Η Google αντιμετωπίζει ένα από τα μεγαλύτερα πρόστιμα στην ιστορία της, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) να επικυρώσει το πρόστιμο ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το πρόστιμο επιβλήθηκε για κατάχρηση της μονοπωλιακής της θέσης στην αγορά, καθώς η εταιρεία κατηγορήθηκε ότι προώθησε άδικα τη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών εις βάρος των ανταγωνιστών της.
Η αρχή της υπόθεσης
Η αντιμονοπωλιακή έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκίνησε το 2017, όταν διαπιστώθηκε ότι η Google χρησιμοποιούσε την κυρίαρχη θέση της στις μηχανές αναζήτησης για να προωθήσει τη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών, αφήνοντας σε μειονεκτική θέση άλλες εταιρείες του κλάδου. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε στην Google το τεράστιο πρόστιμο των 2,4 δισ. ευρώ, κατηγορώντας την για καταχρηστική εκμετάλλευση της θέσης της.
Η Google, ωστόσο, δεν άφησε την απόφαση αυτή αναπάντητη. Άσκησε έφεση στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, το οποίο διατήρησε το πρόστιμο. Τελικά, η εταιρεία προσέφυγε στο ΔΕΕ, το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ, με την ελπίδα να αποφύγει το βαρύτατο πρόστιμο.
Η τελική απόφαση του ΔΕΕ
Την Τρίτη, το ΔΕΕ αποφάσισε να απορρίψει την έφεση της Google, επιβεβαιώνοντας την αρχική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το δικαστήριο έκρινε ότι η Google πράγματι καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της, με αποτέλεσμα να στρεβλώσει τον ανταγωνισμό στην αγορά της σύγκρισης τιμών, προσφέροντας αθέμιτο πλεονέκτημα στη δική της υπηρεσία.
Η απόφαση αυτή ενισχύει τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει κανόνες και περιορισμούς στους τεχνολογικούς κολοσσούς, όταν αυτοί καταχρώνται την κυρίαρχη θέση τους.
Αντιδράσεις της Google
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η Google εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της. Εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε ότι η Google είναι «απογοητευμένη» με την απόφαση και τονίζει ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να αναθεωρεί τις επιχειρηματικές της πρακτικές για να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Πρόστιμα για τους τεχνολογικούς γίγαντες
Η περίπτωση της Google δεν είναι μοναδική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στοχεύσει και άλλες μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως την Apple, η οποία πρόσφατα κλήθηκε να πληρώσει 13 δισ. ευρώ σε καθυστερούμενους φόρους στην Ιρλανδία. Αυτές οι αποφάσεις δείχνουν ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να ελέγξει τη δύναμη των τεχνολογικών γιγάντων, διασφαλίζοντας δίκαιο ανταγωνισμό στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, έχει πρωτοστατήσει σε αυτές τις προσπάθειες και οι επιτυχίες της σηματοδοτούν μια νέα εποχή ελέγχου και διαφάνειας για τις τεχνολογικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη.