Δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος 16 ατόμων (πέντε γυναικών και 11 αντρών) σχηματίστηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας για εικονικές ασφαλίσεις εργαζομένων σε εταιρείες-«βιτρίνες».
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της απάτης κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια, της νομοθεσίας περί καταχραστών του Δημοσίου και της νομοθεσίας περί επιβολής κυρώσεων κατά των καθυστερούντων την καταβολή και την απόδοση εισφορών σε Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφαλίσεως.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «η ταυτοποίηση της εγκληματικής δράσης των προαναφερόμενων ατόμων αποτελεί αποτέλεσμα πολύμηνης, συστηματικής και μεθοδικής έρευνας της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της οποίας αξιοποιήθηκαν κατάλληλα και διασταυρώθηκαν στοιχεία και υλικό που συλλέχθηκε από αρχεία δημοσίων υπηρεσιών».
Δώδεκα επιχειρήσεις
Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι εμπλεκόμενοι «από το 2005 ως το 2012, είχαν συστήσει και λειτουργούσαν πάνω από δώδεκα επιχειρήσεις-“βιτρίνες”, οι οποίες μέσω ενός δαιδαλώδους δικτύου αλληλοεπικάλυψής τους, δραστηριοποιούνταν σε εικονικές ασφαλίσεις του προσωπικού τους αλλά και του προσωπικού άλλων επιχειρήσεων».
Με τη μεθοδολογία αυτή, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., «απαλλάσσονταν οι πραγματικοί εργοδότες, τόσο από την υποχρέωση ασφάλισης των εργαζομένων τους στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ), όσο και από την καταβολή των ανάλογων εισφορών σε άλλους φορείς του Δημοσίου (ΔΟΥ κτλ.)».
Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργούνται υπέρογκα χρέη από τη μη απόδοση των κάθε είδους εισφορών και οικονομικών υποχρεώσεων των επίμαχων επιχειρήσεων. Παράλληλα, σημειώνεται στην ανακοίνωση, «οι πραγματικοί εργοδότες των εργαζομένων, είχαν σημαντικό περιουσιακό όφελος που προέκυπτε από τη δόλια απαλλαγή τους από την υποχρέωση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για το προσωπικό που οι ίδιοι απασχολούσαν».
Μόνο 13 μήνες πραγματική ασφάλιση για 7 χρόνια στην ίδια θέση
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ότι «υπάλληλος σε μία από τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, αν και εργαζόταν ανελλιπώς από το έτος 2003 έως και το 2010, ασφαλίσθηκε πραγματικά μόνο για έξι μήνες το 2006 και επτά το 2012, ενώ για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα, φερόταν εικονικά ασφαλισμένος διαδοχικά στις εταιρείες-“μαϊμού”».
Καθοριστικό ρόλο, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στην εγκληματική δραστηριότητα των εικονικών επιχειρήσεων, είχαν οι λογιστές τους, οι οποίοι σε συνεργασία με τους εργοδότες και τους επιχειρηματίες των πραγματικών επιχειρήσεων, προέβαιναν στις επίμαχες εικονικές ασφαλίσεις του προσωπικού, αποκομίζοντας και αυτοί επιμέρους ποσοστό από το συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος.
Διαχειριστές
Επιπλέον στις εικονικές επιχειρήσεις, εμφανίζονταν ως διαχειριστές και κατ’ επέκταση νομικώς υπεύθυνοι για τη μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ, υπερήλικα ή καταζητούμενα άτομα, όπως ένας από τους κατηγορουμένους, 38χρονος υπήκοος Κύπρου, που τυγχάνει αγνώστου διαμονής και εκκρεμούν σε βάρος του σωρεία ενταλμάτων σύλληψης και καταδικαστικών αποφάσεων, για οικονομικού χαρακτήρα αδικήματα.
Σημειώνεται στην ανακοίνωση ότι, για τον εντοπισμό των παράνομων εικονικών ασφαλίσεων, εξειδικευμένοι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, πραγματοποίησαν στοχευμένες και πολύπλοκές διαδικτυακές αναζητήσεις, με στόχο τον εντοπισμό ηλεκτρονικών ιχνών των πιστοποιημένων χρηστών, που υπέβαλλαν για λογαριασμό των εταιρειών, τις επίμαχες αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΙΚΑ.
Ηλεκτρονικές ταυτότητες
Όπως προέκυψε από την εξέλιξη της έρευνας, ένας από τους κατηγορουμένους, ο 48χρονος, είχε υποβάλει αναλυτική περιοδική δήλωση στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΙΚΑ για λογαριασμό των εμπλεκομένων επιχειρήσεων χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές ταυτότητες (IP) που επίσης είχε χρησιμοποιήσει κατά παρελθόν και συγκεκριμένα το έτος 2009, όπου και είχε κατηγορηθεί για την συμμετοχή του σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε απάτες και κατάχρηση δημοσίου χρήματος.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του βρέθηκε και κατασχέθηκε, σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή, «από τα ψηφιακά αρχεία του οποίου, διαπιστώθηκε η σύνδεσή του με τις εμπλεκόμενες εικονικές επιχειρήσεις, καθώς επίσης και μεγάλος αριθμός εγγράφων που πιστοποιούν την παράνομη δράση του».
Σε κατάσταση της πτώχευσης
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τέσσερις από τις επίμαχες εταιρείες-«βιτρίνες» το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα από το 2005 μέχρι το 2012, παρόλο που υπέβαλλαν αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις στο ΙΚΑ για πλήθος εργαζομένων, η μία βρισκόταν σε κατάσταση πτώχευσης, η δεύτερη δεν είχε υποβάλει εκκαθαριστικές δηλώσεις Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και περιοδικές δηλώσεις από το 2010 και μετά, η τρίτη δεν είχε υποβάλει εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ από το 2006 και η τέταρτη δεν είχε υποβάλει εκκαθαριστικές δηλώσεις Φόρου Εισοδήματος Αξίας από το 2008.
Οι μέχρι στιγμής διαπιστωθείσες οφειλές των «εικονικών» επιχειρήσεων ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ. Πιο αναλυτικά, οι οφειλές στο ΙΚΑ από τη μη απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών, ανέρχονται τουλάχιστον στο ποσό των 5.200.000 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες οφειλές, που αφορούν σε Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), Κώδικα Βιβλίων Στοιχείων (ΚΩΣ), φόρο εισοδήματος κτλ., ανέρχονται τουλάχιστον στα 5.000.000 ευρώ.
Εκτιμάται ότι οι πραγματικές οφειλές και το μέγεθος της εισφοροδιαφυγής των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, καθώς αναμένεται να ολοκληρωθεί ο εκτενής έλεγχος όλων των σχετικών παραστατικών, που βρίσκεται σε εξέλιξη.