Η Ελλάδα προχωρά σε μια σειρά μέτρων για να περιορίσει την υπερβολική τουριστική κίνηση και να διαχειριστεί τις επιπτώσεις που αυτή έχει στις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times (FT).
Δείτε εδώ: Πώς κρίνουν οι εταιρείες Airbnb τα μέτρα Μητσοτάκη
Επιβολή τελών και περιορισμοί στα κρουαζιερόπλοια
Η κυβέρνηση προγραμματίζει την επιβολή τέλους έως 20 ευρώ για τους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων που επισκέπτονται δημοφιλή νησιά όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος. Αυτή η κίνηση στοχεύει στη διαχείριση της κίνησης που παρατηρείται στα πιο δημοφιλή νησιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο Γιώργος Κουμπένας, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Κρουαζιερόπλοιων Ελλάδας, εκφράζει ανησυχία ότι το μέτρο πλήττει άδικα τους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων, προτείνοντας την επιβολή ενιαίου τέλους για όλους τους τουρίστες ή τη θέσπιση περιορισμών στις αφίξεις.
Ρύθμιση βραχυχρόνιων ενοικιάσεων
Παράλληλα, η Ελλάδα επιβάλλει περιορισμούς στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις μέσω διαδικτυακών πλατφορμών όπως η Airbnb. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων σε τρεις περιοχές της Αθήνας, ανταγωνιζόμενος την πίεση από τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων που θεωρούν τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις ως απειλή. Αν και η αγορά βραχυχρόνιων ενοικιάσεων έχει αναπτυχθεί, αντιπροσωπεύει μόνο το 2% της συνολικής αγοράς ενοικίων στην Αθήνα.
Φόρος για κλιματική κρίση
Από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, θα επιβληθεί επίσης φόρος για την κλιματική κρίση στις διαμονές ξενοδοχείων και στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα έσοδα από αυτόν τον φόρο θα επιστρέψουν στις τοπικές κοινωνίες, χρηματοδοτώντας τη βελτίωση των υποδομών στις τουριστικές περιοχές.
Τα νέα μέτρα έχουν στόχο να ισορροπήσουν την ανάπτυξη του τουρισμού με την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, ενώ ο τουριστικός τομέας, που συνεισφέρει πάνω από το 25% στο ΑΕΠ της Ελλάδας, παραμένει κεντρικός στην οικονομία της χώρας.