Πρεμιέρα με ανησυχίες για την κατανάλωση και το… budget – Μεγάλος αριθμός εισιτηρίων στα αζήτητα ως τώρα, πτώση στις κρατήσεις των ξενοδοχείων
Η αβεβαιότητα για το τελικό οικονομικό «αποτύπωμα» της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης του πλανήτη συνοδεύει τη σημερινή έναρξη των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.
Σε συνδυασμό με την πολιτική αστάθεια που επικρατεί στη Γαλλία ύστερα από τις πρόσφατες εκλογές, η εικόνα στη χώρα επιδεινώνεται και οι ανησυχίες αφορούν δύο «μέτωπα»: Πρώτον, αν οι οικοδεσπότες θα πετύχουν την απόσβεση των επενδύσεών τους ανάλογα με το ύψος των εσόδων τους. Δεύτερον, αν η κατανάλωση θα κυμανθεί στα κατάλληλα επίπεδα, έτσι ώστε να αποφέρει τα επιθυμητά οφέλη στην τοπική οικονομία. Στις επιχειρήσεις, δηλαδή, από τους κλάδους της φιλοξενίας και του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών και όλων των άλλων υπηρεσιών. Ο… τζίρος των Γάλλων και στις δύο περιπτώσεις, δυστυχώς, αμφισβητείται!
Κοινό σημείο αναφοράς, ο αριθμός των ξένων επισκεπτών. Από τις αφίξεις και τα εισιτήρια που θα πουληθούν εξαρτώνται πολλά. Και οι φόβοι για ενδεχόμενο οικονομικό μίνι «κραχ» στο Παρίσι, καλοκαίρι του 2024, δεν είναι ούτε τωρινοί ούτε εκφράζονται αυθαίρετα. Τους
επιβεβαιώνουν, αντιθέτως, και γαλλικά media.
Η αγωνιστική λάμψη των Ολυμπιακών Αγώνων δεν πρόκειται να «θαμπώσει» λόγω της παρουσίας των μεγαλύτερων αστεριών του παγκόσμιου αθλητισμού στα στάδια της Γαλλίας. Τα σπορ, όμως, πάνε «πακέτο» με τις business και μια αυτονόητη παράμετρος είναι ότι κάθε φορά που μια χώρα αναλαμβάνει μια διοργάνωση αυτού του «βεληνεκούς» αυτομάτως παίρνει και ένα οικονομικό ρίσκο. Με κίνδυνο να… πληρώνει για χρόνια μια πιθανή οικονομική αποτυχία της. Πόσο μάλλον όταν αυτό συμβαίνει εν μέσω ακρίβειας και πληθωρισμού. Από τον περασμένο χειμώνα άνθρωποι της αγοράς προειδοποιούσαν τόσο για τις τιμές των εισιτηρίων, που θεωρήθηκαν τα ακριβότερα όλων των εποχών, όσο για και αυτές των ξενοδοχείων, των κόμιστρων κ.ά. Μέχρι και τις παραμονές της πρεμιέρας των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, τα στοιχεία μιλούσαν για έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό, 270.465, «ανεπιθύμητων εισιτηρίων» στα… αζήτητα.
Πρόκειται για αυτά για τα οποία δίνεται η δυνατότητα μεταπώλησης από κατόχους που υποχρεώθηκαν να αποκτήσουν μπλοκ για 3 εκδηλώσεις, με τις τιμές για τις καλύτερες θέσεις στα επίσημα κατά την τελετή έναρξης να εκτοξεύονται στις 2.970 ευρώ!
Επιπλέον, ο Tony Estanguet, διευθύνων σύμβουλος της οργανωτικής επιτροπής του Παρισιού, δήλωσε ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν εκατοντάδες χιλιάδες απούλητα εισιτήρια διαθέσιμα, εκτός από αυτά που αναφέρονται στον επίσημο ιστότοπο μεταπώλησης.
Μια διαπίστωση που έρχεται σε κοντράστ με την αισιοδοξία για την πώληση 8,85 εκατ. τεμαχίων. Οι διοργανωτές, μάλιστα, περίμεναν αρχικά 15 εκατ. επισκέπτες, από Γαλλία και εξωτερικό, τις ημέρες των Αγώνων, αλλά οι νέες προβλέψεις «δείχνουν» πιο χαμηλά. Ενα ερώτημα είναι αν θα δικαιωθούν οι αεροπορικές εταιρίες που προειδοποιούσαν ότι οι Αγώνες αποτρέπουν μεγάλο αριθμό τουριστών από ένα ταξίδι στην πόλη του φωτός, ενώ και πολλοί Παριζιάνοι λέγεται ότι θα εγκαταλείψουν κατά το ίδιο διάστημα το Παρίσι. Εκτός αν προκύψει… ανατροπή τις προσεχείς ημέρες σε αυτές τις τάσεις. Αρχές Ιουλίου η πληρότητα των ξενοδοχείων, πάντως, εμφάνιζε μείωση κατά 25% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, με αυτή στα διαμερίσματα Airbnb να μην ξεπερνά τον Μάιο το 20% με 25%.
Οι διοργανωτές έκαναν λόγο για οικονομικό αντίκτυπο 10,7 δισ. ευρώ, υπολογίζοντας τη συνεισφορά του τουρισμού σε ένα ποσοστό 25%-33% (από 3,531 δισ. ευρώ έως 2,675 δισ. ευρώ, δηλαδή), αλλά το νούμερο οδεύει προς αναθεώρηση…
Ως προς τον προϋπολογισμό των 8,8-9 δισ. ευρώ, δε, την παρτίδα θα «σώσουν» για τη γαλλική οργανωτική επιτροπή και τη ΔΟΕ έως έναν βαθμό οι εισπράξεις από χορηγούς και τηλεοπτικά ή εμπορικά δικαιώματα.