Στα κάγκελα βρίσκονται 1,2 εκατομμύρια μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω των επιστροφών των επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος που δόθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης. Τελικά αυτά τα χρήματα δεν… εκταμιεύθηκαν από τις Βρυξέλλες.
Το θέμα έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων και των εκπροσώπων των επιχειρήσεων, οι οποίοι κάνουν λόγο για «ανήθικες πρακτικές», που θα προκαλέσουν μεγάλο πρόβλημα σε μεγάλο αριθμό των επιχειρήσεων αυτών.
Συνολικά οι επιχειρήσεις καλούνται να επιστρέψουν 800 εκατομμύρια ευρώ για την κατανάλωση του ρεύματος κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, εκείνης της εποχής, ενώ οι επιδοτήσεις αφορούν στην περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2022 έως τον Οκτώβριο του 2024. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι επιδοτήσεις τελικά «κόπηκαν» από τις Βρυξέλλες.
Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες επιχειρήσεις καλούνται να καταβάλλουν μεγάλα ποσά, σε μια περίοδο που η τιμή του ρεύματος είναι ούτως ή άλλως αυξημένη.
Μάλιστα, η κοινή υπουργική απόφαση, με υπογραφές των υπουργών Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, που εκδόθηκε, δίνει τη δυνατότητα στους προμηθευτές να εκδώσουν «ανακεφαλαιωτικούς» λογαριασμούς για τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν. Οι πρώτοι λογαριασμοί άρχισαν ήδη να φτάνουν στους επιχειρηματίες.
Ωστόσο, ο Θόδωρος Σκυλακάκης σε σημερινές δηλώσεις του στον Real FM αναφέρει ότι τα ποσά που ζητούν οι πάροχοι είναι κάτω από 2 εκατ. ευρώ σε κάτω από 3.000 επιχειρήσεις.
Αντιδράσεις από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Γ. Χατζηθεοδοσίου, αυτές τις ημέρες φτάνουν στο Επιμελητήριο παράπονα επαγγελματιών που επιβαρύνονται με μεγάλα ποσά για ηλεκτρικό ρεύμα που είχαν καταναλώσει την περίοδο 2022 – 2023.
Σημειώνεται ότι η μέση επιβάρυνση που προκύπτει ξεπερνά τα 600 ευρώ, μπορεί ωστόσο να είναι και μεγαλύτερη ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης. “Υπάρχουν περιπτώσεις μελών μας που καλούνται να πληρώσουν σε παρόχους εκατοντάδες ευρώ και μάλιστα μέσα σε διάστημα λίγων ημερών. Όπως μάθαμε, πρόκειται για ποσά που είχαν καταχωρηθεί εκείνη την περίοδο ως κρατική επιδότηση. Μόνο που τελικά δεν εγκρίθηκε ποτέ η καταβολή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και πλέον, μετά από πρόσφατη υπουργική απόφαση, οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία είσπραξης αυτών των ποσών” ανέφερε ο κ. Χατζηθεοδοσίου. Ο ίδιος θέτει μια σειρά από ερωτήματα και εύλογες απορίες: – Όλοι αυτοί οι σημερινοί οφειλέτες είχαν ενημερωθεί με όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι αυτά τα ποσά θα γίνουν απαιτητά; – Το ίδιο το κράτος δεν φρόντισε για τη μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω επιδότησης; – Πόσο ηθικό είναι να ζητείται από έναν επαγγελματία να εξοφλήσει μέσα σε διάστημα λίγων ημερών -υπάρχουν σχετικοί λογαριασμοί στη διάθεση του Ε.Ε.Α.- ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό;
Αναρωτήθηκε κανείς αν αυτός ο άνθρωπος, υπό τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά με την τόση ακρίβεια και το λειτουργικό κόστος στα ύψη, μπορεί να έχει τη δυνατότητα εμπρόθεσμης πληρωμής του όποιου ποσού; – Από τη στιγμή που η κυβέρνηση κάποια στιγμή έμαθε ότι δεν υπήρχε έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές, γιατί δεν ενημέρωσε έγκαιρα τους οφειλέτες;
Σημειώνεται ότι η ΚΥΑ είναι τροποποιητική προηγούμενης απόφασης που είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο του 2023, με την οποία καθίσταντο υπεύθυνοι για την είσπραξη των παράνομων επιδοτήσεων οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας . Με τη νέα ΚΥΑ του Ιουνίου, οι προμηθευτές έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν ανακεφαλαιωτικούς λογαριασμούς για τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν ανά δικαιούχο των αποζημιώσεων.
