Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι συμφώνησε με την πρόταση του συμμάχου του, προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, για τον τερματισμό της κρίσης στη χώρα του, υποστηρίζει στη διαδικτυακή της έκδοση η εφημερίδα Yosberides.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει επίσης αποδεχτεί την πρόταση για τη συγκρότηση μιας διεθνούς επιτροπής διαμεσολαβητών που θα επιδιώξουν να βρουν μια ειρηνική λύση μέσω διαπραγματεύσεων, σημειώνει η ίδια πηγή.
Από την πλευρά της, η λιβυκή αντιπολίτευση αρνήθηκε κατηγορηματικά χθες την προσφορά διαμεσολάβησης του προέδρου της Βενεζουέλας, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου που σχηματίστηκε από τους εξεγερμένους
Όμως και η Ιταλία έκρινε απόψε “πολύ δύσκολο” το να μπορέσει η διεθνής κοινότητα να αποδεχτεί την προσφορά μεσολάβησης του Τσάβες για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην κρίση με τη Λιβύη, όπως δήλωσε απόψε ο Ιταλός ΥΠΕΞ Φράνκο Φρατίνι.
Παράλληλα, οι λίβυοι αντικαθεστωτικοί που δημιούργησαν το Εθνικό Συμβούλιο που εδρεύει στο ανατολικό τμήμα της χώρας στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, Βεγγάζη, δέχονται συνομιλίες με μοναδικό θέμα την παραίτηση του Μουάμαρ Καντάφι ή την εξορία του για να σταματήσει η αιματοχυσία, δήλωσε σήμερα ένας βοηθός του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της χώρας Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ ο οποίος τέθηκε επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου.
Την προσφορά διεθνούς μεσολάβησης για τη Λιβύη που προτάθηκε από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, απέρριψαν σήμερα και οι ΗΠΑ, ενώ παράλληλα η Ουάσινγκτον συνεχίζει να απαιτεί την εγκατάλειψη της εξουσίας από τον συνταγματάρχη Καντάφι.
“Δεν υπάρχει ανάγκη διεθνούς επιτροπής για να ειπωθεί στον συνταγματάρχη Καντάφι αυτό που πρέπει να κάνει για το καλό της χώρας και του λαού του” δηλαδή να φύγει, επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι ο κόσμος όλος ‘”επαναστατεί” από τη βία που ασκείται κατά των Λίβυων και επανέλαβε την πρότασή του για αποχώρηση του Μουάμαρ Καντάφι από την εξουσία, προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα “στρατιωτικά και μη”.
Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 13:30 Εξετάζει σχέδιο Τσάβες η Λιβύη – Τεταμένη η κατάσταση
Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Λιβύη καθώς ακόμη και πριν από λίγη ώρα η πόλη Μπρέγκα δέχτηκε αεροπορική επιδρομή.
Στρατιωτικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το αεροδρόμιο της πόλης Μπρέγκα στην ανατολική Λιβύη, τον έλεγχο της οποίας έχουν οι αντικαθεστωτικοί, και μια θέση των αντικαθεστωτικών στη γειτονική πόλη Ατζνταμπίγια, σύμφωνα με αξιωματικό των δυνάμεων κατά του συνταγματάρχη Καντάφι και άλλες πηγές.
Μια βόμβα –σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες- έπεσε κοντά στην πανεπιστημιακή σχολή Μηχανικών Πετρελαίου που απέχει περίπου δύο χλμ. από τον τερματικό σταθμό μεταφόρτωσης πετρελαίου, ενώ μέχρι στιγμής δεν αναφέρονται θύματα.
Σύμφωνα με τους αντικαθεστωτικούς, πολλοί άνδρες των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων βρίσκονται σήμερα στην περιοχή Ρας Λανούφ, ενώ οι δικές τους δυνάμεις είναι στη Μπρέγκα και στην αλ-Ουγκάιλα.
Υπενθυμίζεται ότι η Μπρέγκα είναι η ίδια πόλη που εχθές άλλαξε χέρια δυο φορές όταν καταλείφθηκε από τις δυνάμεις του Καντάφι και στη συνέχεια επανήλθε υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων ένοπλων τμημάτων.
Από την άλλη σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, όλα δείχνουν πως βρήκε σύμφωνο τον Μουαμάρ Καντάφι η πρόταση του προέδρου της Βενεζουέλας να αποσταλεί ειρηνευτική επιτροπή στη Λιβύη με σκοπό την επίλυση της κρίσης στη χώρα.
Τι προβλέπει το σχέδιο Τσάβες
Πιο συγκεκριμένα το σχέδιο του Τσάβες προβλέπει την αποστολή στη Λιβύη επιτροπής από τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή προκειμένου να βρεθεί μια διαπραγματεύσιμη λύση στην κρίση.
Επικαλούμενη ανώτερες κυβερνητικές πηγές, ανταποκρίτρια του Αλ Τζαζίρα στο Καράκας ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, ο οποίος επίσης συμφώνησε με το σχέδιο αυτό.
Την πληροφορία αυτή διέψευσε, όμως, ο ίδιος ο Μούσα. Στην ερώτηση εάν συμφώνησε με το σχέδιο του Τσάβες, απάντησε: “Όχι. Ενημερωθήκαμε για το σχέδιο του Τσάβες, αλλά αυτό είναι ακόμα υπό εξέταση. Είχαμε διαβουλεύσεις με πολλούς ηγέτες χθες”, δήλωσε ο Μούσα τηλεφωνικώς σήμερα στο Reuters χωρίς να διευκρινίσει πότε θα ληφθεί απόφαση για το σχέδιο αυτό.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ένας από τους λίγους πολιτικούς φίλους που έχουν απομείνει στον Καντάφι, ο Ούγκο Τσάβες είχε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του προχθές, Τρίτη, με τον Καντάφι και του πρότεινε την εξεύρεση μιας διαπραγματεύσιμης λύσης στην κρίση.
