Η δουλειά του ΤΑΙΠΕΔ είναι, βάσει νόμου, «να αξιοποιεί την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, ακολουθώντας τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας».
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, το Δ.Σ. του Ταμείου προσανατολίζεται -άμεσα μάλιστα- σε μια απόφαση που θα προκαλέσει σοκ στην αγορά και σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο που διαδραματίζει. Να κηρύξει άγονο τον διαγωνισμό για το Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο, αν και ήδη υπάρχει ανάδοχος, προκειμένου να δωρίσει, πρακτικά, το φιλέτο 589 στρεμμάτων στην Ομοσπονδία Ιππασίας του Κούβελου.
Πρωτοφανής ενέργεια
Με λίγα λόγια, το ΤΑΙΠΕΔ του διευθύνοντα συμβούλου Δημήτρη Πολίτησκοπεύει να πάει κόντρα στη αποστολή που εκ νόμου έχει. Προχωρώντας σε μια τέτοια πρωτοφανή ενέργεια, όχι μόνο πετάει στο καλάθι των αχρήστων τα λεφτά που έχουν πληρώσει οι φορολογούμενοι για την κατασκευή και τη συντήρηση ενός έτσι κι αλλιώς αχρείαστου κέντρου ιππασίας, αλλά διώχνει και τον ανάδοχο, που βρέθηκε έπειτα από 10 χρόνια άγονων διαγωνισμών.
Ο ανάδοχος θα πληρώσει εξ αρχής ένα εφάπαξ ποσό, για 40 χρόνια θα δίνει και ενοίκιο, ενώ θα ανοίξει δουλειές και θέσεις εργασίας για μια επένδυση με πολλαπλασιαστικά οφέλη. Σε ποια οικονομική σχολή της Δύσης και σε ποιο fund ο Δημήτρης Πολίτης θα μπορούσε να σταθεί ως διευθύνων σύμβουλος ενός Ταμείου Αξιοποίησης Περιουσίας, όταν σκέφτεται να αρνηθεί μια επένδυση ιδιώτη για να επωφεληθεί κάποια κρατικοδίαιτη ομοσπονδία ενός αντιδημοφιλούς σπορ, μηδενικής εμπορικότητας;
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος διαγωνισμός για την αξιοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Ιππασίας έγινε πριν από δέκα χρόνια, το 2014, αλλά βγήκε άγονος. Για ένα έργο «ώριμο» προς αξιοποίηση εδώ και μία δεκαετία, μόλις 13 χλμ. από το «Ελευθέριος Βενιζέλος», η ομοσπονδία ιππασίας έφτασε να αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο. Την επιρροή της θα τη ζήλευαν ακόμα και η ΕΠΟ με την ομοσπονδία μπάσκετ και στίβου.
Τζάμπα και βερεσέ
Ο φορολογούμενος έχει πληρώσει τζάμπα και βερεσέ 110 εκατ. ευρώ για να χτιστεί το Ολυμπιακό Κέντρο. Συν κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ακόμα για τα ετήσια έξοδα συντήρησης. Και όλα αυτά για ένα σπορ που δεν έχει καμία απήχηση στην Ελλάδα ούτε σοβαρές επιτυχίες. Και μόνο ότι από τους 101 αθλητές που στέλνει η χώρα στους Ολυμπιακούς στο Παρίσι, η Ομοσπονδία Ιππασίας «κατάφερε» να έχει μόλις μία εκπροσώπηση, φανερώνει το έργο που (δεν) παράγουν ο Ισίδωρος Κούβελος με την παρέα του.
Δηλαδή, η Ομοσπονδία Ιππασίας για να στείλει μια και μόνο αθλήτρια στους Ολυμπιακούς Αγώνες χρειάζεται όλες αυτές τις εγκαταστάσεις εκατοντάδων στρεμμάτων, που δεν έχουν ούτε το ποδόσφαιρο, με το μπάσκετ και τον στίβο μαζί στην Ελλάδα;
Η κυβέρνηση ευαγγελίζεται ότι θέλει τις επενδύσεις. Η αποστολή του ΤΑΙΠΕΔ είναι να «ξεφορτώνεται» εγκαταστάσεις-βαρίδια, που κάθε χρόνο ζημιώνουν τον Ελληνα φορολογούμενο, προκειμένου να τονώνεται το δημόσιο ταμείο και να αξιοποιούνται για άλλες χρήσεις από επενδυτές, ώστε να ενισχύεται η οικονομία.