Τι αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ
Με επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ επικαλούμενη πρόσφατες καταγγελίες από επιχειρήσεις, κάνει λόγο για αιτήματα επιστροφής χρημάτων από εκκρεμότητες προηγούμενων επιδοτήσεων, Όπως σημειώνει “χωρίς αιτιολογία από τους παρόχους υπάρχουν επιπρόσθετες υπέρογκες χρεώσεις στους λογαριασμούς ενέργειας, οι οποίες και δεν δικαιολογούνται από τα υφιστάμενα τιμολόγια”.
Η συγκεκριμένη επιστολή διαμαρτυρίας είχε αποδέκτες τρία Υπουργεία και συγκεκριμένα τους κ.κ. Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνο Τσιάρα μετά την έκδοση στις 10.6.2024 –μία ημέρα δηλαδή μετά τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών– της με αριθμό ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/62035/1037 κοινής υπουργικής απόφασης για την επιστροφή των πρόσθετων επιδοτήσεων.
Όπως αναφέρεται, “οι συμπληρωματικοί αυτοί λογαριασμοί ενέργειας, φαίνεται να έχουν στηριχθεί σε μία υπουργική απόφαση, η οποία και εκδόθηκε στις 10 Ιουνίου 2024, μία ημέρα μετά τις Ευρωεκλογές, και με την οποία δίνεται στους πάροχους ενέργειας η δυνατότητα να ζητήσουν πίσω ποσά που αντιστοιχούσαν σε επιδοτήσεις που δόθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2022 έως και τον Δεκέμβριο του 2023 και είχαν σκοπό να μειώσουν το τελικό πληρωτέο ποσό ανά λογαριασμό, σε μία περίοδο που το ύψος των λογαριασμών ενέργειας «γονάτιζε» τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Το ύψος εκείνης της επιδότησης έφτανε τα 800 εκατομμύρια ευρώ και δόθηκε μέσω του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης, χωρίς όμως, όπως φαίνεται, τη σχετική έγκριση από την Ε.Ε.
Το εξοργιστικό και παράδοξο είναι πως ενώ η Κυβέρνηση γνώριζε το πρόβλημα, δεν φρόντισε να καλύψει το ποσό αυτό από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ο οποίος μάλιστα παρουσιάζει αυξημένα έσοδα ή μέσω των παρόχων που παρουσιάζουν υπερκέρδη ή με κάποιο συνδυασμό αυτών των πηγών, αλλά έρχεται πλέον με «πονηρό» και ανάλγητο τρόπο να το εισπράξει από τις επιχειρήσεις, οι οποίες, ιδίως οι μικρές και πολύ μικρές, αντιμετωπίζουν σειρά προβλημάτων, μεταξύ των οποίων και η έλλειψη ρευστότητας.
Η Γενική Συνομοσπονδία καταδικάζει απερίφραστα το χαράτσι που θα κληθούν να καταβάλουν περισσότερες από ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις και καλεί τα αρμόδια Υπουργεία να ανακαλέσουν άμεσα” αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ.
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών: Η κυβέρνηση αδυνατεί να αναλογιστεί τα προβλήματα των επιχειρήσεων
Παράλληλα, με δήλωση του Α΄ αντιπροέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κώστα Δαμίγου για την επιστροφή επιδότησης στα τιμολόγια ρεύματος εκφράζει και το ΒΕΑ την αντίδρασή του.
Όπως αναφέρει:
“Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση αδυνατεί να αναλογιστεί τα υπέρογκα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις λόγω της αύξησης του λειτουργικού τους κόστους και της ακρίβειας και προχωράει σε νέα επιβάρυνσή τους. Μετά από έξι μήνες, με απόφαση των αρμόδιων υπουργείων, το οικονομικό επιτελείο ζητάει πίσω μέρος των ποσών της επιδότησης ενέργειας που δόθηκε στις επιχειρήσεις κατά την περίοδο από το Φεβρουάριο του 2022 έως και τον Δεκέμβριο του 2023.
Πρόκειται για ποσά που είχαν καταχωρηθεί εκείνη την περίοδο ως κρατική επιδότηση, όμως τελικά η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε μέρος και όχι το σύνολο αυτών με αποτέλεσμα μετά από πρόσφατη υπουργική απόφαση, οι εταιρείες να ζητούν την επιστροφή των ποσών αυτών. Για άλλη μια φορά, ως εκπρόσωποι των επιχειρήσεων ζητάμε από την κυβέρνηση να καλύψει το ποσό που δεν εγκρίθηκε από την Ε.Ε., καθώς οι μικρές και πολύ μικρές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας.”