Η αντίληψη που επικράτησε κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, ότι οι Έλληνες χαρακτηρίζονται από μειωμένη εργασιακή ηθική, αποδεικνύεται εσφαλμένη.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Bloomberg, οι Έλληνες εργαζόμενοι καταγράφουν τις περισσότερες ώρες εργασίας στην Ευρώπη, καταρρίπτοντας το στερεότυπο, ενώ οι Γερμανοί, συχνά θεωρούμενοι ως υπόδειγμα εργασιομανίας, κατατάσσονται μεταξύ των λιγότερο εργαζομένων.
Ο μύθος της χαλαρής ζωής στην Ελλάδα
Το άρθρο τονίζει ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι, που συχνά εξυπηρετούν τουρίστες σε πολυσύχναστα τουριστικά θέρετρα, διαψεύδουν τα κλισέ που συνδέουν τη χώρα με μια χαλαρή ζωή. Ενώ οι τουρίστες απολαμβάνουν τις διακοπές τους στη Σαντορίνη, πολλοί Έλληνες παλεύουν με τις απαιτήσεις της καθημερινότητας, μακριά από αυτές τις εικόνες. Το χάσμα μεταξύ τουριστικής εμπειρίας και πραγματικότητας στη χώρα γίνεται ακόμη πιο έντονο με την εισαγωγή ενός νέου νόμου που επιτρέπει την εξαήμερη εργασία σε ορισμένες εταιρείες, κόντρα στις τάσεις της Ευρώπης για μείωση των εργάσιμων ημερών.
Η εξαήμερη εργασία δεν αυξάνει την παραγωγικότητα
Παρά τις υποσχέσεις για αυξημένη παραγωγικότητα, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Το Bloomberg υπογραμμίζει ότι η κόπωση που προέρχεται από τις παρατεταμένες ώρες εργασίας αποτελεί βασικό εμπόδιο στην αποτελεσματικότητα. Σύμφωνα με μελέτη σε εργαζομένους σε τηλεφωνικό κέντρο, η αύξηση των ωρών εργασίας δεν οδήγησε σε ανάλογη αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά αντίθετα είχε μικρό αποτέλεσμα. Η ιδέα ότι ο νέος νόμος είναι «φιλικός προς τους εργαζόμενους» αμφισβητείται έντονα, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τις αρνητικές επιπτώσεις της παρατεταμένης εργασίας.
Η έλλειψη εργατικού δυναμικού ως αιτία
Η νέα νομοθεσία δεν αφορά μόνο την παραγωγικότητα, αλλά είναι μια απόπειρα να αντιμετωπιστεί η έλλειψη εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα. Από το 2010 έως το 2022, πάνω από 1 εκατομμύριο Έλληνες σε ηλικία εργασίας εγκατέλειψαν τη χώρα, δημιουργώντας σοβαρά κενά στην αγορά εργασίας. Το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας επιδεινώνεται, καθώς η Ελλάδα δυσκολεύεται να προσελκύσει νέο εργατικό δυναμικό και να εφαρμόσει αυτοματοποίηση στην οικονομία της, ειδικά στον τομέα του τουρισμού.
Η ευρωπαϊκή διάσταση του ελληνικού πειράματος
Η εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα δεν αποτελεί μόνο εθνική υπόθεση, αλλά σχετίζεται άμεσα με τις ευρύτερες προκλήσεις της Ευρώπης. Η γήρανση του πληθυσμού, η δημογραφική πτώση και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού είναι προβλήματα που αντιμετωπίζει ολόκληρη η ήπειρος. Οι προσπάθειες για μείωση των εργάσιμων ημερών είναι θεμιτές, αλλά η Ελλάδα δείχνει έναν διαφορετικό δρόμο, που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για άλλες χώρες, εάν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως τα δομικά αυτά προβλήματα.
Το Bloomberg καταλήγει με την προειδοποίηση ότι, αν η Ευρώπη δεν μπορέσει να βρει αποτελεσματικούς τρόπους για να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, η εξαήμερη εργασία μπορεί να καταλήξει να γίνει πραγματικότητα για περισσότερες χώρες, πέρα από την Ελλάδα.
Δείτε ακόμη: Μετά την εξαήμερη εργασία, έρχεται η επταήμερη λειτουργία των καταστημάτων με αφορμή το Ελληνικό