Το παγκόσμιο κύπελλο, εκτός από το εθνικό φρόνημα, φαίνεται πώς επηρεάζει και την οικονομία της κάθε χώρας, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Goldman Sachs.
Από το 1998 που καθιέρωσε το θεσμό ο τότε επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs και φανατικός ποδοσφαιρόφιλος, Τζιμ Ο Νιλ και κάθε τέσσερα χρόνια, η τράπεζα δημοσιεύει μία οικονομική έκθεση που σχετίζεται με το Μουντιάλ.
Η φετινή έκθεση με τίτλο «The Wolrd Cup and Economics 2014», όπως αναφέρει το ένθετο Οικονομική της εφημερίδας Καθημερινή, περιλαμβάνει την ιδανική 11άδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας και η Ελλάδα δεν βρίσκεται καν στη λίστα.
Επίσης περιέχει προγνωστικά βασισμένα σε στατιστικές μελέτες για τον τελικό νικητή, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα θα αποκλειστεί στους 16 από την Ουρουγουάη και η Βραζιλία θα πάρει το Κύπελλο, κερδίζοντας την Αργεντινή στον τελικό.
Πέρα από τα προγνωστικά όμως, η έκθεση της Goldman Sachs, εστιάζει και στο πόσο τα αποτελέσματα των αγώνων επηρεάζουν τις τιμές των μετοχών και τον ΑΕΠ της κάθε χώρας ειδικά.
Το «μότο» τους φαίνεται να είναι «Απολαύστε τα κέρδη όσο διαρκούν», αφού φαίνεται πώς στη νικητήρια ομάδα υπάρχει αρχικά μία τάση υπεραπόδοσης, η οποία ωστόσο πέφτει απότομα.
Συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο, ο νικητής υπεραποδίδει έναντι της διεθνούς αγοράς κατά 3,5% τον πρώτο μήνα, ωστόσο σε βάθος χρόνου, περίπου στους 12 μήνες, η τάση αντιστρέφεται και υποαποδίδει κατά 4% σε σχέση με τον διεθνή μέσο όρο.
Επίσης, όπως αναφέρει η Καθημερινή, ο πόνος της ήττας είναι ακόμη μεγαλύτερος για τους φιναλίστ, αφού η μέση απόδοση για 7 από τους 9 ηττημένους των τελικών, τον πρώτο μήνα μετά την ήττα τους, είναι 1,4% χαμηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Παράλληλα, μία επιπλέον μελέτη που υπογράφουν οι Αμερικανοί οικονομολόγοι Κρεγκ Ντέπκεν και Ντένις Γουίλσον, επισημαίνει ότι η αύξηση του παγκόσμιου κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι βραδύτερη κατά 0,72%, ενώ η επιβράδυνση φτάνει το 1,82% σε χώρες που απλώς συμμετέχουν τη διοργάνωση και εκτοξεύεται στο 2,47% για τις χώρες φιναλίστ, αφού ο εργαζόμενος πληθυσμός «αποσπάται» από την παραγωγική του δραστηριότητα για έναν ολόκληρο μήνα.