Το φαινόμενο των περικοπών στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ), που αποτελεί πλέον μια σοβαρή πρόκληση για το ενεργειακό σύστημα της χώρας, βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδιασμών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ, σε συνδυασμό με τις περιορισμένες δυνατότητες αποθήκευσης και διαχείρισης της παραγόμενης ενέργειας, έχουν οδηγήσει σε συχνές περικοπές, με αποτέλεσμα τη σπατάλη ενός πολύτιμου ενεργειακού πόρου και την υπονόμευση των στόχων για την ενεργειακή μετάβαση.
Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, το ΥΠΕΝ έχει αναθέσει σε ειδική επιτροπή την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, το οποίο θα προβλέπει κίνητρα για τους παραγωγούς ΑΠΕ που θα συμμετέχουν σε προγράμματα εθελοντικών περιορισμών έγχυσης ενέργειας στο δίκτυο. Παράλληλα, εξετάζονται νομοθετικές και κανονιστικές παρεμβάσεις που θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της παραγωγής και της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με αναλυτές, η κατάσταση είναι επιτακτική, καθώς οι περικοπές έχουν ήδη ξεπεράσει τις 500 γιγαβατώρες από την αρχή του έτους. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, προτείνονται μέτρα όπως η επιτάχυνση της εγκατάστασης έξυπνων μετρητών και η εφαρμογή δυναμικών τιμολογίων, που θα ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να μετατοπίσουν τη ζήτηση σε ώρες χαμηλής παραγωγής. Επιπλέον, κρίσιμης σημασίας είναι η ανάπτυξη υποδομών αποθήκευσης ενέργειας, οι οποίες θα επιτρέψουν την αποθήκευση της περίσσειας παραγωγής για χρήση σε περιόδους αιχμής.
Ωστόσο, η επίλυση του προβλήματος των περικοπών απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση, η οποία θα περιλαμβάνει τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως οι παραγωγοί ΑΠΕ, οι διαχειριστές δικτύων, οι καταναλωτές και οι ρυθμιστικές αρχές.