Σε πρωτοφανή επίπεδα για την τελευταία δεκαετία ανήλθε ο αριθμός των πτωχεύσεων επιχειρήσεων στη Γερμανία, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (IWH). Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση στη χώρα, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της πανδημίας και άλλους παράγοντες, έχει οδηγήσει σε μια αύξηση των πτωχεύσεων που ξεπερνά ακόμα και την περίοδο πριν την κρίση του κορωνοϊού.
Κατά τον Ιούλιο του 2023, σημειώθηκαν 1.406 πτωχεύσεις εταιρειών, γεγονός που αντικατοπτρίζει μια αύξηση της τάξης του 20% σε σχέση με τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Εξίσου ανησυχητική είναι η ετήσια σύγκριση, που δείχνει άνοδο 37% στον αριθμό των πτωχεύσεων σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022. Ακόμα πιο αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία, καθώς οι πτωχεύσεις του Ιουλίου 2023 ήταν 46% υψηλότερες από τον μέσο όρο των μηνών Ιουλίου των ετών 2016 έως 2019.
Η αύξηση των πτωχεύσεων επηρεάζει όλες τις βιομηχανίες, με τον μεταποιητικό τομέα να βρίσκεται στο επίκεντρο. Το IWH επισημαίνει ότι ενώ ο μέσος όρος των χρεοκοπημένων βιομηχανικών εταιρειών τους τελευταίους δώδεκα μήνες ήταν γύρω στις 100 τον μήνα, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 145 τον Ιούλιο του 2023. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς ο μεταποιητικός τομέας αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της γερμανικής οικονομίας.
Οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης είναι σημαντικές όχι μόνο για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, αλλά και για τους εργαζομένους τους. Σύμφωνα με την ανάλυση του IWH, περίπου 10.000 θέσεις εργασίας επηρεάζονται μόνο από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που χρεοκόπησαν τον Ιούλιο. Η απώλεια αυτών των θέσεων εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές και μακροχρόνιες συνέπειες για τους εργαζομένους, όπως μόνιμες απώλειες εισοδήματος και δυσκολίες στην επανένταξη στην αγορά εργασίας.
Η γεωγραφική κατανομή των πτωχεύσεων δείχνει ότι τα κρατίδια του Βερολίνου, της Έσσης και της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας έχουν πληγεί περισσότερο από άλλες περιοχές, καταγράφοντας αυξημένο αριθμό χρεοκοπιών. Αυτό υπογραμμίζει την άνιση κατανομή των οικονομικών δυσκολιών στη χώρα και την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές στήριξης των περιοχών που επηρεάζονται περισσότερο.
Η κατάσταση της γερμανικής οικονομίας γενικότερα δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Η χώρα βρίσκεται σε μια κατάσταση παρατεταμένης ύφεσης. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε μόλις κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ το δεύτερο τρίμηνο σημείωσε πτώση 0,1%, κυρίως λόγω της μείωσης των επενδύσεων σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό και κτίρια. Η έλλειψη παραγγελιών και η μειωμένη ζήτηση από το εξωτερικό έχουν επίσης αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να επικρατεί η αίσθηση ότι η ανάκαμψη, αν υπάρξει, θα είναι μάλλον αδύναμη.
Σύμφωνα με τον Στέφεν Μίλερ, επικεφαλής του τμήματος διαρθρωτικών αλλαγών και παραγωγικότητας του IWH, αναμένεται ότι ο αριθμός των πτωχεύσεων θα μειωθεί ελαφρά τον Αύγουστο, αλλά θα αυξηθεί και πάλι τον Σεπτέμβριο. Η εκτίμηση αυτή δείχνει ότι το κύμα πτωχεύσεων που πλήττει τη Γερμανία δεν πρόκειται να υποχωρήσει άμεσα και ότι ο αριθμός των χρεοκοπιών θα παραμείνει σταθερά υψηλός, σε επίπεδα που ξεπερνούν εκείνα που είχαν καταγραφεί πριν την πανδημία.