Ομως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα κηρύξει άγονο τον διαγωνισμό, στον οποίο βγήκε ανάδοχος η εταιρία APLEKTON (ή οποιαδήποτε άλλη ήταν στη θέση της), για να προκηρύξει νέο διαγωνισμό, που θα προβλέπει μόνο ιππική χρήση. Δηλαδή ο φορολογούμενος θα πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει την κρατικοδίαιτη ομοσπονδία με το μηδαμινό έργο, συν τα έξοδα για το Ολυμπιακό Κέντρο, επειδή κάποιοι θέλουν να γίνονται αγώνες μεταξύ συγγενών και φίλων 10 μέρες τον χρόνο, με τέσσερις θεατές στην εξέδρα.
Πώς θα μπορέσει να σταθεί στη θέση του την επόμενη μέρα μιας τέτοιας απόφασης το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες; Τα μέλη του Ταμείου είναι υπέρ του κρατισμού, της αφαίμαξης των Ελλήνων πολιτών και των ελίτ σπορ για πλούσιους, προκειμένου να ικανοποιηθεί μια χούφτα φιλοκυβερνητικών παραγόντων και μερικών εκλεκτών συγγενών και φίλων;
Ερωτήματα
Με χαρίσματα και δωρεές θα φέρει επενδύσεις στην οικονομία το ΤΑΙΠΕΔ;Ευνοώντας ομοσπονδίες που, αντί να μαζέψουν χορηγίες, επιβιώνουν ζητιανεύοντας κάθε χρόνο επιχορηγήσεις από το κράτος; Και πώς το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορέσει μετά να δικαιολογήσει στις αρμόδιες Αρχές τον μηδενισμό της αξίας της δημόσιας περιουσίας και την εκδίωξη του ανάδοχου με τα εκατομμύρια επένδυσης και τόσων θέσεων εργασίας;
«Πάγωσε» έως τον Οκτώβριο η υπογραφή της σύμβασης
Ερωτήματα έχουν ήδη γεννηθεί και από την ταχύτητα με την οποία «τρέχει» γενικά αυτή η περίεργη υπόθεση. Αν και ο διαγωνισμός άργησε να τελεσφορήσει μία δεκαετία, οι τριτανακοπές και οι ενστάσεις από την πλευρά της Ομοσπονδίας Ιππασίας προχωρούν από τα αρμόδια όργανα με ρυθμό σπρίντερ.
Και ενώ το Ελεγκτικό Συνέδριο απεφάνθη «προχωρήστε στην υπογραφή της σύμβασης», το ΣτΕ -πρώτη φορά στα χρονικά του νεοελληνικού κράτους- όρισε δικάσιμο μέσα σε 10 ημέρες, για τις 28 Μαΐου 2024! Στη συνέχεια την… ανέβαλε για τον Οκτώβριο, ώστε να διαιωνίζεται η εκκρεμότητα. Εκδόθηκε, μάλιστα, και απόφαση να μην υπογραφεί η σύμβαση μέχρι τη δημοσίευση οριστικής απόφασης του δικαστηρίου επί της αίτησης ακύρωσης που άσκησε η Ομοσπονδία.
Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για το «έγκλημα» σε βάρος του Δημοσίου, το ΤΑΙΠΕΔ θα σπεύσει να προλάβει την όποια απόφαση του ΣτΕ, χαρίζοντας ουσιαστικά το Ολυμπιακό Κέντρο σε ένα άθλημα με το οποίο ουδείς ασχολείται στην Ελλάδα, πέρα μιας χούφτας ελίτ. Ο φορολογούμενος θα «κλάψει» εκατοντάδες χαμένα εκατομμύρια, που απλά πετάχτηκαν.
*πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»