Με αργούς ρυθμούς ξεκίνησε το 2024 για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές (Σ&Ε) στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της EY, CEE M&A Barometer.
Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο του έτους, ολοκληρώθηκαν 224 συμφωνίες αξίας 5,4 δισ. δολαρίων σε 21 χώρες, σημειώνοντας πτώση 27% στον αριθμό των συμφωνιών και 58% στην αξία τους σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Αξιοσημείωτο είναι ότι υπήρξε μόνο ένα mega deal άνω του ενός δισ. δολαρίων, έναντι πέντε παρόμοιων συμφωνιών την ίδια περίοδο πέρυσι.
Η υποτονική αυτή εικόνα αποδίδεται σε συνεχιζόμενες μακροοικονομικές προκλήσεις. Η ασθενής εγχώρια και διεθνής ζήτηση περιορίζουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της στην Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Ωστόσο, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί και οι κεντρικές τράπεζες ισχυρών οικονομιών, όπως η Ουγγαρία και η Τσεχία, αρχίζουν να ομαλοποιούν τις νομισματικές τους πολιτικές, εκτιμάται ότι η επενδυτική δραστηριότητα θα ανακάμψει προς τα τέλη του 2024.
Ηγετική θέση για Πολωνία και Τσεχία
Η Πολωνία ηγείται στον αριθμό των Σ&Ε, με 59 συμφωνίες, αν και μειωμένες κατά 28% σε σχέση με πέρυσι. Από την άλλη, η Τσεχία κατέχει την κορυφή σε ό,τι αφορά την αξία των συμφωνιών, με συνολική αξία 2,7 δισ. δολαρίων, ξεπερνώντας την Ελλάδα, η οποία είχε κυριαρχήσει το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες του τριμήνου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη πραγματοποιήθηκε στην Τσεχία, στον τομέα της ενέργειας, με αξία 924 εκατ. δολάρια.
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, οι Σ&Ε παρουσίασαν σημαντική μείωση. Το πρώτο τρίμηνο του 2024, πραγματοποιήθηκαν 13 συμφωνίες αξίας 191 εκατ. δολαρίων, σημειώνοντας πτώση 50% σε αριθμό και 96% σε αξία σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
Παρά τη συνολική κάμψη, η εξαγορά μιας εταιρείας λογισμικού έναντι 140 εκατ. δολαρίων ήταν η μεγαλύτερη στον τομέα της τεχνολογίας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και η όγδοη μεγαλύτερη στην περιοχή.
Το μέλλον των Σ&Ε στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον κ. Τάσο Ιωσηφίδη της EY Ελλάδος, η επιβράδυνση των Σ&Ε στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας, επηρέασε και την Ελλάδα.
Ωστόσο, το τελευταίο τρίμηνο του 2023 απέδειξε ότι οι προοπτικές παραμένουν θετικές και ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον μπορεί να ανακάμψει προς το τέλος του 2024. Οι Σ&Ε είναι κρίσιμες για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.