Ελαφρώς αυξητικές τάσεις κόντρα στις προσδοκίες για μικρή υποχώρηση έδειξε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, με την επιτάχυνση να είναι πιο αισθητή στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της eurostat ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στην ευρωζώνη έτρεξε με ρυθμό 2,6% ετησίως τον Ιούλιο ελαφρώς υψηλότερα από το 2,5% του περασμένου μήνα, την ώρα όμως που η μέση εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε μικρή μείωση στο 2,4%.
Στην Ελλάδα η μέτρηση της eurostat έδειξε πιο ισχυρή αύξηση στο 3% ετησίως από το 2,5% που είχε προηγηθεί.
Πιο θετικές ήταν ωστόσο οι ενδείξεις σε μηνιαίο επίπεδο, καθώς στη σύγκριση Ιουλίου – Ιουνίου ο ΔΤΚ παρέμεινε αμετάβλητος στην ευρωζώνη (0%) ενώ στην περασμένη σύγκριση είχε δείξει μηνιαία αύξηση κατά 0,2%.
Στην Ελλάδα δε, οι τιμές εμφάνισαν μηνιαία μείωση κατά 0,4%.
Σε επίπεδο υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας διατηρήθηκε αμετάβλητος έναντι εκτίμησης για οριακή υποχώρηση.
Συγκεκριμένα, ο δομικός ΔΤΚ παρέμεινε στο 2,9% ετησίως και τον Ιούλιο, ενώ η αγορά προέβλεπε μικρή αποκλιμάκωση στο 2,8%. Σε μηνιαία βάση ωστόσο, οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,2% ενώ στην προηγούμενη μηνιαία σύγκριση είχαν παρουσιάσει αύξηση 0,2%.
Στις επιμέρους συνιστώσες του δείκτη, ο κλάδος των υπηρεσιών συνεχίζει να ασκεί τις μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις με ετήσια αύξηση 4% αλλά ελαφρώς χαμηλότερα από το 4,1% του Ιουνίου.
Οι αυξήσεις τιμών στην κατηγορία τρόφιμα/αλκοόλ/καπνικά επιβράδυναν επίσης στο 2,3% ετησίως από το 2,4%.
Αντίθετα, οι τιμές της ενέργειας εμφάνισαν αισθητή αύξηση στο 1,3% ετησίως από το 0,2% του Ιουνίου, με τα μην ενεργειακά προϊόντα να είναι ελαφρώς αυξημένα επίσης στο 0,8% από το 0,7%.
Στις κατά τόπους μετρήσεις, ο υψηλότερος ρυθμός πληθωρισμού παρατηρήθηκε στο Βέλγιο με 5,5% ετησίως, με την Ολλανδία και την Εσθονία στο 3,5%.
Αντίθετα, στη Λετονία ο ΔΤΚ έτρεξε με μόλις 0,8% ετησίως, στη Λιθουανία με 1,1% και στη Σλοβενία με 1,4%.