Η κυβέρνηση προωθεί σημαντικές αλλαγές στις δημόσιες επιχειρήσεις (ΔΕΚΟ) που τελούν υπό την εποπτεία του Υπερταμείου, υιοθετώντας το μοντέλο που εφαρμόστηκε με επιτυχία στην ΔΕΗ.
Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, στόχος είναι η εξυγίανση και ο εκσυγχρονισμός των ΔΕΚΟ, με στροφή προς την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κατάλογο που δόθηκε στη δημοσιότητα οι αλλαγές αφορούν στις εξής εταιρείες:
- Ελληνικά Ταχυδρομεία (και η 100% θυγατρική τους: ΕΛΤΑ Courier).
- ΔΕΘ-Helexpo.
- Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ).
- Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ).
- ΓΑΙΑΟΣΕ.
- Ελληνικές Αλυκές.
- Ανώνυμος Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ).
- Όμιλος ΟΑΣΑ Συγκοινωνίες Αθηνών (ΟΑΣΑ και οι 100% θυγατρικές του: Οδικές Συγκοινωνίες – ΟΣΥ και Σταθερές Συγκοινωνίες – ΣΤΑΣΥ).
Το κείμενο του σχεδίου νόμου έχει αναρτηθεί στη διεύθυνση http://www.opengov.gr/minfin/?p=12779 και η διαδικασία της διαβούλευσης θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 23 Ιουλίου.
Το νομοσχέδιο προβλέπει κι άλλες ρυθμίσεις και βασικός λόγος, όπως λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι, είναι πως είναι εντελώς γραφειοκρατική και αποτρεπτική για την θυγατρικές εταιρείες του Υπερταμείου, η διαδικασία των προσλήψεων, με αποτέλεσμα να μένουν εκτός ικανότατα στελέχη από την αγορά. H διάρκεια της θητείας των στελεχών, γενικών διευθυντών και διευθυντών με τις νέες ρυθμίσεις αυξάνεται από 3ετής σε 4ετή με δυνατότητα ανανέωσης μία φορά.