Ο υπουργός Επικοινωνιών της Βενεζουέλας Αντρές Ιζάρα, που μετέδωσε την πληροφορία, δήλωσε ότι δε γνωρίζει ποια ήταν η αντίδραση του Καντάφι στην πρόταση του Τσάβες να σταλούν στη Λιβύη αντιπρόσωποι από πολλές χώρες.
Λίβυος διπλωμάτης υπέρ της εφαρμογής από τον ΟΗΕ της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, αν το ζητήσουν οι αντικαθεστωτικοί
Την άποψη ότι τα Ηνωμένα Έθνη, θα πρέπει να προστρέξουν σε πιθανό αίτημα, που θα κατατεθεί από ένα προσωρινό Εθνικό Συμβούλιο, που θα σχηματιστεί από τους αντικαθεστωτικούς και το οποίο θα ζητά από τον ΟΗΕ, να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, κατέθεσε στο δίκτυο αλ Τζαζίρα, Λίβυος διπλωμάτης.
Ο αναπληρωτής Πρέσβης της Λιβύης στον ΟΗΕ, Ιμπραίμ Νταμπασί, από τους πρώτους Λίβυους αξιωματούχους και διπλωμάτες, που εντάχθηκαν στο μέτωπο των αντικαθεστωτικών και εγκατέλειψαν το Μουαμάρ Καντάφι, δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεσμεύονται «να πειστούν» για την αναγκαιότητα λήψης ενός τέτοιου μέτρου αν αυτό ζητηθεί από το συμβούλιο των εξεγερμένων πολιτών.
ΝΑΤΟ: Δεν επεμβαίνουμε, αλλά είμαστε έτοιμοι
«Το ΝΑΤΟ δεν έχει την πρόθεση να επέμβει, αλλά ετοιμαζόμαστε με σύνεση για κάθε ενδεχόμενο», δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της ατλαντικής συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.
Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί «προσεκτικά» την κατάσταση στην περιοχή και “σημείωσε” τις εκκλήσεις της λιβυκής αντιπολίτευσης στη Βεγγάζη, η οποία ζήτησε ξένα αεροπορικά πλήγματα για να διατηρήσει τις θέσεις της έναντι των δυνάμεων του καθεστώτος.
Έκτακτη σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις 10 Μαρτίου
Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα πραγματοποιήσουν στις Βρυξέλλες μια έκτακτη σύνοδο -με τη μορφή «γεύματος εργασίας»- αφιερωμένη στην κρίση στη Λιβύη στις 10 Μαρτίου, την παραμονή μιας συνόδου κορυφής της ΕΕ με το ίδιο θέμα.
Ο στόχος της συνόδου θα είναι να προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την επομένη με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ για να διαμορφωθεί μια κοινή απάντηση στην εξέγερση στη Λιβύη, η οποία αντιμετωπίζει κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης, και ευρύτερα για να υιοθετηθεί μια νέα στρατηγική έναντι των χωρών της βόρειας Αφρικής. Ήδη το Βέλγιο αποφάσισε να αποδεσμεύσει έκτακτη βοήθεια ενός εκατομμυρίου ευρώ, ως ανθρωπιστική βοήθεια.
Αρνητική η Τουρκία σε στρατιωτική επέμβαση
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως η Τουρκία αντιτίθεται σε μια στρατιωτική επέμβαση για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη Λιβύη, «επειδή οι Λίβυοι είναι εναντίον της». Ο υπουργός προσέθεσε πως η Τουρκία υποστηρίζει τον ειρηνικό μετασχηματισμό στην περιοχή.
Τα σχόλια του Νταβούτογλου απηχούν δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε δηλώσει πως η ιδέα μιας επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Λιβύη είναι “ανόητη”.
Έρευνα του Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για 10-15 Λίβυους αξιωματούχους ύποπτους για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»
Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο-Οκάμπο θα αρχίσει έρευνα εναντίον 10-15 Λίβυων αξιωματούχων, που θεωρούνται ύποπτοι για “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”, για “πολύ σοβαρές πράξεις” κατά του άμαχου πληθυσμού, ενώ δηλώνει ότι είναι πιθανόν να ζητηθεί η έκδοση διεθνούς εντάλματος συλλήψεως εναντίον του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι.
«Η ταχύτητα είναι ζωτικής σημασίας. Πρόκειται για πολύ σοβαρά εγκλήματα που συνεχίζουν να διαπράττονται», αναφέρει ο Λουίς Μορένο-Οκάμπο, προσθέτοντας ότι τα αποδεικτικά στοιχεία για να ζητηθεί η έκδοση διεθνούς εντάλματος συλλήψεως κατά του Μουάμαρ Καντάφι θα συγκεντρωθούν “το ταχύτερο δυνατόν”.
«Φαίνεται ότι στη Λιβύη πολυβολούνται και βομβαρδίζονται άμαχοι σε δημόσιους χώρους. Πρόκειται για μαζικές επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού. Τα γεγονότα είναι πολύ σοβαρά, υπάρχουν εκατοντάδες ή χιλιάδες νεκροί», εξηγεί ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, στη συνέντευξή του που δόθηκε τηλεφωνικά στην ισπανική εφημερίδα El Pais.
Διαβάστε επίσης: «Ηχούν τύμπανα πολέμου» στη Λιβύη
Πρώτη καταχώρηση: 3 Μαρτίου 2011, 08:57