Το χαρτοφυλάκιο μακροχρόνιων προγραμμάτων υγείας της Εθνικής Ασφαλιστικής παρουσίασε ζημιές ύψους 85,4 εκατομμυρίων ευρώ το 2023, θέτοντας σε κίνδυνο την ενεργοποίηση ρήτρας αποζημίωσης από την Εθνική Τράπεζα σε περίπτωση που απαιτηθούν πρόσθετα αποθεματικά.
Η ζημία οφείλεται σε δύο κύριους παράγοντες:
- Αύξηση της συχνότητας και του ύψους των ζημιών: Η συχνότητα και το ύψος των αποζημιώσεων στο χαρτοφυλάκιο υγείας αυξήθηκαν σημαντικά, πιθανά λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της αυξημένης χρήσης ιατρικών υπηρεσιών.
- Μετάβαση στο IFRS 17: Η υιοθέτηση του λογιστικού προτύπου IFRS 17 από 1/1/2023 επηρέασε τον τρόπο αποτίμησης των μακροχρόνιων προγραμμάτων υγείας, οδηγώντας σε υψηλότερες αποθέσεις και άρα ζημιές.
Συνολικά, οι δαπάνες υπηρεσιών ασφάλισης του ομίλου εκτινάχθηκαν στα 650,5 εκατομμύρια ευρώ το 2023, από 353,8 εκατομμύρια ευρώ το 2022.
Παράλληλα, οι ζημιές από το αποτέλεσμα υπηρεσιών ασφάλισης προ αντασφάλισης ανήλθαν στα 129,6 εκατομμύρια ευρώ σε επίπεδο μητρικής και 125 εκατομμύρια ευρώ σε επίπεδο ομίλου.
Παρόλο που τα επενδυτικά έσοδα αυξήθηκαν (109,8 εκατομμύρια ευρώ σε επίπεδο εταιρείας, 115,8 εκατομμύρια ευρώ σε επίπεδο ομίλου), η Εθνική Ασφαλιστική έκλεισε τη χρήση με ζημιά προ φόρων 38,4 εκατομμυρίων ευρώ και ο όμιλος με ζημιά προ φόρων 36,12 εκατομμυρίων ευρώ.
Προστίθενται και μη επαναλαμβανόμενα έξοδα ύψους 39 εκατομμυρίων ευρώ, που σχετίζονται με δαπάνες μετασχηματισμού (νέα συστήματα πληροφορικής, συμβουλευτικές υπηρεσίες, κόστος εθελουσίας εξόδου κ.α.).
Πληρωμές ΕΤΕ για παλαιά συμβόλαια υγείας: Τι ισχύει
Σύμφωνα με τη σύμβαση εξαγοράς του 90,01% της Εθνικής Ασφαλιστικής από την CVC Capital Partners, η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) αναλαμβάνει μέρος του κόστους για τυχόν πρόσθετες ασφαλιστικές απαιτήσεις που προκύπτουν από παλαιά προγράμματα υγείας.
Αυτό αφορά συγκεκριμένα:
- Προγράμματα υγείας ισόβιας διάρκειας: Για τα προγράμματα αυτά, όπου δεν υπάρχει δυνατότητα αναπροσαρμογής ασφαλίστρων ή η δυνατότητα είναι περιορισμένη, η ΕΤΕ καλύπτει τυχόν ζημιές που προκύπτουν από υποεκτίμηση του ασφαλιστικού κινδύνου.
- Αποζημίωση CVC: Η ΕΤΕ δεσμεύεται να αποζημιώσει την CVC για τυχόν επιδείνωση των ασφαλιστικών απαιτήσεων, έως ένα προκαθορισμένο όριο. Το όριο αυτό ισχύει για χρονικό διάστημα 5 έως 10 ετών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής και αφορά μόνο ταμειακές ροές που υπερβαίνουν τους συμφωνηθέντες στόχους.
Επιπλέον, έχει θεσπιστεί μηχανισμός κατανομής κινδύνου σύμφωνα με τον οποίο η CVC ( Ethniki Holdings) συμμετέχει στον ανωτέρω κίνδυνο με ποσοστό 22,5% και η Εθνική Τράπεζα με 77,5%,καθώς και προσαρμογές σε περίπτωση αποκλινουσών αυξήσεων νοσηλίων.