Δύο χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας των Κέντρων Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας σε έξι πόλεις στην Ελλάδα, με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, τα Παιδικά Χωριά SOS παρουσίασαν σήμερα τα αποτελέσματα των Κέντρων Στήριξης και τις νέες ανάγκες που έχει δημιουργήσει η συνεχιζόμενη κρίση και στο χώρο της εκπαίδευσης.
Μόνο κατά τον τελευταίο χρόνο σημειώθηκε 53% αύξηση του αριθμού των οικογενειών που εξυπηρετήθηκαν στα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας. Αναλυτικά, μέχρι σήμερα 1.396 γονείς έχουν λάβει συμβουλευτική υποστήριξη, 325 γονείς και 298 ανήλικα παιδιά ψυχολογική υποστήριξη, και 121 παιδιά έχουν υποβληθεί σε λογοθεραπεία. Επίσης, 363 παιδιά έχουν λάβει μαθησιακή στήριξη και 410 παιδιά ηλικίας από 5 έως 15 ετών έχουν συμμετάσχει σε δράσεις δημιουργικής απασχόλησης.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία τα Παιδικά Χωριά SOS στρέφουν την προσοχή τους στις εκπαιδευτικές ανάγκες που αναδεικνύονται λόγω της κρίσης, δίνοντας έμφαση στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας, τα οποία αποτελούν προέκταση των Κέντρων Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας.
Κύριος στόχος των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας είναι να προσφέρουν στα παιδιά μαθησιακή υποστήριξη για την κάλυψη των απαιτήσεων του καθημερινού τους σχολικού προγράμματος, καθώς και δημιουργική απασχόληση, με δράσεις προσαρμοσμένες στα δεδομένα κάθε ηλικιακής ομάδας.
Ταυτόχρονα, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας παρέχουν στους γονείς ουσιαστική στήριξη στην εκπλήρωση του γονεϊκού τους ρόλου μέσω συμβουλευτικής, καθώς και στην εύρεση εργασίας, εξασφαλίζοντας για εκείνους σημαντικό «ωφέλιμο» χρόνο.
Τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας ξεκίνησαν να λειτουργούν πιλοτικά τον περασμένο Μάρτιο, στη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη, με την υποστήριξη της Henkel, με στόχο να επεκταθούν στην Αθήνα με τη νέα σχολική χρονιά.
Στα Κέντρα συμμετέχουν παιδιά 8 – 15 ετών, που προέρχονται από οικογένειες που κατοικούν σε όμορες περιοχές των αντίστοιχων Κέντρων Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας και ανήκουν στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.
Επίσης, κοινωνικά κριτήρια, όπως η οικογενειακή κατάσταση – μονογονεϊκές, πολύτεκνες οικογένειες, γονείς με σοβαρή σωματική αναπηρία, κτλ – συνυπολογίζονται στην επιλογή ή τη σειρά προτεραιότητας για ένταξη στο πρόγραμμα.
Δράση Κέντρων Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας
Το πρώτο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας ξεκίνησε στην Αθήνα, στην περιοχή της Κυψέλης, και σήμερα με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο συνολικά έξι Κέντρων Στήριξης που λειτουργούν, εκτός από την Αθήνα, σε άλλες πέντε πόλεις και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, το Ηράκλειο, την Καλαμάτα και την Κομοτηνή.
Οι οικογένειες εντάσσονται στα Κέντρα Στήριξης μετά από λεπτομερή έλεγχο της οικονομικής κατάστασης, στην οποία βρίσκεται κάθε οικογένεια, από τους αρμοδίους του προγράμματος.
Στα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας γονείς και παιδιά λαμβάνουν δωρεάν ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες στην κατεύθυνση της πρόληψης (ανίχνευσης) καταστάσεων, στις οποίες τα παιδιά λειτουργούν σε δυσμενείς συνθήκες ανάπτυξης, αλλά και δωρεάν υπηρεσίες θεραπευτικού χαρακτήρα, που αφορούν στη διάγνωση και τη θεραπεία προβλημάτων παιδιών με δυσκολίες, όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση ή μαθησιακές δυσκολίες.
Τα τελευταία δύο χρόνια η δράση των Κέντρων Στήριξης έχει επεκταθεί και στην παροχή υλικής βοήθειας, καλύπτοντας τις ανάγκες περισσότερων από 4.000 παιδιών και ενηλίκων.
Σημαντική ήταν και είναι η συμβολή σε αυτή την υλική βοήθεια για το 2013 και 2014 της Ελληνικής Πρωτοβουλίας – The Hellenic Initiative, της ING, της Τράπεζα Πειραιώς, της HSBC, της Vodafone, της Desserta, της Misko, της Procter & Gamble και των εργαζομένων τους, ομογενών από τον Καναδά και τη Γερμανία, καθώς και πολλών σχολείων. Ενδεικτικά, τα τελευταία δύο χρόνια, δόθηκαν περισσότερα από:
– 170.000 κουτιά γάλα
– 54.000 λίτρα λάδι
– 150 τόνοι κατεψυγμένα προϊόντα
– 85 τόνοι ζυμαρικά
– 11.000 τροφές για μωρά
– 20 τόνοι είδη ρουχισμού
Εξίσου σημαντική είναι η συμβολή της Johnson & Johnson, με δωρεά της οποίας καλύπτονται θεραπευτικές ανάγκες (οδοντιατρικές, οφθαλμολογικές, παθολογικές) 500 παιδιών.
Με γνώμονα τη μεγάλη ανεργία και ύφεση, κρίνεται απαραίτητη η λειτουργία των έξι Κέντρων Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας τουλάχιστον μέχρι το 2016, με προσπάθεια αύξησης των δυνατοτήτων τους για υποστήριξη περισσότερων οικογενειών, αλλά συγχρόνως και η δημιουργία ενός ακόμα Κέντρου Στήριξης στον Πειραιά.