Μία ακόμα σημαντική διάκριση απέσπασε η ελίν, ένας ολοκληρωμένος όμιλος ενέργειας που δραστηριοποιείται με επιτυχία στην ελληνική και διεθνή αγορά εδώ και επτά δεκαετίες.
Συγκεκριμένα, η ελίν στο πλαίσιο απονομής των βραβείων Hellenic Responsible Business Awards, έλαβε το Silver βραβείο στην κατηγορία «Συνεργασία για τους στόχους» για το πρόγραμμα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης κατά των θαλάσσιων ρυπάνσεων «Καμία πηγή ρύπανσης δεν είναι ασήμαντη» που υλοποιεί σε συνεργασία με την Αegean Rebreath και το Δίκτυο Μπλε Δήμων.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα στοχεύει στην πρόληψη και αντιμετώπιση των ρυπάνσεων στο θαλάσσιο οικοσύστημα, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά ελληνικά νησιά κοντά στα λιμενικά καταφύγια. Στον πρώτο χρόνο του προγράμματος, στελέχη της εταιρίας επισκέφθηκαν μαζί με εκπροσώπους της Αegean Rebreath 4 νησιά του Δικτύου Μπλε Δήμων (Σαντορίνη, Αλόννησο, Λευκάδα, Πόρο) και μοιράστηκαν με τα λιμενικά ταμεία και επαγγελματίες αλιείς πολύτιμες γνώσεις, προκειμένου να μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην προστασία και τη διαχείριση του θαλάσσιου οικοσυστήματος, διατηρώντας την ομορφιά και τους πόρους του για τις επόμενες γενιές. Σε συνδυασμό με τις εκπαιδεύσεις που πραγματοποιήθηκαν, η ελίν προχώρησε και στη δωρεά αντιρρυπαντικού εξοπλισμού σε κάθε νησί.
H Επικεφαλής Βιώσιμης Ανάπτυξης και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ελίν, Ράνια Καμπουροπούλου, δήλωσε σχετικά με τη διάκριση:
«Στην ελίν, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το βραβείο αυτό, το οποίο αποτελεί αναγνώριση των συστηματικών προσπαθειών που κάνουμε σε συνεργασία με την Αegean Rebreath για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος των ελληνικών νησιών από τις ρυπάνσεις. Είναι τιμή μας να συνεργαζόμαστε με Οργανισμούς, όπως η Αegean Rebreath. Μέσα από το πρόγραμμα «Καμία πηγή ρύπανσης δεν είναι ασήμαντη» που υλοποιούμε μαζί, ενισχύουμε τις τοπικές κοινωνίες με τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε να προστατεύουν αποτελεσματικά την ομορφιά και τον θαλάσσιο πλούτο της χώρας μας για τις επόμενες γενιές. Μετά από τον πρώτο επιτυχημένο χρόνο του προγράμματος, συνεχίζουμε δυναμικά την εφαρμογή του και το εξελίσσουμε ακόμα περισσότερο. Σταθερός στόχος μας είναι να προσφέρουμε έμπρακτα και ουσιαστικά, για ένα μέλλον καλύτερο για όλους.»
Εφέτος, η πρωτοβουλία επεκτάθηκε, με την εισαγωγή ενός ερευνητικού προγράμματος, του Marine Census. Πιο συγκεκριμένα, χάρη στη δωρεά ενός υποβρύχιου ρομπότ από την ελίν, πραγματοποιείται συστηματική συλλογή δειγμάτων νερού και ιζημάτων, με στόχο την ανάλυση της ποιότητας των υδάτων στα ελληνικά λιμάνια, καθώς και ανέλκυση διχτυών από το βυθό. Στη συνέχεια, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών αναλύει και αξιολογεί τα δείγματα, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις στις τοπικές κοινωνίες σχετικά με τις πηγές ρυπάνσεων και την ανάπτυξη εξειδικευμένων πολιτικών για την αντιμετώπισή τους.