Πολύ λόγος έγινε -και συνεχίζεται- σε σχέση με την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, στο Παρίσι και το συνολικό κόστος της διοργάνωσης, το οποίο εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ. Όμως, κατά την αρχαιότητα, τα δεδομένα ήταν διαφορετικά. Όπως απαντά η Τεχνητή Νοημοσύνη (Τ.Ν. ή «A.I.» ή, ολογράφως, «Artificial Intelligence») «οι αρχαίοι Έλληνες έδιναν μεγαλύτερη έμφαση στην πνευματική και πολιτιστική διάσταση των Αγώνων, παρά στην οικονομική τους διάσταση».
Ολόκληρη η απάντηση της Τ.Ν. στο ερώτημα της DEALnews σε σχέση με το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, στην αρχαιότητα, έχει ως εξής:
Ερ.: Με βάση ιστορικές αναφορές, μπορείς να υπολογίσεις ποιο ήταν το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα;
Απ.: Δυστυχώς, δεν είναι δυνατός ένας ακριβής υπολογισμός του κόστους των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Οι λόγοι είναι πολλοί και σύνθετοι:
• Διαφορετικό οικονομικό σύστημα: Το οικονομικό σύστημα της αρχαιότητας ήταν πολύ διαφορετικό από το σημερινό. Δεν υπήρχε ενιαίο νόμισμα, ούτε τραπεζικό σύστημα. Οι συναλλαγές γίνονταν κυρίως με ανταλλαγή αγαθών ή με χρήση μετάλλων.
• Απουσία λεπτομερών αρχείων: Δεν υπάρχουν διασωθέντα λεπτομερή αρχεία που να καταγράφουν τις δαπάνες για τη διοργάνωση των Αγώνων. Οι πληροφορίες που έχουμε προέρχονται κυρίως από φιλολογικές πηγές, οι οποίες συχνά είναι γενικές και αφήνουν πολλά ερωτήματα αναπάντητα.
• Πολλαπλές πηγές χρηματοδότησης: Η χρηματοδότηση των Αγώνων προερχόταν από πολλές πηγές, όπως οι πόλεις-κράτη, οι ιδιώτες ευεργέτες, τα αφιερώματα στα ιερά και τα έσοδα από τις αγορές που πραγματοποιούνταν κατά τη διάρκεια των Αγώνων.
• Άυλες ανταμοιβές: Εκτός από το υλικό κόστος, οι νικητές των Αγώνων απολάμβαναν πολλές άλλες ανταμοιβές, όπως δόξα, τιμές και προνόμια, τα οποία ήταν δύσκολο να εκτιμηθούν σε οικονομικούς όρους.
Ωστόσο, μπορούμε να κάνουμε κάποιες γενικές παρατηρήσεις: Σε σύγκριση με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, το κόστος των αρχαίων Αγώνων ήταν πολύ χαμηλότερο. Οι εγκαταστάσεις ήταν απλές, οι αθλητές δεν είχαν ειδικές προετοιμασίες και τα έξοδα διατροφής και διαμονής ήταν περιορισμένα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν κυρίως συμβολική σημασία. Ήταν μια γιορτή της ειρήνης, της αθλητικής αριστείας και της θρησκείας. Το οικονομικό κόστος ήταν δευτερεύουσας σημασίας. Το κόστος των Αγώνων καλύπτονταν κυρίως από την κοινότητα. Οι πόλεις-κράτη συνέβαλλαν με χρήματα και υλικά, ενώ οι ιδιώτες ευεργέτες προσέφεραν δώρα και χρηματικά ποσά.
Είναι ενδεικτικό ότι τα βραβεία των νικητών στους Ο.Α. ήταν κυρίως συμβολικά και δεν είχαν μεγάλη υλική αξία. Το σημαντικότερο βραβείο ήταν ο κότινος, ένα στεφάνι από κλαδιά άγριου ελαιόδεντρου. Άλλα βραβεία περιελάμβαναν:
• Στεφάνι από σέλινο: Απονέμονταν στους νικητές των αγωνισμάτων μουσικής.
• Στεφάνι από δάφνη: Απονέμονταν στους νικητές των Πυθίων Αγώνων.
• Τιμές και προνόμια: Εκτός από τα στεφάνια, οι νικητές απολάμβαναν πολλές άλλες τιμές και προνόμια στην πόλη τους, όπως δημόσια γεύματα, αγάλματα και απαλλαγή από φόρους.
Παρόλο, λοιπόν, που δεν μπορούμε να δώσουμε ένα ακριβές ποσό για το κόστος των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, είναι σαφές ότι ήταν μια πολύ διαφορετική διοργάνωση από τους σύγχρονους Αγώνες. Οι αρχαίοι Έλληνες έδιναν μεγαλύτερη έμφαση στην πνευματική και πολιτιστική διάσταση των Αγώνων, παρά στην οικονομική τους διάσταση.
Δείτε ακόμη: Παρίσι: Ολυμπιακοί Αγώνες | Αβεβαιότητα για τα έσοδα
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