Στη στήριξη των ελληνικών συμφερόντων στις διμερείς επιχειρηματικές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, στους τομείς της ναυτιλίας, των εξαγωγών και των υπηρεσιών, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Β. Κορκίδης.Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του ΕΒΕΠ, “ένα χρόνο μετά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, κου Αντώνη Σαμαρά, στο Πεκίνο, η Αθήνα και το λιμάνι του Πειραιά υποδέχονται τον Πρωθυπουργό της Κίνας, κ. Λί Κετσιάνγκ, ένα ταξίδι που σηματοδοτεί, τόσο την επιβράβευση των μέχρι σήμερα επιχειρηματικών και επενδυτικών συμφωνιών (COSCO, ZTE, ΗUAWEI,) μεταξύ των δυο Χωρών, όσο και την επίτευξη νέων.
Μια σειρά από διμερείς επιχειρηματικές συμφωνίες έχουν ήδη υπογραφεί και αναμένεται σύντομα η υπογραφή περαιτέρω σημαντικών συμφωνιών, οι οποίες έχουν να κάνουν με πέντε διαφορετικούς τομείς: ναυτιλία, υποδομές, εξαγωγές (λαδιού, κρασιού, μαρμάρου), οικονομικές υπηρεσίες (χρηματοδότηση ναυπηγικών προγραμμάτων από κινεζικές τράπεζες), αλλά και υπηρεσίες πιστοποίησης ποιότητας.
Η κινεζική οικονομία βρίσκεται στην πρώτη θέση στις παγκόσμιες εξαγωγές αγαθών (για το 2013: 2,21 τρις USD), όπως και στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα και στη δεύτερη θέση στις παγκόσμιες εισαγωγές αγαθών (το 2013 σημείωσαν αύξηση 1,95 δις με το εμπορικό πλεόνασμα να αγγίζει τα 260 δις USD), ενώ θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη παγκοσμίως. Η Κίνα εισάγει πρώτες ύλες, πλαστικά σε πρωτογενή μορφή, καύσιμα, μηχανήματα, τρόφιμα και ποτά με κριτήρια την ποιότητα, εκλέπτυνση, διαφορετικότητα, προϊόντα ανώτερης ποιότητας, καινοτόμα προϊόντα των οποίων δεν διαθέτει τεχνογνωσία, ενώ εξάγει τα πάντα! Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, πως το ελαιόλαδο και το κρασί βρίσκονται στις πρώτες προτιμήσεις των Κινέζων, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη ζήτηση ποιοτικών προϊόντων για εισαγωγές, τομέας που υπερέχει συγκριτικά η Χώρα μας και πρέπει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο”.
Με αφορμή την τριήμερη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη Χώρα μας και τη συμμετοχή του Επιμελητηρίου μας στην εκδήλωση, παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού, του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Α.Ε., καθώς και στο Ελληνοκινεζικό Forum του οργανισμού Enterprise Greece με τίτλο: “Greece-China Marine Cooperation Forum”, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, κ. Βασίλης Κορκίδης, χαρακτήρισε τον Πειραιά “ευρωπαϊκό διαβατήριο” των Κινέζικων επενδύσεων και την Ελλάδα “ρυθμιστή της κόντρας” Ανατολής-Δύσης στις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές, ενώ προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«…Τo Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς εκτιμά θετικά το έντονο ενδιαφέρον της Κίνας, καθώς τέτοιες αξιόλογες συνεργασίες με οικονομικές υπερδυνάμεις, βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια της Χώρας μας, ενώ δείχνουν και προοπτική. Ειδικότερα, το Ε.Β.Ε.Π. προσδοκά, μεταξύ άλλων, από την εν λόγω επίσκεψη, την υπογραφή συμφωνίας ενίσχυσης των εξαγωγών ναυτιλιακών υλικών που κατασκευάζονται στην Ελλάδα προς τα κινεζικά ναυπηγεία, σε συνέχεια της πρόσφατης συμφωνίας με τη Ν. Κορέα. Επίσης, την ενδυνάμωση των προσπαθειών, σε συνέχεια και της σημαντικής συμφωνίας HP-COSCO- ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία προβλέπει την εγκατάσταση στον Πειραιά, του κεντρικού κόμβου διανομής των προϊόντων της HP για την Κεντρική Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Το λιμάνι του Πειραιά, εξελίσσεται ραγδαία στον μεγαλύτερο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο, σε Κέντρο Logistics, αλλά και παγκόσμιο κόμβο θαλάσσιων μεταφορών και διαμετακομιστικού εμπορίου. Ας ελπίσουμε ότι, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα της Cosco για νέες επενδύσεις στον προβλήτα ΙΙΙ, θα είναι προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων…».