Η ΔΕΗ ανακοίνωσε πρόσφατα δύο σημαντικές εξελίξεις που υπογραμμίζουν τη δυναμική της πορεία και την ισχυρή της θέση στην ενεργειακή αγορά.
Πρώτον, σύναψε δεσμευτική συμφωνία αγοραπωλησίας με την Evryo Group, για την εξαγορά ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στη Ρουμανία, αξίας 700 εκατομμυρίων ευρώ.
Δεύτερον, κατέγραψε ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2024, με το προσαρμοσμένο EBITDA να φτάνει τα 927 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 57% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Αυτές οι εξελίξεις ενισχύουν τη στρατηγική ανάπτυξης της ΔΕΗ και αποδεικνύουν την επιτυχημένη της πορεία στην ενεργειακή αγορά.
ΔΕΗ: Deal 700 εκατ. ευρώ στη Ρουμανία
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας αγοραπωλησίας με την Evryo Group, η οποία ανήκει σε funds που ελέγχονται από την Macquarie Asset Management. Η συμφωνία αφορά την εξαγορά ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στη Ρουμανία, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 629 MW σε λειτουργία και περίπου 145 MW υπό ανάπτυξη.
Η συναλλαγή εκτιμάται σε περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ, με το τίμημα εξαγοράς να υπόκειται σε συνήθεις προσαρμογές. Αυτή η εξαγορά υποστηρίζει τη στρατηγική ανάπτυξης της ΔΕΗ στη Ρουμανία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό της σημαντικά έργα ΑΠΕ, όπως χερσαία αιολικά πάρκα 600 MW, μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς 22 MW, ένα πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο 1 MW και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών 6 MW.
Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της ΔΕΗ στη Ρουμανία θα διπλασιαστεί, αυξάνοντας τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ του ομίλου σε 5,3 GW. Η ΔΕΗ διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη λειτουργία ΑΠΕ, κυρίως σε φωτοβολταϊκά έργα στην Ελλάδα. Η νέα αυτή συμφωνία διευρύνει και διαφοροποιεί τις δραστηριότητές της στις ΑΠΕ, προσθέτοντας σημαντικά έργα αιολικής ενέργειας και υδροηλεκτρικούς σταθμούς στη Ρουμανία.
Η χρηματοδότηση της εξαγοράς είναι δομημένη ώστε να συμμορφώνεται με τη χρηματοοικονομική πολιτική της ΔΕΗ, παραμένοντας εντός των ορίων μόχλευσης που έχει θέσει ο Όμιλος. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η ΔΕΗ αναμένεται να προσθέσει EBITDA περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Η Citigroup Global Markets Europe AG και η Euroxx Securities SA ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, ενώ η Clifford Chance ως νομικός σύμβουλος της ΔΕΗ για την εξαγορά.
Η ολοκλήρωση της εξαγοράς αναμένεται έως το τελευταίο τρίμηνο του 2024, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης από την αρμόδια Αρχή Ανταγωνισμού και άλλων συνηθισμένων προϋποθέσεων.
Τα οικονομικά αποτελέσματα Α’ εξαμήνου
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε επίσης ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2024, με τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) να φτάνουν τα 927 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 57% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023. Η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται στην αυξημένη συνεισφορά των δραστηριοτήτων της Διανομής, στη βελτίωση της κερδοφορίας των δραστηριοτήτων παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και στην προσθήκη των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία.
Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 228 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 84 εκατομμυρίων ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023. Τα καθαρά κέρδη μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 179 εκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με 78 εκατομμύρια ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Παρά την επιτάχυνση των επενδύσεων, η ΔΕΗ διατήρησε ισχυρή χρηματοοικονομική θέση, με τον δείκτη Καθαρό χρέος/LTM PF EBITDA τον Ιούνιο του 2024 να διαμορφώνεται στο 2.3x, πολύ χαμηλότερα από το όριο του 3.5x που έχει θέσει η εταιρεία. Ο καθαρός δανεισμός ανήλθε σε 3.826 εκατομμύρια ευρώ στις 30 Ιουνίου 2024.
Ο Γεώργιος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, σχολίασε τα αποτελέσματα, δηλώνοντας:
«Η ΔΕΗ κατέγραψε ισχυρά αποτελέσματα για ένα ακόμη τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της αναπτυξιακής πορείας στην οποία έχει εισέλθει, επιβεβαιώνοντας ότι η κερδοφορία της κινείται πλέον σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν, στηρίζοντας παράλληλα τους πελάτες της. Συνεχίζουμε να υλοποιούμε σημαντικές επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δίκτυα και στην ψηφιοποίηση των δραστηριοτήτων μας προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει στο Επιχειρηματικό μας Σχέδιο.
Καταφέραμε να αυξήσουμε την ισχύ των ώριμων έργων ΑΠΕ που έχουμε στο χαρτοφυλάκιο μας διαθέτοντας πλέον έργα ισχύος 3,3 GW υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή, το οποίο μας παρέχει την αυτοπεποίθηση για την επίτευξη του στόχου μας για συνολική εγκατεστημένη ισχύ 8,9 GW σε ΑΠΕ το 2026. Για το σύνολο του έτους, είμαστε βέβαιοι ότι θα επιτύχουμε τον στόχο μας για προσαρμοσμένο EBITDA ύψους €1,8 δισ., σε συνέχεια των ισχυρών επιδόσεων του α΄ εξαμήνου και της ανθεκτικότητας του επιχειρηματικού μας μοντέλου με παρουσία στην παραγωγή αλλά και την διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας».
Ο κ. Στάσσης υπογράμμισε επίσης ότι η εταιρεία έχει πλέον έργα ΑΠΕ ισχύος 3,3 GW υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή, επιτρέποντας την επίτευξη του στόχου για συνολική εγκατεστημένη ισχύ 8,9 GW σε ΑΠΕ μέχρι το 2026. Για το σύνολο του έτους, η ΔΕΗ αναμένει να επιτύχει τον στόχο για προσαρμοσμένο EBITDA ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, υποστηριζόμενη από τις ισχυρές επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου και την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού της μοντέλου.