Η δραστηριότητα στα εργοστάσια της ευρωζώνης σημείωσε νέα πτώση τον Ιούνιο, καθώς η ζήτηση υποχώρησε με αυξημένο ρυθμό παρά τις μειώσεις τιμών, σύμφωνα με τα στοιχεία των δεικτών PMI.
Ο τελικός δείκτης υπευθύνων παραγγελιών (PMI) της S&P Global υποχώρησε στις 45,8 μονάδες τον Ιούνιο, από τις 47,3 του Μαΐου, αν και ελαφρώς υψηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση για 45,6.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε τιμή κάτω από τις 50 μονάδες υποδεικνύει συρρίκνωση, και η σημερινή μέτρηση σηματοδοτεί τον 27ο συνεχόμενο μήνα υποχώρησης για τον μεταποιητικό τομέα της ευρωζώνης.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της HCOB, Σίρους Ντέλα Ρούμπια, δήλωσε πως “οι δείκτες PMI για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, εκτός Ιταλίας, έδειξαν επιδείνωση τον Ιούνιο”, ωστόσο, “πρόκειται για κάτι που το βλέπουμε περισσότερο ως προσωρινό πλήγμα παρά ως ένδειξη παρατεταμένης ύφεσης”.
Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία από άλλα μέρη του κόσμου, καθώς οι αντίστοιχοι δείκτες στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Ινδία παρουσίασαν άνοδο τον Ιούνιο. “Αυτή η παγκόσμια ανάκαμψη προσφέρει κάποια υποστήριξη στους παραγωγούς της ευρωζώνης”, σημείωσε ο κ. Ντέλα Ρούμπια.
Παρά τις μειώσεις τιμών που πραγματοποίησαν τα εργοστάσια για 14ο συνεχόμενο μήνα, ο δείκτης νέων παραγγελιών κατέγραψε άνοδο στις 44,4 μονάδες από τις 47,3 του Μαΐου.
Συνολικά, τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι ο μεταποιητικός τομέας της ευρωζώνης παραμένει σε δύσκολη θέση, αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σταθεροποίησης.