αποτέλεσμα την απουσία τους από αυτήν για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ημερών.
Παράλληλα, το 24,2 % των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύουν ότι η υγεία και η ασφάλειά τους βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της εργασίας τους, ενώ το 25 % δήλωσε ότι η εργασία είχε σημαντική αρνητική επίπτωση στην υγεία τους.
Εκτός από ανθρώπινο πόνο, το κόστος από τις επαγγελματικές ασθένειες και τα εργατικά ατυχήματα είναι απαράδεκτα υψηλό, με άμεση αρνητική επίπτωση στις δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και μετρήσιμες απώλειες στην παραγωγικότητα.
Στο 4% του παγκόσμιου ΑΕΠ
Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας υπολογίζει τα άμεσα και έμμεσα οικονομικά κόστη λόγω εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών στο 4% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Από την άλλη πλευρά, στην Ελλάδα και παρότι δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα στοιχεία, μελέτες υπολογίζουν το άμεσο κόστος των εργατικών ατυχημάτων σε επίπεδο πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως, χωρίς να προσμετρώνται δαπάνες περίθαλψης και επιδόματα μόνιμης ανικανότητας.
Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, η επένδυση στην Ασφάλεια και την Υγεία της Εργασίας, είναι και οικονομικά αποδοτική. Πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι συγκεκριμένες επενδύσεις αποφέρουν κατά μέσο όρο 2,2 φορές τους πόρους που διατέθηκαν.
Δηλαδή εάν η πολιτεία και οι εργοδότες αφιερώσουν π.χ. 100 ευρώ σε ενέργειες πρόληψης κινδύνων και βελτίωσης των συνθηκών ασφάλειας, οι «επιστροφές» στην κοινωνία και η εξοικονόμηση κόστους λόγω αποτροπής ατυχημάτων και αύξησης της παραγωγικότητας ανέρχονται στα 220 ευρώ.
Οι τρεις προκλήσεις
Ο κ. Βρούτσης έθεσε τρεις μείζονες προκλήσεις για την περίοδο 2014-2020:
Πρώτον, τη βελτίωση της εφαρμογής των κανόνων για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, κυρίως με την αναβάθμιση της ικανότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων να εφαρμόζουν αποτελεσματικές και αποδοτικές στρατηγικές πρόληψης κινδύνου.
Δεύτερον, τη βελτίωση στην πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών, αντιμετωπίζοντας τόσο τους υφιστάμενους όσο και νέους, αναδυόμενους κινδύνους.
Τρίτον, την εκτίμηση στις πολιτικές για την γήρανση του εργατικού δυναμικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.