Η ελληνική κατασκευαστική βιομηχανία, έπειτα από μια περίοδο περιορισμένων επενδύσεων στο εξωτερικό, φαίνεται να αναθεωρεί με νέα στρατηγική για την εξάπλωση των δραστηριοτήτων της.
Οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας στρέφονται πλέον σε όμορες χώρες και διεθνείς αγορές, αναζητώντας ευκαιρίες που θα ενισχύσουν την ανάπτυξή τους και θα εξισορροπήσουν τη μεγάλη εγχώρια ζήτηση.
Επέκταση στρατηγικής και διεθνείς στόχοι
Με την εγχώρια αγορά να παρουσιάζει ένα εντυπωσιακό ανεκτέλεστο έργων άνω των 18 δισ. ευρώ, οι Έλληνες εργολάβοι δεν περιορίζονται μόνο σε αυτή. Οι μεγάλοι όμιλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη για νέες αγορές και προσαρμόζουν τη στρατηγική τους προκειμένου να επωφεληθούν από διεθνείς ευκαιρίες.
Ο όμιλος Ιντρακάτ-Άκτωρ έχει ήδη εκφράσει την πρόθεσή του να επενδύσει κυρίως στη Ρουμανία, ενώ διατηρεί επίσης ένα σημαντικό συμβόλαιο στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, αναμένονται δημοπρασίες έργων ύψους 26 δισ. ευρώ στη Ρουμανία τα επόμενα δύο χρόνια.
Παράλληλα, ο όμιλος έχει ήδη σχηματίσει ανεκτέλεστο ύψους 1,2 δισ. ευρώ και εξετάζει τις δυνατότητες συμμετοχής σε διαγωνισμούς για παραχώρηση υποδομών, τομέας στον οποίο θέλει να εστιάσει στρατηγικά.
Ενδιαφέρον και από άλλες εταιρείες
Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον για μεγάλα έργα υποδομών και παραχωρήσεων στη Ρουμανία και Βουλγαρία. Η διοίκηση της εταιρείας αναφέρει ότι η εταιρεία επιδεικνύει αυξανόμενο ενδιαφέρον για να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς που διεξάγονται στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, οι οποίοι έχουν καθυστερήσει λόγω πολιτικών παραγόντων.
Επιπλέον, η ΑΒΑΞ, η οποία είχε παλαιότερη ενεργειακή παρουσία στη Βουλγαρία, προχωρά στη μελέτη και κατασκευή ενός σταθμού παραγωγής ενέργειας στην Μέση Ανατολή. Το έργο αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2026 και έχει συνολικό προϋπολογισμό 673,5 εκατ. ευρώ.