Η JP Morgan, μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες στον κόσμο, σε δύο πρόσφατα reports της, παρουσίασε την ανάλυσή της για τις επιδόσεις και τις προοπτικές των εταιρειών ΟΤΕ και ΔΕΗ. Η τράπεζα διατηρεί υψηλούς στόχους τιμών για τις μετοχές των δύο ελληνικών εταιρειών, με τη ΔΕΗ να στοχεύει στα 15 ευρώ και τον ΟΤΕ στα 17,30 ευρώ, ενώ διατηρεί τη σύσταση υπεραπόδοσης (overweight) και για τις δύο μετοχές.
ΔΕΗ: Σημαντική ανάπτυξη και στρατηγικές επενδύσεις
Σύμφωνα με τη JP Morgan, η ΔΕΗ έχει επιδείξει ισχυρή οικονομική επίδοση στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Τα κέρδη της εταιρείας ξεπέρασαν τις προσδοκίες κατά 13%, ενώ το προσαρμοσμένο EBITDA του πρώτου εξαμήνου ανήλθε στα 927 εκατ. ευρώ, φτάνοντας το 52% της ετήσιας πρόβλεψης των 1,8 δισ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη, προσαρμοσμένα και κεφαλαιοποιημένα, διαμορφώθηκαν στο 63% και 57% των ετήσιων προβλέψεων, αντίστοιχα, περίπου 300 και 400 εκατ. ευρώ.
Παρά την αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων δαπανών για εξαγορές και συγχωνεύσεις, η ΔΕΗ κατάφερε να κρατήσει τη μόχλευσή της υπό έλεγχο, με δείκτη μόχλευσης στις 2,4 φορές.
Μία από τις σημαντικότερες ανακοινώσεις της ΔΕΗ ήταν η απόκτηση χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στη Ρουμανία, δυναμικότητας 629 MW σε λειτουργία και 145 MW σε προετοιμασία, από τον όμιλο Evryo, έναντι περίπου 700 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο και θα προσθέσει περίπου 100 εκατ. ευρώ ετησίως στα EBITDA της ΔΕΗ από το 2025.
Η συμφωνία αυτή συνάδει με τη στρατηγική της ΔΕΗ για μείωση της θέσης της σε πελάτες με μεγάλη διάρκεια και αύξηση του μεριδίου της αιολικής παραγωγής στο χαρτοφυλάκιό της. Επιπλέον, η διοίκηση της εταιρείας εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στην επίτευξη των στόχων για την περίοδο 2024-2026, κάτι που αναμένεται να έχει θετική επίδραση στις μετοχές της εταιρείας.
ΟΤΕ: Σταθερή απόδοση και δυνατότητες ανάπτυξης
Η JP Morgan αναγνωρίζει επίσης τις θετικές επιδόσεις του ΟΤΕ. Τα έσοδα του δεύτερου τριμήνου ανήλθαν στα 911 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 3% σε σχέση με τις προβλέψεις του Bloomberg και κατά 6,6% σε ετήσια βάση. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στις επιδόσεις της εταιρείας στην Ελλάδα, όπου τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 7,6% σε ετήσια βάση, αντισταθμίζοντας την πτώση στη Ρουμανία (-3,8%).
Στην Ελλάδα, τα έσοδα από υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας παρέμειναν σταθερά, ενώ τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας αυξήθηκαν κατά 3,7% σε ετήσια βάση. Ιδιαίτερα θετική ήταν η ανάπτυξη στις υπηρεσίες χονδρικής, όπου τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 10,3% σε ετήσια βάση, λόγω των υψηλών επιδόσεων στα έργα ICT και των εσόδων B2B, τα οποία αυξήθηκαν κατά 33%.
Το προσαρμοσμένο EBITDAaL του ΟΤΕ ανήλθε στα 327 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 1,7% σε σχέση με τις προβλέψεις των 332 εκατ. ευρώ και σταθερό σε ετήσια βάση. Η πτώση αυτή οφείλεται κυρίως στις επιδόσεις στη Ρουμανία. Το EBITDA της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 1,5% σε ετήσια βάση, ενώ το EBITDA της Ρουμανίας μειώθηκε κατά 4,9 εκατ. ευρώ.
Οι προσαρμοσμένες ταμειακές ροές μετά τη μίσθωση ανήλθαν στα 146 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 1,4% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω του αρνητικού κεφαλαίου κίνησης, το οποίο αντισταθμίστηκε από τις χαμηλότερες επενδύσεις. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες ανήλθαν στα 156 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 0,8% σε σχέση με τις προβλέψεις.
Ο ΟΤΕ επαναβεβαίωσε τις κατευθυντήριες γραμμές του για το 2024, με προβλέψεις επενδύσεων πλην φάσματος στα 610 με 620 εκατ. ευρώ, ταμειακές ροές στα 470 εκατ. ευρώ και αμοιβές μετόχων ύψους 450 εκατ. ευρώ, αποτελούμενες από 297 εκατ. ευρώ μερίσματα και εξαγορές μετοχών ύψους 153 εκατ. ευρώ.