Με θετικό τρόπο υποδέχτηκε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος της Metlen Energy & Metals και της Eurometaux, την έκθεση του Μάριο Ντράγκι, πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Μέσω ανάρτησής του στο LinkedIn, ο κ. Μυτιληναίος επαίνεσε τις προτάσεις της έκθεσης για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και τόνισε τη σημασία τους για τη βιομηχανία.
Δείτε εδώ: Ντράγκι: Απαιτούνται επενδύσεις €800 δισ. για την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε.
Η σημασία της έκθεσης Ντράγκι
Ο κ. Μυτιληναίος σχολίασε πως η έκθεση Ντράγκι δεν είναι μία απλή ανάλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία. Σε αντίθεση με άλλες θεωρητικές προσεγγίσεις από τους οικονομολόγους των Βρυξελλών, η έκθεση περιέχει συγκεκριμένες προτάσεις για δράση, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τη βιομηχανία που αγωνίζεται να επιβιώσει σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον.
«Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να δει την έκθεση αυτή ως μια εφήμερη φωτοβολίδα», υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως απαιτείται σοβαρή ανάλυση των προτάσεων πριν οδηγηθούν σε υπεραπλουστεύσεις.
Στοχευμένες λύσεις για τη βιομηχανία
Η έκθεση Ντράγκι θίγει κρίσιμα ζητήματα για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως η αντιμετώπιση του υψηλού κόστους ενέργειας και η βελτίωση της πρόσβασης σε βασικές πρώτες ύλες. Αυτά τα ζητήματα παραβλέπονταν για πολλά χρόνια από τους φορείς χάραξης πολιτικής, αλλά τώρα αναγνωρίζεται η ανάγκη για αποφασιστικές λύσεις. Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε πως οι προτάσεις της έκθεσης αγγίζουν πραγματικά ζητήματα που αφορούν τη βιομηχανία και δεν περιορίζονται μόνο σε θεωρητικές αναλύσεις.
Αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής
Με την ιδιότητά του ως Διευθύνων Σύμβουλος της Metlen Energy & Metals και επίσης ως Προέδρου της Eurometaux (European Metals Association), ο Ευάγγελος Μυτιληναίος έχει υπογραμμίσει πολλές φορές το μεγάλο χάσμα κόστους παραγωγής μεταξύ της Ευρώπης και άλλων περιοχών του κόσμου. Αυτό το χάσμα, που οφείλεται κυρίως σε ρυθμιστικούς και πολιτικούς παράγοντες, θέτει τη βιομηχανία σε μειονεκτική θέση. Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, αν το πρόβλημα αυτό αντιμετωπιστεί σοβαρά, υπάρχει ελπίδα για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας και της κοινωνικής ευημερίας.