Για πρώτη φορά καλούνται να αξιολογηθούν οι «εκλεκτοί» βουλευτών, υπουργών και πολιτικών κομμάτων, που, ενώ προσλήφθηκαν για την κάλυψη πάγιων αναγκών των δημοσίων υπηρεσιών, τελικά αποσπάστηκαν σε άλλες, πολλές φορές εντελώς άσχετες προς τα τυπικά προσόντα τους θέσεις.
Η ειδικών προνομίων αυτή «ελίτ» αριθμεί περί τα 2.000 άτομα, και παρά τις απίστευτες μισθολογικές περικοπές στο Δημόσιο ακόμη συνεχίζει να απολαύει κάποιων πλεονεκτημάτων σε σ΄χεση με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους. Μάλιστα οι 1.640 που έχουν αποσπαστεί σε βουλευτές και ευρωβουλευτές, στα γραφεία του προέδρου και του αντιπροέδρου της Βουλής, καθώς και στα κόμματα, θα αξιολογηθούν για πρώτη φορά, αφού μέχρι σήμερα εξαιρούνταν από τη διαδικασία της ετήσιας αξιολόγησης.
«Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει»
Η αξιολόγηση από τους προϊσταμένους που τους έχουν επιλέξει για να υπηρετήσουν σε αυτές τις θέσεις αποτελεί ένα… κενό στη διαδικασία αξιολόγησης αλλά σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μπορεί να καλυφθεί μόνο με τους άμεσους προϊσταμένους, δηλαδή τους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές.
Παράλληλα, το υπουργείο υποστηρίζει ότι ασφαλιστικές δικλίδες θέτει η διαδικασία της ποσόστωσης που ισχύει και για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους, δηλαδή θα μπορούν να λάβουν 9-10 έως και το 25% των εργαζομένων στη διεύθυνση, 7-8 έως και το 60% και το υπόλοιπο 15% υποχρεωτικά θα βαθμολογηθεί με βαθμούς από 1-6. Σύμφωνα με υπολογισμούς οι αποσπασμένοι φτάνουν τους 1.998 εκ των οποίων οι 426 είναι στα κόμματα. Συγκεκριμένα, με βάση τα ποσοστά των εκλογών του Ιουνίου του 2012 η ΝΔ διαθέτει 90 αποσπασμένους, ο ΣΥΡΙΖΑ 84, το ΠΑΣΟΚ 66, οι ΑΝΕΛ 48 και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 47, η ΔΗΜΑΡ με 46 και το ΚΚΕ με 45 αποσπασμένους.
Οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές που συνολικά είναι 321 μπορούν να απασχολήσουν από 3 έως 4 αποσπασμένους υπαλλήλους. Εκτιμάται ότι στα γραφεία των βουλευτών και ευρωβουλευτών για γραμματειακή υποστήριξη απασχολούνται 1.184 αποσπασμένοι και 30 σε άλλες υπηρεσίες της Βουλής (γραφεία προέδρου και αντιπροέδρου καθώς και στις κοινοβουλευτικές ομάδες). Συνολικά αριθμούν 1.640 υπαλλήλους, που θα αξιολογηθούν για πρώτη φορά.
Στην κυβέρνηση, στα γραφεία των υπουργών, των υφυπουργών και των γενικών γραμματέων εργάζονται περίπου 369 αποσπασμένοι υπάλληλοι οι οποίοι όμως αξιολογούνταν και στο παρελθόν.
Πρόταση Μητσοτάκη
Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημειώνει επίσης ότι η αξιολόγηση δεν θα προσμετράται στην υπηρεσιακή τους εξέλιξη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε χθες σε δημόσιο διάλογο την πρόταση να καταργηθούν οι θέσεις αποσπασμένων και να μπορούν να απασχοληθούν στα γραφεία μέχρι τρεις μετακλητοί υπάλληλοι.
Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσε προβληματισμό σε στελέχη της δημόσιας διοίκησης που υποστηρίζουν ότι με τους μετακλητούς αυξάνεται το κόστος αμοιβών αφού οι αποσπασμένοι πληρώνονται από τις υπηρεσίες τους.
Χωρίς αξιολόγηση παραμένουν όμως όσοι έχουν συνδικαλιστική άδεια, όπως τα μέλη της ΑΔΕΔΥ και των ομοσπονδιών, για τους οποίους δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο όπως αναφέρουν συνδικαλιστικοί κύκλοι.