Με βαθιά ανησυχία, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας παρακολουθεί τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βορειοανατολική Αττική και εκφράζει την αμέριστη στήριξή του στους πληγέντες καλώντας την κυβέρνηση να λάβει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα στήριξης και αποκατάστασης. Ακολουθεί η ανακοίνωση από το ΒΕΑ:
Με αγωνία, θλίψη και σοβαρό προβληματισμό, παρακολουθούμε σαν Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, τις τελευταίες ώρες, την καταστροφική εικόνα και τις πληγές που αφήνουν πίσω τους οι πυρκαγιές στην Βορειοανατολική Αττική, που έπληξαν για μια ακόμη φορά το πολύπαθο φυσικό περιβάλλον της Χώρας μας, τις κατοικίες και τις επιχειρήσεις των συνανθρώπων μας και ανοίγουν νέα μέτωπα οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων. Όπως αποδεικνύεται δυστυχώς εκ του αποτελέσματος, τα πολυδιαφημιζόμενα μέτρα πρόληψης κα πυροπροστασίας, δεν ήταν αρκετά και ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων, με αποτέλεσμα πολίτες και επιχειρήσεις, να βρεθούν εκτεθειμένοι στις πυρκαγιές, πληρώνοντας βαρύ φόρο, ακόμη και σε ανθρώπινη ζωή.
Το πέρασμα των πυρκαγιών, με τις πρωτοφανείς επιπτώσεις, ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό, προκάλεσε βαθιές πληγές σε δεκάδες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, Βιοτεχνίες, που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή και παλεύουν με όλες τους δυνάμεις να ανταπεξέλθουν εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και με σημαντικά προβλήματα ρευστότητας.
Ως Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, θέλουμε να τονίσουμε στους συναδέλφους και Μέλη μας, ότι και σε αυτές τις δύσκολες ώρες, είμαστε δίπλα τους, αρωγοί στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να κρατήσουν όρθιες τις περιουσίες τους.
Αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα ξεκινήσει η καταγραφή των Επιχειρήσεων – Μελών του Επιμελητηρίου μας, που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές και η υλοποίηση μιας συνολικής στρατηγικής για να στηρίξουμε την άμεση επιστροφή τους στην κανονικότητα.
Οι πυρόπληκτοι, οικογένειες και επιχειρήσεις, χρειάζονται γενναίες αποφάσεις από την Κυβέρνηση, δέσμη επειγόντων μέτρων στήριξης και αποκατάστασης των ζημιών, με προεξέχοντα εκείνα της προστασίας της ανθρώπινης διαβίωσης και της κάλυψης βιοτικών αναγκών.
Ως Χώρα, κράτος και Κοινωνία, χρειάζεται επιτέλους να υιοθετήσουμε μια διαφορετική νοοτροπία πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών, με σοβαρή αναδιαμόρφωση του σχεδιασμού του κρατικού μηχανισμού και εστίαση στην διάσωση του φυσικού μας πλούτου, που χρόνο με το χρόνο απομειώνεται.